Motorkerékpár-típusok: útmutató kezdőknek

Mindegy, hogy Ön arra vár-e, hogy magasabb fokozatba kapcsolva kipróbáljon valami újdonságot, vagy nemrég szerzett jogosítványt – biztosan érdekli, mit tartogat a jövő. Egy új motorkerékpár vásárlásakor sok mindent kell figyelembe venni. 

A legnagyobb nehézséget az jelenti, hogy mi alapján válasszon a piacon kapható különböző motorkerékpár-típusok közül. Annak eldöntése, hogy melyik márka, modell és stílus a megfelelő, még a legtapasztaltabb motorosok számára is komoly fejtörést okoz. Mi megkönnyítjük a választást: praktikus útmutatónkban bemutatjuk a leggyakoribb motorkerékpár-típusokat. A túra- és kalandmotoroktól kezdve a robogókon át a 125 köbcentiméteres motorokig mindent megtalál benne, amire csak szüksége lehet ahhoz, hogy eligazodjon a motorkerékpárok izgalmas világában. 

Honda motorkerékpár üzemanyagtartálya szárnyas logóval

HÁNYFÉLE MOTORKERÉKPÁR-TÍPUS LÉTEZIK?

Ha Ön új motorkerékpárt keres, a következő hét fő motorkerékpár-típussal találkozhat: szupersport, kaland, túra, utcai, 125 köbcentiméteresrobogó, illetve terepmotor. Előfordulhat, hogy a „sport-túramotor” kifejezésbe is belefut, de ezek a gépek általában a „túra” típus alá tartoznak.

E motorkerékpár-osztályok mindegyike világosan körülhatárolt, és mindegyiknek megvan a maga célja, stílusa és felszereltsége. Univerzális rendszer ugyan nem létezik, de az azonos osztályba sorolt motorkerékpárok általában hasonló jellemzőkkel rendelkeznek. Egyes motorkerékpár-típusok különböző motorozási formákhoz is alkalmasak, ezért fontos, hogy Ön olyan motorkerékpárt válasszon, amelynek kialakítása és felszereltsége megfelel a tervezett használatnak.

Adrenalinfüggő? Vagy inkább nyugodtabb motorozásra vágyik? Mindegy is – biztosan talál megfelelőt a motorkerékpárok között. Csak rá kell bukkannia.

Ha elolvassa ezt a cikket, el tudja majd dönteni, hogy melyik az Ön igényeinek leginkább megfelelő stílusú közúti motorkerékpár.

Honda szupersport-motorkerékpárok a versenypályán

Szupersport

A szupersport-motorkerékpárok tökéletesek, ha Önnek a teljesítmény és a sportos külső a fontos. Ergonomikus kialakításúak és sportos üléspozícióval rendelkeznek – ezt a Moto GP-ben versenyző motorkerékpárok ihlették. Egyes modellekhez olyan különleges Championship színárnyalat is választható, amely a versenysorozatok világát idézi, így Ön igazi legendának érezheti magát a nyeregben. A motorok optimális teljesítményre vannak hangolva, és sok ügyfél, aki szupersport motort választ, pályanapokon, illetve néhány gyors kör megtételére használja őket valamelyik versenypályán, hogy a Moto GP világában érezhesse magát. A szupersport-motorkerékpárok könnyűek és alacsony, agresszív üléspozícióval rendelkeznek, a nagyobb sebesség érdekében. Bár bizsergetően izgalmas élmény egy ilyen modell mellett dönteni, praktikus, ha a leendő tulajdonos már rendelkezik némi tapasztalattal, mielőtt szupersport-modellt vásárolna. Azt is megemlítjük, hogy a szupersport-motorkerékpárok általában magasabb és szélesebb ülésekkel rendelkeznek, ezért a magasabb termetű motorosoknak lehetnek kényelmesebbek. 

 

Bár ezek a motorkerékpárok igen mutatósak, első motorkerékpárnak érdemesebb lehet egy praktikusabb modellt választani. A kényelem és az üzemanyag-takarékosság általában nem elsődleges szempont a szupersport-motorkerékpároknál, mivel a cél az, hogy kihozzák a motor maximális teljesítményét és nyomatékát. Helyszűke miatt előfordulhat, hogy az utasülés kisebb, mint egy másik kategóriájú motorkerékpáron. Ha Ön tapasztalt motoros, és alig várja, hogy egy nagy teljesítményű motorkerékpárral száguldjon végig a pályán, akkor a Honda szupersport-motorkerékpárjai érdemesek lehetnek a figyelmére. 

Honda CB750 Hornet álló helyzetben, háromféle színben

Utcai

Ha most először vásárol motorkerékpárt, jó ha tudja, hogy az új motorosok körében az utcai motor a legnépszerűbb, amely természetes továbblépést jelent a robogótól. A könnyű súly és a kiváló felszereltség népszerű azon motorosok körében, akik most váltanak az első hagyományos váltóval szerelt motorkerékpárjukra. Vitathatatlanul ezek számítanak a legjobb kezdő szintű motorkerékpároknak, A2-es jogosítvány birtokában pedig 35 kW-os teljesítményűvé is átalakíthatók. Sokoldalúnak és könnyen használhatónak tervezték őket.  Utcaimotor-kínálatunkban tehát mindenki talál magának valamit, bárhol is tartson a motorozásban.

Az utcai motorokat gyakran tekintik napi használatú motorkerékpároknak, mivel nagyvárosi és aszfaltutakon való közlekedésre is egyaránt tökéletesen alkalmasak. Ideálisak ingázáshoz vagy rövidebb utazásokhoz; általában pihentető üléspozíciót és kényelmes vezetést biztosítanak. Az utcai motorkerékpárokat néhányan „naked” néven emlegetik: ezt a megnevezést egyszerű kialakításukkal és letisztult megjelenésükkel érdemelték ki. Ennél azonban jóval többre képesek. Ha Ön tapasztalt motoros, szeretni fogja a nagyobb kapacitású utcai motorok nagyszerű teljesítményét, manőverezhetőségét és agilitását.

Honda GL1800 Goldwing, motorossal a nyeregben

Túra

Ha hosszabb utazásokhoz keres kényelmes motorkerékpárt, de nem tervezi, hogy terepre megy, akkor egy túra-motorkerékpár lehet a legjobb választás Önnek. A túramotorozás során sok időt tölt az utakon, kihasználva a motorkerékpár biztosította kényelmet, kiváló felszereltséget és tárolási lehetőségeket, ezzel segítve utazását. Szeretné mással is megosztani ezt az érzést? A túramotorok esetében a hátsó ülésen is csodás élmény utazni, azaz egy utas is felpattanhat, hogy Önnel tartson. E gyönyörű motorok funkcióinak és felszereltségének részei a nagy köbcentis motorok, a szélvédelem, a kényelmes és egyenes üléshelyzet, valamint a nagy kapacitású üzemanyagtartályok. A túramotoroknál különböző típusok közül lehet választani; ezek néhány dologban hasonlítanak is más motorkerékpár-kategóriákhoz. Közéjük tartoznak a következők: Kaland-túramotorok – távolsági országúti, illetve terepmotorozáshoz készültek. Sport-túramotorok – szintén ideálisak hosszabb távokhoz, de a teljesítményük kicsivel nagyobb, a megjelenésük pedig sportosabb. Teljes felszereltségű túramotorok – más néven „baggerek”. Aszfaltozott utakon való motorozáshoz készültek. Gyakran nagyobb méretű szélvédőkkel és burkolatokkal rendelkeznek.

A túramotorok többféle méretben kaphatók, így Ön akár hosszú, széles, végtelen országutakon szeretne végigszáguldani valamelyik nagyobb modellünkkel, akár kisebb, kacskaringós utakon kíván kanyarogni, ahol egy kisebb vagy közepes méretű motor előnyösebb választás lehet, biztosan megtalálja az Önnek megfelelőt.

Napjaink egyik legfejlettebb, kétkerekű járművekhez készült erőátviteli rendszere, a Honda dupla kuplungos automata váltó (DCT) túramotorokhoz is elérhető. A DCT a tengelykapcsolókart és a sebességváltókart a kormány bal oldalán lévő letisztult váltókapcsolóval váltja ki. A motorozás élménye nem vész el (mind automata, mind manuális üzemmódban teljes mértékben Ön uralja a gépet), ugyanakkor a váltásoknál nem kell figyelnie a kéz és a láb összehangolására.

Bemutatkozik a DCT
Parkoló cRF300 naplementében

Kaland

A kalandmotorok csakugyan méltóak a nevükhöz. Mindegyiküknél az a legfontosabb, hogy nekivágjanak a végtelen országútnak – vagy földutaknak –, ahol felejthetetlen élmények és felfedezések várják őket. A kalandmotorok a motorkerékpárok világának mindenesei; nagyméretű motorjaiknak köszönhetően tökéletesen megfelelnek a hosszú országúti túrákhoz vagy a napi ingázáshoz. A kalandmotorok éppolyan változatosak, mint az Ön által tett utazások, de igaz rájuk, hogy rendszerint magasak és szuperkényelmes üléspozícióval rendelkeznek – vagyis ideálisak hosszú kiruccanásokhoz. Ezek a motorkerékpárok általában nagyobb szabad magassággal rendelkeznek, így könnyebben megbirkóznak a durva terepviszonyokkal. Nagyméretű szélvédőjük és burkolataik révén az időjárás viszontagságaitól is megvédik Önt.

Ha Ön kezdő, és olyan motorkerékpárt keres, amellyel a mindennapokban, illetve terepen is elboldogul, egy kalandmotor tökéletes választás lehet. Minden vezetési helyzetben kényelmes, és a hátsó ülésen utazóknak sincs miért panaszkodniuk rá. A kalandmotorok váza magas, és előfordulhat, hogy nehezebb is, mivel több védőburkolattal rendelkezik. A nehezebb motorkerékpárok nagy sebesség mellett is kiválóan irányíthatók, így ideálisak, ha Ön autópályákon és végtelen országutakon akar száguldani.

A terep-motorkerékpárok kiválóak a kizárólag terepen kalandokat kereső motorosoknak; a motocross és enduro motorkerékpárok is ebbe a kategóriába tartoznak. A Honda terepmotor-kínálata mindenfajta motorost kiszolgál a feltörekvő fiataloktól kezdve, akiknek a CRF50F mini motorkerékpárt ajánljuk, egészen a világbajnokságot nyerő CRF450R modellig. Európa-szerte számos Honda terepmotor-központ működik, amelyek tudásszinttől függetlenül minden motorosnak segítenek abban, hogy növelni tudják az ahhoz szükséges készségeiket és önbizalmukat, hogy később terepen is helyt tudjanak állni. Forduljon a helyi Honda-kereskedőhöz, hogy megtudja, mi minden áll rendelkezésre az Ön lakóhelyén.

Bemutatkoznak a terepmotorok
Honda Dax 125 tengerparti háttér előtt

125 köbcentiméteres

A 125 köbcentiméteres motorkerékpár egy másik kiváló lehetőség kezdőknek. Az utcai motorokhoz hasonlóan a 125 köbcentiméteres motorkerékpárok is városi használatra, nem pedig terepre vagy hosszú utazásokhoz készültek. Üzemanyag-takarékosságuk lenyűgöző, így nagyszerű választást jelenthetnek azoknak, akik ingáznak, és napi használatra is alkalmas motorkerékpárt szeretnének. Sok 125 köbcentiméteres motorkerékpárt tanulómotornak vagy A1-kompatibilisnek is neveznek, mivel A1/A2 és B125 típusú jogosítvánnyal rendelkezők is vezethetik őket. Ha arról van szó, ki hány évesen pattan motorkerékpárra, a világ minden részén hatalmas a szórás. Számos országban a jogszabályok értelmében azonban a tanulást legfeljebb 125 köbcentiméteres motorkerékpáron kell kezdeni, ezért ezek kiválóak az újonc motorosoknak. Egy 125 köbcentiméteres motorkerékpár nem csak az üzemanyag árát tekintve olcsóbb. A biztosítási és szervizdíja is alacsonyabb lehet más motorkerékpárokhoz képest, így egy 125 köbcentiméteres motorkerékpár kiváló választás lehet, ha Ön kevesebb indulótőkével szeretne belevágni a motorozásba. Sokféle stílusban és színben elérhetők, így minden motoros rátalálhat a neki megfelelőre.

A Honda Forza termékcsalád együtt egy parkolóban

Robogó

A 125 köbcentiméteres, illetve az utcai motorokhoz hasonlóan a robogók is kiválóan alkalmasak arra, hogy bevezessék Önt a motorozás világába. Izgalmas, kényelmes darabok, és nagyszerű az ár/érték arányuk. Emellett pedig klasszikus külsővel, illetve egyedi dizájnnal is kaphatók. A robogók időjárás-védelme olyan szintű, hogy a járművek minden évszakban használhatók. Sok robogón bőven van tárolóhely, ami tökéletes egy városban töltött nap közben, vagy akár munkába járáshoz is. Ha Önnek fontos szempont a tárolás, a jó hír az, hogy a legtöbb robogón csak fel kell emelnie a nyerget, bedobnia a tárolóba a táskáját, és már indulhat is. Az ülés alatti tárolóhelyek többsége kellően tágas ahhoz, hogy elférjen bennük egy zárt, állvédős sisak. A kisebb robogókon automata sebességváltó van, tengelykapcsoló azonban nincs, így a forgalmas nagyvárosi környezetben mindegyikkel egyszerű és stresszmentes a közlekedés.

 

Az is további pluszpont a robogók mellett, hogy kompakt kivitelüknek köszönhetően elképesztően kényelmes üléspozíciót és kiváló vezethetőséget biztosítanak, így városi környezetben és a nyugodtabb vezetést kedvelő motorosok számára egyaránt ideálisak. És ne feledkezzünk meg arról sem, hogy a kiegészítők gazdag választékának köszönhetően sokféleképpen lehet testre szabni őket. A kínálatban szereplő robogók túlnyomó többsége nagyszerű kiegészítőket kínál az ügyfeleknek – a választható csomagtartók és a fűtött markolatok különösen az ingázók körében népszerűek. 

Honda márkakereskedések – képek

HONDA MÁRKAKERESKEDŐI HÁLÓZAT

A Honda motorkerékpár-kínálatának darabjain minden nélkülözhetetlen elem megtalálható. És ez nem minden. A legújabb technológia és a precíz tervezés eredményeként kiváló teljesítményű és csúcsfelszereltségű motorkerékpárok születnek. Így öröm lesz Önnek a motorozás, bárhová is viszi legközelebb az útja.

A Honda márkakereskedői hálózata tudásszinttől függetlenül minden motorosnak tud segítséget nyújtani, legyen szó akár újoncokról, akár olyanokról, akik meglévő motorkerékpárjukat szeretnék lecserélni. A Honda-csapat tanácsai alapján kiderül, hogy melyik motorkerékpár-típus illik a legjobban az Ön motorozási igényeihez, illetve további tájékoztatást ad az Eredeti Honda Kiegészítőkről, ruhadarabokról és ajándéktárgyakról. A Honda márkakereskedői hálózata egyúttal kiváló értékesítés utáni ügyfélszolgálat is, így Ön fenn tudja tartani új vagy meglévő motorkerékpárja ideális állapotát.