A legjobb európai off-road kalandok

Szeretne letérni a kitaposott ösvényről, és megtapasztalni az off-road izgalmait egy kalandmotor nyergében? Európa vadregényes tájain és izgalmas útvonalain valódi adrenalinfröccsben lehet része, és olyan lélegzetelállító látképekben gyönyörködhet, mint sehol máshol.

Ebben a cikkben bemutatunk hatot a legjobb európai terepmotoros kalandok közül. Tartson velünk egy izgalmas túrán a spanyolországi Sierra Nevadán, és élje az off-road motorozás kalandját a franciaországi Alpes-Maritimes-ben!

AZ ADVENTURE CSALÁD

Festői útvonal sziklák között, hegyvidéki tájakon a Tirrén-tenger mentén. Amalfi-part, Positano, Olaszország. Kalandos utazás. Panoráma

HAT NÉLKÜLÖZHETETLEN DOLOG

Most, hogy tisztáztuk a sebességgel és egyéb szabályokat, felsorolunk néhány alapvető holmit, amit mindenképpen érdemes magával vinnie a következő európai off-road kirándulására.

Útlevél
Útlevél
Az EU előírja, hogy az útlevele nem lehet 10 évnél régebbi. A tervezett visszatérés időpontjában pedig még további három hónapig érvényesnek kell lennie.
Jogosítvány
Jogosítvány
Az egyesült királyságbeli vezetői engedélyek változatlanul érvényesek az EU-ban, és az uniós országokból érkezők nemzetközi vezetői engedély nélkül is vezethetnek az Egyesült Királyságban.
Dokumentumok
Dokumentumok
Mindig tartsa magánál motorkerékpárja forgalmi engedélyét, a műszaki vizsgabizonyítványt és a felelősségbiztosítási igazolást. Emellett érdemes utánajárni, hogy milyen követelményeket támasztanak az egyes országok, mivel ezek nem mindenhol azonosak.
Országmatrica
Országmatrica
Ezt a motorkerékpár hátulján, jól láthatóan kell elhelyezni.
Utasbiztosítás
Utasbiztosítás
Ez erősen ajánlott, bár nem kötelező. 
EHIC/GHIC
EHIC/GHIC
A Globális Egészségbiztosítási Kártyával (GHIC) elkerülheti a kórházi számlákat, ha baleset történik. Ha Ön az Egyesült Királyság állampolgára, a régi Európai Egészségbiztosítási Kártya a lejárati dátumáig érvényes marad.

A LEGJOBB EURÓPAI OFF-ROAD MOTOROS KALANDOK

Íme, a legjobb terepmotoros helyszínek Európában! A listánkon szereplő összes helyszín rengeteg izgalmat kínál – itt garantáltan életre szóló emlékekkel gazdagodhat.

1. ÚTVONAL:
Alpes-Maritimes, Franciaország (Nagy alpesi útvonal)

Itt kezdődik:
Colle Delle Finestre, Olaszország

Itt ér véget:
Colmars, Franciaország

Távolság:
Több mint 742 km (461 mérföld)

Út az Alpok vonulatai között, Klosters-Serneus, Davos, Graubünden, Svájc
Festői út a kék égbolt alatt a Földközi-tenger partvonalán, a francia-olasz határon.

Ez az útvonal ideális választás azoknak a terepmotorosoknak, akik szeretnék megtapasztalni a francia Alpok szépségét. Az Alpok franciaországi szakaszán fekvő Alpes-Maritime régió fantasztikus szépségű hely, ahol számos off-road útvonal várja a motorosokat, de az általunk ajánlott kirándulás az olaszországi Colle Delle Finestre-ben veszi kezdetét. Innen dél felé veszi az irányt a régi katonai utakon, majd nagyjából 300 kilométer után átlép a határon, és megérkezik Franciaországba. 475 kilométer megtétele után megérkezik Monacóba, majd nyugatnak tartva eléri Franciaországot, és az Alpok egyik leglátványosabb pontját.

Autópálya az európai Alpokban – Garmisch-Partenkirchen közelében

2. útvonal: Fekete-erdő, Németország (B500)

Innen indul:

Baden-Baden, Németország 

 

Itt ér véget:

Garmisch-Partenkirchen, Németország

 

Áthalad:

Waldhut-Tiengen, Németország

 

Távolság:

233 km (144 mérföld)

A legendás Fekete-erdő egy hegyvidéki régió, ahol számos off-road csapás várja a motorosokat: remek ötlet azoknak a terepkedvelőknek, akik szeretnék felfedezni a német vidéket. Szerintünk erre a B500 a legjobb választás. A túra északon, Baden-Badenből indul – garantáljuk, hogy Ön is többször meg fog állni ezen az egyedülálló szépségű tájon. Mindenhol figyeljen oda a sebességkorlátozásra, és ha lehet, ne hétvégén vagy ünnepnapon induljon útnak, mivel ilyenkor a legnagyobb a forgalom. A legizgalmasabb látnivalók közé tartoznak a dombvidékek és a lenyűgöző erdőségek, de érdekes városok is találhatók itt, például Heidelberg.

Légi drónfelvétel a lenyűgöző és világhírű norvégiai Atlanti-óceáni útról.

3. útvonal: Serra da Estrela, Portugália

Innen indul:

Covilhã, Portugália  

 

Itt ér véget:

Covilhã, Portugália 

 

Távolság:

233 km (144 mérföld), körút azonos kiindulási és befejezési ponttal.

Ez Portugália egyik legjobb motoros túrája, különösen a terep rajongóinak. A Serra da Estrela nem egyszerű, ám annál szórakoztatóbb hegyi útvonal, amelyen földutakon és aszfalton egyaránt motorozhat. A kiindulási és az érkezési pont egyaránt Covilhã városa, de az út elkerüli a trükkösebb hegycsúcsokat. Ha útközben feltöltődésre vágyik, ne felejtse el megkóstolni a híres Serra da Estrela sajtot. Vagy ha a hegyi motorozás nem elég izgalmas, siklóernyővel lebeghet Linhares da Beira felett.

4. ÚTVONAL:
Sierra Nevada, Spanyolország.

Itt kezdődik:
Granada, Spanyolország.

Itt ér véget:
Granada, Spanyolország.

Távolság:
322 km (200 mérföld)

Út az Alpok vonulatai között, Klosters-Serneus, Davos, Graubünden, Svájc
Festői út a kék égbolt alatt a Földközi-tenger partvonalán, a francia-olasz határon.
Lenyűgöző kilátás a Maloja-hágóra ősszel. Színekben gazdag őszi látkép a Svájci-Alpokban. Helyszín: Maloja-hágó, Engadin, Graubünden, Svájc, Európa

A spanyolországi motoros túrák gyakran a látványos Sierra Nevada-hegységben kezdődnek, majd délen, Andalúziában érnek véget. Ezek az útvonalak gyakran komoly kihívást jelentenek, mivel szűk, keskeny és göröngyös terepen vágnak át. De ez a kaland megéri az erőfeszítést, hiszen itt található Granada, ahol reneszánsz paloták és fantasztikus természeti szépségű helyek sokasága várja a látogatót.

Autópálya az európai Alpokban – Garmisch-Partenkirchen közelében

5. útvonal: Pireneusok, Spanyolország

Innen indul:

Cherbourg, Franciaország

 

Itt ér véget:

Barcelona, Spanyolország 

 

Távolság:

2521 km (1567 mérföld)

Ez a nagyszerű motoros túra Franciaországban veszi kezdetét, és Spanyolországban, a történelmi jelentőségű Barcelona katalán városában ér véget. Ez a hosszú, lenyűgöző útvonal érinti Európa egyetlen sivatagát, a Bardenas Realest. Ezt követően a motoros átvág a Rocha régión, majd megmássza a Pireneusok messze földön híres hegyvonulatát. Nem győzi majd csodálni az Önt körülvevő szépséget, de hamarosan Andorra közelében találja magát, majd a Pic Negre meghódítása következik, és a túra végül Barcelonában fejeződik be.

Légi drónfelvétel a lenyűgöző és világhírű norvégiai Atlanti-óceáni útról.

6. útvonal: Trans European Trail (TET)

Innen indul:

Finnország 

 

Itt ér véget:

Spanyolország 

 

Távolság:

51 000 km (31 690 mérföld)

A legkeményebb, leghosszabb, de egyben legizgalmasabb motoros kalandtúra. A Trans European Trail off-road útvonala egész Európán keresztülhúzódik. Remek választás azoknak a terepmotorosoknak, akik szeretnék megcsodálni Európa legfélreesőbb és változatosabb tájait. Nagy része földúton halad, csak rövidebb, bár annál festőibb aszfaltutakat érint – ahol legalább kicsit kifújhatja magát.

Ön dönti el, mekkora és milyen nehézségű távot vállal be. A teljes túra hónapokba is beletelhet, ezért sokan inkább több év alatt, szakaszonként teljesítik a távot. Attól függően, hogy mekkora részét teszi meg a túraútvonalnak, megismerheti a balti államokat, Görögországot, Olaszországot, Dániát, Franciaországot és még sok más nagyszerű helyet.

Biztonsági tippek a terepmotoros túrákhoz

Mielőtt útnak indul, hallgassa meg a legfontosabb biztonsági tanácsainkat, és vegye figyelembe őket a tervezés során! Érdemes észben tartani, hogy bár az off-road motorozást a közútinál veszélyesebbnek tartják, de a terepen kevesebb a torlódás és a jármű. Olvassa el az alábbi tippeket, és készüljön fel a kalandokra!

Fontos, hogy ha terepezni indul, készüljön fel a váratlan eseményekre – a barátságtalan terep, a rosszul belátható kanyarok és a kellemetlen időjárás egyaránt megnehezítheti a dolgát. Úgyhogy mindig a tervezett útvonalnak megfelelően csomagoljon.

Bezárás

VÁLASSZA KI A MEGFELELŐ MOTOROS FELSZERELÉST!

A terepezés bizonyos szempontból nagyobb kihívást jelent, mint a közúti motorozás, ezért fontos, hogy olyan felszerelést vigyen magával, amelyet kifejezetten terepi használatra terveztek. Ide tartoznak a következők:

Terepi sisak – speciális kialakítással, amely védi az állat, tartalmaz egy plexit, amely megóvja a motorost a szálló törmeléktől, jól szellőzik, és maximális védelmet nyújt a terepi kalandok során.

Védőszemüveg – amely megóvja a szemeit, a kényelem érdekében pedig habbetéteket tartalmaz.

Kesztyű és kézvédő – fontos, hogy kényelmes legyen, de megfelelő védelmet nyújtson a horzsolásokkal szemben.

Csizma – a lábunk van a legközelebb a talajhoz, érthető, hogy sebezhető. Kerülje a fűzős cipőket, keressen csatos-szíjas megoldást inkább.

Nyári motoros dzseki – könnyű, jól szellőző kabát, amely melegebb időben is kellemes és kényelmes, ugyanakkor rendkívül biztonságos.

Téli motoros kabát – vízálló és jól véd a szél ellen, így hideg és nedves időben is ideális viselet, amely megvédi a motorost az elemektől.

Térd- és könyökvédő – fontos védelmet nyújt az ízületeknek és az ezeken a területeken található komplex ideghálózatnak.

VÁLASSZA KI A MEGFELELŐ KIEGÉSZÍTŐKET A MOTORKERÉKPÁRJÁHOZ!

Motorvédő-lemez – megvédi a motort a kövektől és más tárgyaktól.

Motorvédő – hatékonyan védi a motort az ütésektől.

Nyeregtok – nagy kapacitásának és erős burkolatának köszönhetően ideális választás kalandmotorozáshoz.

Rally lábtartó – 50%-kal nagyobb a felülete, mint a szabványos lábtartónak, így jobb stabilitást és irányíthatóságot biztosít a terepezés során.

LEGYEN TISZTÁBAN A SAJÁT KORLÁTAIVAL!

A terepezés sokszor nem egyszerű feladat, ezért fontos, hogy tisztában legyen a saját korlátaival. Ne motorozzon olyan útvonalakon, amelyekhez nincs elég tapasztalata. Érdemes inkább biztosra menni: később, ha már felkészültebb, megpróbálkozhat a csábító, de egyelőre túl nehéz útvonalakkal is. Kezdje megfontoltan, és gyakoroljon sokat! Ha van, maradjon az ösvényen, és ha tud, induljon útnak egy barátjával közösen, hogy ne legyen egyedül.

LEGYEN TISZTÁBAN A KÖRNYEZETÉVEL!

Ha terepezni indul, különösen fontos, hogy odafigyeljen a környezetére: a terepre, a többi motorosra és a vadvilágra. Európa off-road útvonalain motorozva rengeteg szemkápráztató látvány fogja elvonni a figyelmét – de ha nem koncentrál az útra, balesetet kockáztat. Mielőtt elindul, járjon utána az úti célnak, ismerje meg a nyilvánvaló veszélyeket, és mindig kövesse nyomon, hogy épp hol tartózkodik, hogy ne tévedjen el.

Svájci alpesi út Andermattban

Ellenőrizze a motorkerékpárját minden indulás előtt!

Mielőtt terepi kalandra indul, nézze át a motorkerékpárját, hogy felfedezze az esetleges problémákat. Ne mulassza el ellenőrizni a következőket:
- Gumiabroncsok – ellenőrizze a nyomást, keressen kitüremkedéseket, és nézze meg, nincs-e lekopva a futófelület.
- Kerekek – forgassa meg a kerekeket, és figyeljen oda, hogy nem lötyögnek-e, és nincsenek-e lapos részek.
- Fék – nézze át a féktárcsákat, ellenőrizze, hogy jó állapotban van-e a fékbetét, és hogy a féktárcsák nincsenek-e elferdülve.
- Kormány – ellenőrizze, hogy a kormányrúd megfelelően mozog-e, és ellenőrizze a hidraulikafolyadék szintjét.
- Bowdenek – ellenőrizze, hogy megfelelő-e a kenésük.
- Tárolás – csomagolja el biztonságosan a szükséges holmit, és ne hagyjon ki semmi fontosat azért, mert túl sok helyet foglal, vagy túl nehéz.

Svájci alpesi út Andermattban

Személyi biztonság

Ha terepezésre készül, érdemes elcsomagolni egy elsősegélycsomagot. Ez különösen akkor fontos, ha félreeső helyeken fog motorozni. Ha pedig hosszabb európai terepmotoros túrára indul, érdemes mindenféle problémára felkészülni.


Gyomorbajok – vigyen magával gyomorégés, hasmenés és szorulás elleni gyógyszert.
Fertőzések – a krémek, az orrspray-k és a tabletták segíthetnek leküzdeni őket.
Vészhelyzetek – vigyen magával lázmérőt, kötszert, ollót, fertőtlenítő krémet, fecskendőt és biztosítótűt.
Fájdalomcsillapítók – vigyen magával recept nélkül kapható készítményeket, amelyek például paracetamolt vagy ibuprofént tartalmaznak.

Svájci alpesi út Andermattban

Tudassa valakivel, hogy útnak indul!

Mielőtt útnak indul, tudassa valakivel, hogy hová megy, és várhatóan mikor fog visszatérni. Ha hosszú terepmotoros túrán vesz részt, érdemes lehet rendszeresen tájékoztatni a szeretteit. Így nyugodtabban alhatnak, és bizonyára izgatottan várják majd a híreket a kalandjairól – és Ön is nagyobb biztonságban lesz.

Svájci alpesi út Andermattban

Nézzen meg néhány európai kalandközpontot!

A kalandmotoros központokban tapasztalatot szerezhet a legkülönbözőbb terepeken a motorkerékpárjával. Európában számos Honda által hitelesített kalandmotoros központ működik, ahol próbára teheti tudását, sőt akár oktatásban is részesülhet a túra előtt. Nézze meg az alábbi kalandmotoros központokat:

Egyesült Királyság – Dave Thorpe Adventure Centre, Somerset, Egyesült Királyság.
Franciaország Honda Off-Road Center David Fretigné , Savignac, Franciaország.
Olaszország – True Adventure Off-road Academy, San Giorgio Piacentino, Olaszország.

AZ ADVENTURE CSALÁD

GYAKORI KÉRDÉSEK