Menetbiztonság terepen

A terepmotorozás komoly igénybevétel a gépnek, ezért fontos, hogy a motorozás előtti és utáni ellenőrzést is elvégezze. Így csúcsformában tarthatja CRF-jét.

Egy Honda terepmotor elölről, háromnegyedes nézetben, menet közben.

Kemény, megbízható és éveken át remek szórakozás

A motokrossz fizikailag megterhelő sport, amely Önnek is komoly igénybevétel. Többre van hozzá szükség egy remek motorkerékpárnál. Ahhoz, hogy jól teljesítsen, megfelelő kondícióban kell lennie. A legjobb eredmények eléréséhez dolgozzon kitartóan állóképességének fejlesztésén, és gyakoroljon rendszeresen!

Biztonsági ellenőrzések

Alaposan olvassa át a kezelési útmutatót, hogy részletekbe menően megismerje motorkerékpárját, és az alapvető karbantartásokkal meghosszabbítsa élettartamát!

Íme néhány egyszerű tipp:

Abroncsok

Ellenőrizze az abroncsnyomást (az alapértékeket a kezelési útmutatóban olvashatja), és fordítson figyelmet a vágásokra, a túlzott kopásra és más sérülésekre!

Kerekek

Vizsgálja meg a küllőket, hogy nem lazák vagy töröttek-e, és ellenőrizze a tengelyanyát, valamint a felni állapotát! Pörgesse meg a kereket, hogy ellenőrizhesse centrírozását és a csapágyak állapotát!

Fékrendszer és kuplung

Ellenőrizze a karok és a pedál működését, beállítását és pozícióját!

Váltókar

Győződjön meg, hogy rögzítése és pozíciója egyaránt megfelelő, s biztonságosan lehet váltani vele!

Bowdenek és kezelőszervek

Ellenőrizze a gáz- és a többi bowden finom járását is!

Üzemanyag

Tankolja tele motorját még mielőtt útnak indul! És mielőtt eltenné motorkerékpárját, az üzemanyag csapot fordítsa OFF állásba!

Olaj

Minden motorozás vagy szakasz után ellenőrizze és győződjön meg róla, hogy eléri az előírt szintet! Vegye figyelembe a szervizfüzetben rögzített olajcsere intervallumot.

Lánc és váz

Ellenőrizze a láncvezetőket, a görgőket és magát a láncot is, hogy ne legyen se túl feszes, se túl laza, és legyen kellőképpen bevonva kenőanyaggal! Szintén meg kell vizsgálni a váz, a lengőkar és a felfüggesztés állapotát, valamint a csavarok, illetve anyák feszességét!

Felfüggesztés

Szerelje ki, és tisztítsa meg a levegőszűrőt minden motorozás után, különösen, ha poros, homokos környezetben járt! A szervizfüzetben részletes instrukciókat talál erre vonatkozóan.

Junior terepmotorozás

A tanulási folyamat nem csak a gyermeknek izgalmas, hanem a szülők számára is fantasztikus időszak. Lényeges, hogy a megfelelő úton indítsuk el a kicsiket, és legyünk tisztában a biztonsági kockázatokkal.

Legyen felelősségteljes

Minden szülőnek szem előtt kell tartania gyermeke korát, fizikai adottságait, képességeit és érettségét, mielőtt motorozni engedné.

Szánjon rá időt, és végezzék el közösen a motorozás előtti, illetve utáni ellenőrzést. Kérjük, tekintse meg a "Menetbiztonság terepen" bejegyzést és a kezelési útmutatót. A gép korai megismerése alapvető fontosságú.

Ellenőrizze, hogy megfelelő motoros csizmát, mellkasvértet, gerinc- és könyökprotektort, valamint védőszemüveget és jó minőségű kesztyűt is viseljen!

Gyermekének teljes védőfelszerelésben is kényelmesen és szabadon kell mozognia.

Soha ne használjon olyan bukósisakot, amely nem illeszkedik tökéletesen, és a pántot is mindig ellenőrizze!

Jó módszer az ellenőrzésre, ha becsatolja a pántot, majd megpróbálja hátulról előre húzni a sisakot. Ha már-már lejön gyermeke fejéről, akkor túl nagy.

Kellemes motorozást, jó szórakozást és mindenek előtt, biztonságos utat!