A legjobb motorkerékpár-túrák Európában

A motorkerékpáros nyaralások lehetővé teszik, hogy hódoljon a motorozás iránti szenvedélyének, és közben a világ csodálatos látnivalóiban gyönyörködhessen. Akár otthonához közel nyaral, akár távolabbra merészkedik, egy motorkerékpáros túra nagyszerű lehetőség, hogy többet lásson a világból. Kevés kalandosabb dolog létezik egy európai motoros utazásnál.

Európa régóta szenvedélyesen rajong a legkülönbözőbb formájú és méretű motorkerékpárokért. A kontinens lenyűgöző és változatos tájainak köszönhetően az európai motorosok kiváltképpen rajonganak az országúti kirándulásokért. Pakolja hát fel a motorkerékpárját, vegye elő a térképet, és vágjon neki egy felejthetetlen utazásnak!

Bármilyen típusú túrára vágyik, Európa számtalan festői útvonalat kínál, amelyek közül kedvére válogathat.

Szívesen robogna a hűsítő tengerpart mentén, ahol napsugarak simogatják a hátát? Vagy inkább a világtól távol eső kanyargós hegyi utakat kedveli? Európában mindkettő megvan. Itt mindenki megtalálja a számára megfelelő éghajlati és környezeti feltételeket, és könnyedén megtervezhet egy tökéletes motorkerékpáros nyaralást.

TOURING ÉS ADVENTURE

Festői útvonal sziklák között, hegyvidéki tájakon a Tirrén-tenger mentén. Amalfi-part, Positano, Olaszország. Kalandos utazás. Panoráma

HAT NÉLKÜLÖZHETETLEN DOLOG

Íme néhány nélkülözhetetlen dolog, amelyre Önnek is szüksége lesz a következő európai motorkerékpáros túrája során.

Útlevél
Útlevél
Az EU előírja, hogy az útlevele nem lehet 10 évnél régebbi. A tervezett visszatérés időpontjában pedig még további három hónapig érvényesnek kell lennie.
Jogosítvány
Jogosítvány
Az egyesült királyságbeli vezetői engedélyek változatlanul érvényesek az EU-ban, és az uniós országokból érkezők nemzetközi vezetői engedély nélkül is vezethetnek az Egyesült Királyságban.
Dokumentumok
Dokumentumok
A biztonság kedvéért mindig tartsa magánál motorkerékpárja forgalmi engedélyét, a műszaki vizsgabizonyítványt és a felelősségbiztosítási igazolást.
Országmatrica
Országmatrica
Ezt a motorkerékpár hátulján, jól láthatóan kell elhelyezni.
Utasbiztosítás
Utasbiztosítás
Ez erősen ajánlott, bár nem kötelező. 
EHIC/GHIC
EHIC/GHIC
A Globális Egészségbiztosítási Kártyával (GHIC) elkerülheti a kórházi számlákat, ha baleset történik. Ha Ön az Egyesült Királyság állampolgára, a régi Európai Egészségbiztosítási Kártya a lejárati dátumáig érvényes marad.

Érdemes továbbá indulás előtt tájékozódni a célországban várható útviszonyokról. Európában számtalan különféle időjárási helyzet előfordulhat, attól függően, hogy melyik országba és az év mely időszakában tervezi az utazást. Ennek megfelelően csomagoljon, és vegye figyelembe a tervezett útvonalra jellemző időjárási kockázatokat, egyes helyeken évszaktól függően ajánlott a téli gumi használata. Ne feledje, hogy egyes útvonalakon az év bizonyos időszakaiban korlátozások lehetnek érvényben.

A LEGJOBB EURÓPAI MOTORKERÉKPÁROS TÚRÁK

1. ÚTVONAL:
Route des Grandes Alpes (nagy alpesi útvonal)

Innen indul:
Genfi-tó, Svájc

Itt ér véget:
Menton, Franciaország

Távolság:
Több mint 683 km (425 mérföld)

Út az Alpok vonulatai között, Klosters-Serneus, Davos, Graubünden, Svájc
Festői út a kék égbolt alatt a Földközi-tenger partvonalán, a francia-olasz határon.
Lenyűgöző kilátás a Maloja-hágóra ősszel. Színekben gazdag őszi látkép a Svájci-Alpokban. Helyszín: Maloja-hágó, Engadin, Graubünden, Svájc, Európa

Egyszerűen fogalmazva a Nagy Alpok túra Európa – és egyben a világ – egyik legnagyszerűbb motorkerékpáros útvonala. Több mint 683 km (425 mérföld) festői hegyvidéki motorozás vár ránk, amely a Genfi-tó partjától indul, és az olasz határhoz közeli Mentonban ér véget.

A legnépszerűbb útvonal teljesítése két-három napot vesz igénybe, és 15 hágón, bájos falvakon és városokon át halad. Az út része a Col de l'Iseran, Európa legmagasabb hágója is. A Route des Grandes Alpes valódi szépsége azonban, hogy nem kell egyetlen úthoz ragaszkodnia. A bátor és tapasztalt motorosok sokszor elhagyják a klasszikus csapást, hogy ellátogassanak a 2802 méteres magasságban húzódó Cime de la Bonette-en felállított emlékműhöz.

Hosszú, nyílt útszakaszaival ideális túraútvonal a kaland- és túramotorosok számára. Az egyik fénypont az útvonal utolsó szakasza, amely Val d'Isère felől a Genfi-tó irányába, Roseland mellett halad el, festői kilátással a Mont Blanc-ra.

A legjobb hónap a Route des Grandes Alpes bejárására a június vagy a szeptember, amikor az utak viszonylag csendesek, és az időjárás is kedvező. A téli hónapokban a hó és a jég miatt veszélyessé válhatnak az utak, ezért jobb elkerülni őket. Az augusztus a nyári szezon csúcspontja, így ha lehet, ne ilyenkor induljon – nagy a forróság, és a francia nemzeti ünnep miatt a szokásosnál is nagyobb a forgalom.

Autópálya az európai Alpokban – Garmisch-Partenkirchen közelében

2. útvonal: Garmisch

Innen indul:

Calais, Franciaország

 

Itt ér véget:

Garmisch-Partenkirchen, Németország

 

Áthalad:

Ausztria

 

Távolság:

1150 km (715 mérföld)

A franciaországi Calais-ből induló, 1150 km (715 mérföld) távot bejáró háromnapos motorkerékpáros túra fantasztikus látnivalókkal várja a kalandot keresőket.

Az első nap az észak-kelet-franciaországi Pont-à-Moussonban ér véget, ahol megtekintheti a 18. századi premontrei apátságot. A második napon a B500-as úton a Fekete-erdőn keresztülhaladva eljuthat a németországi Baden-Badenbe. Innen a Boden-tó partján haladva egy rövid ausztriai szakasz megtételével megérkezik a Wetterstein-hegység lábánál fekvő, németországi Garmisch-Partenkirchenbe.

A garmischi út elméletileg két nap alatt is teljesíthető, de ehhez sok kompromisszumot kell kötnünk. A túra lényege, hogy megcsodálja a látnivalókat, álljon meg néha, élje át a helyi kultúrát – nem a gyorsaságon van a hangsúly. De ha éppen nem a kilátásban gyönyörködik, egy kaland- vagy túramotor nyergében minden kanyart kiélvezhet.

Légi drónfelvétel a lenyűgöző és világhírű norvégiai Atlanti-óceáni útról.

3. útvonal: Trans Euro Trail (TET)

Innen indul:

A kontinens északi részétől a kontinens déli részéig vagy kelet-nyugati irányban

 

Itt ér véget:

27 ország, köztük Norvégia, Spanyolország, Görögország, Lengyelország, Németország és Belgium.

 

Távolság:

Több mint 51 000 km (31 689 mérföld)

Komolyabb kihívásra vágyik? A Trans Euro Trail több mint 51 000 km (31 689 mérföld) földútból áll, így Európa egyik legkülönlegesebb útvonala. A Trans America Trail mintájára kialakított, nagyrészt burkolat nélküli csapás a kontinens északi részétől déli részéig, valamint kelet-nyugati irányban húzódik. 27 országon, köztük Norvégián, Spanyolországon, Görögországon, Lengyelországon, Németországon és Belgiumon halad keresztül, így Európa legjavát nyújtja.

Ön dönti el, mekkora és milyen nehézségű távot vállal be. A teljes túra hónapokba is beletelhet, ezért sokan inkább több év alatt, szakaszonként teljesítik a távot.

Rengeteg félreeső útvonalrészen is próbálkozhat, de kényelmesebb utakon is haladhat. Valószínűleg sok földúttal fog találkozni, így ez tökéletes útvonal a kalandmotoroknak, amelyek számára a poros csapások ugyanúgy nem jelentenek akadályt, mint a kanyargós országutak.

Akárhogy is kívánja megtenni a TET-et, útközben lenyűgöző látnivalók várják: kastélyok, őskori maradványok, strandok és végtelen kukoricamezők. Önön múlik, hogy hol tölti az éjszakákat – megalhat ötcsillagos szállodákban, de a csillagok alatt is táborozhat.

MOTORKERÉKPÁROS TÚRÁK FRANCIAORSZÁGBAN

Sisteron, Provence – történelmi település Franciaországban

1. útvonal: Route Napoléon (Napóleon útja)

Innen indul:

Mâcon

 

Itt ér véget:

Antibes

 

Távolság:

322 km (200 mérföld)

A Route Napoléon egy történelmi jelentőségű, legendás útvonal a motorkerékpárosok körében. A 322 km-es (200 mérföldes) túra azt az utat járja be, amelyet Napóleon megtett, amikor visszatért a száműzetésből. A Mâcontól Antibes-ig húzódó Route Napoléon egy nap alatt teljesíthető. Májusban vagy szeptemberben érdemes megtenni ezt a távot, mivel nyáron nagyon felforrósodhatnak az utak.

Az útvonal Mâconból indul Grenoble irányába, majd délnek halad Laffrey felé, végül La Mure és Gap között, hegyeken-völgyeken át vezet, lenyűgöző kilátást kínálva. A kevésbé tapasztalt motorosoknak érdemes a D4085-ös úton Castellane felé haladniuk – ez a leggyorsabb szakasz.

Ezt követően érdemes kitérőt tenni a gyönyörű Verdon-kanyonba vagy a Sainte-Croix-tó körül. Ha ideje engedi, tekintse meg a grasse-i Fragonard Musée du Parfum múzeumot. Ha egy hagyományosabb történelmi helyet szeretne megnézni, látogasson el az óvárosban található hajdani római katolikus székesegyházhoz, amely csak arra vár, hogy felfedezzék.

2. útvonal:
A normandiai partok

Innen indul:
Rouen

Itt ér véget:
Mont-Saint-Michel 

Távolság:
547 km (340 mérföld)

Kilátás a normandiai partraszállás helyszínére, Arromanches-les-Bains, Normandia, Franciaország
A Mont-Saint-Michelbe vezető út naplementekor, Normandiában. Franciaország.
A Baie d'Écalgrain napnyugtakor, Franciaországban

Ha szívesen részt venne egy másik lenyűgöző motorkerékpáros túrán, amelyen felidézheti a francia történelem nagy pillanatait, járja végig az 547 km (340 mérföld) hosszú normandiai partszakaszt, ahonnan gyönyörű kilátás nyílik a ringó óceánra. A túra Normandia fővárosából, Rouenból indul, amelynek múltja egészen a középkorig nyúlik vissza. Ezután a partok következnek, köztük a sziklákkal és szétszórt bunkerekkel tarkított Omaha Beach. Ha ideje engedi, látogasson el a normandiai-amerikai katonai temetőben található háborús sírokhoz.

A normandiai partokat követő útvonal Mont-Saint-Michel középkori kolostoránál ér véget, ahol további lenyűgöző történelmi emlékkel találkozhat. Érdemes megjegyezni, hogy ha szeretne betérni Mont-Saint-Michelbe, kompra kell szállnia, hogy átjusson a szigetre. Javasoljuk, hogy szánjon több napot a normandiai partvidékre, hogy elegendő idő maradjon a rengeteg látnivalóra.

Verdon-kanyon (Felső-Provence-i Alpok, Provence-Alpes-Côte d'Azur, Franciaország), híres kanyon.

3. útvonal: Verdon-kanyon

Innen indul:

Moustiers-Sainte-Marie

 

Itt ér véget:

Moustiers-Sainte-Marie

 

Távolság:

90 km (56 mérföld)

Ha izgalmakban és gyönyörű látnivalókban gazdag utazásra vágyik, üljön fel a nyeregbe, és járja végig a Moustiers-Sainte-Marie-ból induló és ugyanide visszaérkező, Verdon-kanyont, „Európa Grand Canyonját” átszelő 90 km-es (56 mérföldes) káprázatos útvonalat.

A Verdon folyó mentén tett utazás minden percét élvezni fogja, hiszen a 700 méter mély kanyonok és a ragyogó türkizkék víz lenyűgöző látványt nyújtanak. Ezek az utak azonban néhol kanyargósak és göröngyösek, ezért érdemes időnként megállni egy kis szünetre.

A Verdon-kanyon viszonylag rövid, így egy nap alatt teljesíthető. Ha végére ért az útnak, és nem csillapodott a felfedezési vágya, térjen rá a D23-as útra, amely délnek halad, La Palud-sur-Verdon városáig. Ott számos kemping található, ahol megpihenhet, és eltöltheti az éjszakát.

MOTORKERÉKPÁR-TÚRÁK OLASZORSZÁGBAN

1. ÚTVONAL:
SS48 – Nagy Dolomitok Országút

Innen indul:
Bolzano és Cortina d’Ampezzo között.

Itt ér véget:
Dolomitok

Távolság:
112 km (70 mérföld)

Csodálatos alpesi tájkép tavasszal nyíló krókuszok borította dombokkal és naplementében ragyogó festői hegyekkel, Giau-hágó, Dolomitok, Olaszország, Európa
A híres alpesi Santa Maddalena község, háttérben a varázslatos Dolomitok hegyvonulata, Val di Funes, Trentino-Alto Adige, Olaszország
Valparola-hágó, Olaszország. Kilátás a tiroli szerpentinre, Dolomitok. Őszi kilátás a Cima Cunturines hegycsúcsra (3064 m) a Valparola-hágóról, Cortina d'Ampezzo és Belluno közelében, Olaszország

Az Észak-Olaszországon átívelő Nagy Dolomitok Országút lélegzetelállító utazásra hív Európa leglátványosabb hegyei között. Ez a 112 km-es (70 mérföld) útvonal három hágón – a Karer-hágón, a Pordoi-hágón (a hegylánc legmagasabb pontja) és a Falzarego-hágón – keresztül vezet.

A Nagy Dolomitok Országút mentén annyira szép a táj, hogy állandóan meg kell majd állnia, hogy gyönyörködhessen benne. Nem fogja tudni megállni, hogy ne készítsen fényképet a meredek csúcsokról és a sziklás lejtőkről.

A Dolomitok hágóit általában május végén nyitják meg. Az augusztusi csúcsszezon miatt a szeptember az ideális időszak a túrára. Úgy tervezzen, hogy az útvonal teljesítése körülbelül fél napot vesz igénybe.

A Furore fjord felett átívelő híd az Amalfi-parton, Olaszországban, egy napsütéses napon

2. útvonal: SP71 – Chiai tengerparti út; SS163 – Amalfi-parti út

Innen indul:

Sorrento

 

Itt ér véget:

Salerno

 

Távolság:

96 km (60 mérföld)

A Sorrentóból induló és Salernóban véget érő Amalfi-parti út lélegzetelállítóan szép délnyugat-olaszországi helyeket érint. Érdemes megjegyezni, hogy ezen az útvonalon néhány útszakasz rendkívül keskeny lehet, ezért fokozott óvatossággal kell haladni Positano és Amalfi városán keresztül, ahol autókkal találkozhatunk, de mindenképpen megéri megtenni ezt az útvonalat.

Az Amalfi-parti út több mint 96 km (60 mérföld) hosszú, így főszezonban közel hét órát is igénybe vehet. Ha azonban szeptember végén vagy május előtt indul neki ennek az útnak, akkor igazi élvezetben lesz része ezen a klasszikus partszakaszon, amely a legjobb formájában mutatja be Olaszországot.

Alghero és Bosa közötti panorámaút, Észak-Szardínián, ideális a motorkerékpáros nyaraláshoz

3. útvonal: SP71 – Chiai tengerparti út

Innen indul:

Chia

 

Itt ér véget:

Chia

 

Távolság:

23 km (14 mérföld)

A buja zöld Szardínia partján 23 km (14 mérföld) hosszan vezető Chiai tengerparti út az elejétől a végéig élvezetes utazásra hív. Az út egy ókori faluból, Chiából indul, majd a sziget déli partvidékén halad végig – tegye meg ezt az utat robogóval, hogy autentikus élményben részesüljön!

Ez a listán szereplő egyik legfestőibb útvonal, amely minden pontján gyönyörű látványt tár elénk, Chia 17. századi tornyától kezdve a smaragdzöld tengerparti kis öblökig. Az egyetlen problémát az jelenti, hogy több csomaggal kell készülnie. Szüksége lesz fürdőruhára és törölközőre, mert nem fog tudni ellenállni a tengernek.

Chia az év bármelyik szakában nyugodtan látogatható, bár a legforróbb júliusi és augusztusi hónapokat érdemes elkerülni.

MOTORKERÉKPÁR-TÚRÁK SPANYOLORSZÁGBAN

Klasszikus spanyol nyári hegyvidéki tájkép, kilátással az útra

1. útvonal: Jaén

Innen indul:

Jaén, Spanyolország

 

Itt ér véget:

Jaén, Spanyolország

 

Távolság:

281 km (175 mérföld)

Granada és a portugál határ között terül el a lenyűgöző Andalúzia. Sokféle útvonalon lehet ide eljutni, az egyik népszerű útvonal Jaénből indul, és ott is ér véget. A motorosok közel hat órás, 281 km (175 mérföld) hosszú útja fantasztikus kanyarokon, lenyűgöző tájakon át vezet.

 

2. útvonal: Pireneusok parttól partig

Innen indul: Santander

Itt ér véget: Santander

Távolság: 3147,8 km (1956 mérföld)

A Santanderből induló 1956 mérföld hosszú, 12 éjszakás útvonal az egyedül utazókat, a pihentető túrán lévő párokat és a baráti társaságokat is egyedülálló élményben részesíti. A csendes, kanyargós hegyi utak festői tájakon át vezetnek, de akár a tengerparton is megpihenhet. Fantasztikus látványra számíthatnak a motorosok.

3. útvonal: Potesi háromszög

Innen indul: Potes

Itt ér véget: Potes

Távolság: 201,1 km (125 mérföld)

A Picos de Europa egyik leghíresebb túraútvonala: Potesből indul Riañoba, majd Cangas de Onísba, végül vissza Potesbe. Ezen az útvonalon mesés tájakkal találkozhatunk. Hágók és kanyonok, tavak és más lenyűgöző tájképek tárulnak elénk. A mindössze 4 óra alatt teljesíthető, 201 km-es (125 mérföld) túra tökéletes lehetőséget kínál egy hétvégi kirándulásra.

SKANDINÁV MOTORKERÉKPÁR-TÚRÁK

Klasszikus norvég nyári tájkép hegyek és fjordok között kanyargó úttal, kék égbolttal, Észak-Norvégia, Finnmark megye, drónfelvétel

1. útvonal: Nordkappba vezető út

Innen indul:

Olderfjord, Norvégia

 

Itt ér véget:

Északi-fok (Nordkapp)

 

Távolság:

130 km (80 mérföld)

A kontinens legészakibb pontja a világ minden tájáról vonzza a motorosokat. Nem véletlenül. A norvégiai Oslóból Nordkappba vezető út számtalan, végtelenül lenyűgöző tájjal, hegyvonulattal, fjorddal és napsütötte óceáni kilátással lep meg bennünket.

Ha Oslóból utazik, vegye figyelembe, hogy az út hosszú, az 1962 km-es (1219 mérföld) táv megtétele öt-kilenc napot vesz igénybe. Az Észak-fok (Nordkapp) felé vezető út azonban hivatalosan Olderfjordból indul, és mindössze 130 km (80 mérföld) hosszú. Bármelyik útvonalat is választja, haladjon a saját tempójában, és élvezze a hosszú, nyílt utakat egy olyan túramotoron, amelyet arra terveztek, hogy felejthetetlen élményt nyújtson.

Mielőtt nekivág ennek az útnak, fontos, hogy figyelembe vegye a környezeti feltételeket. Az időjárás még nyáron is kiszámíthatatlan lehet, ezért minden eshetőségre készüljön fel. Számítson rá, hogy egyik napról a másikra tűző napsütésben, viharban vagy akár hóesésben kell majd motoroznia. Ha mégis úgy gondolja, hogy eléggé tapasztalt a túra teljesítéséhez, a Nordkappba vezető út izgalmakkal teli, és kevés olyan motorkerékpár-túra van Európában, amely hozzá fogható.

2. ÚTVONAL:
Az izlandi 1-es főútvonal

Innen indul:
Reykjavík, Izland

Itt ér véget:
Reykjavík, Izland

Távolság:
1332 km (828 mérföld)

A European Route 69 (röviden E69) egy európai út az észak-norvégiai Olderfjord és az Északi-fok között. Az út 129 km hosszú, és öt alagúton vezet át, amelyeknek teljes hossza 15,5 km.
Téli panorámakép egy tó partja mentén vulkanikus hegyek felé vezető útról. Vízfelszínen tükröződő magas, sziklás, hófödte csúcsok. Az izlandi 1-es főútvonal a járművezető szempontjából.
Festői út Izlandon, gyönyörű természeti tájkép, légi panorámakép, hegyek és tengerpart a naplementében

Az izlandi 1332 kilométeres (828 mérföld) 1-es főút nagyszerű lehetőséget kínál arra, hogy felfedezze a sziget néhány csodálatos, lenyűgöző látnivalóját. Dániából egy kétnapos kompúttal vagy motorja átszállíttatásával is oda lehet jutni. Ez egy kis plusz erőfeszítést igényel, de egy igazán emlékezetes reykjavíki kaland lesz a jutalma.

Az izlandi 1-es főutat körülbelül 20 óra alatt be lehet járni, de ajánlatos egy hetet szánni rá, hogy minden látnivalót meg tudjon tekinteni. A kötelező látnivalók közé tartozik természetesen az északi fény, amelyet akkor láthat, ha szeptember végén vagy októberben utazik; a természetes meleg vizű források, amelyekben ellazulhat egy hosszú nap után; és a lélegzetelállító tájak, amelyeket az út során megcsodálhat, beleértve a lenyűgöző Hverfjall vulkánt is.

TOURING ÉS ADVENTURE

Svájci alpesi út Andermattban

A három svájci hágó

Innen indul: Andermatt, Svájc

Itt ér véget: Andermatt, Svájc

Távolság: 128 km (80 mérföld)

A három svájci hágó útvonala könnyen bejárható, és egyetlen nap alatt három alpesi hágót érint. A 128 km-es (80 mérföld) útvonal Andermattból indul, és itt is ér véget. Ne feledje, hogy a hágók – Susten, Firka és Grimsel – október és május között a hó miatt általában zárva vannak.

Legjobb, ha a saját tempójában járja be ezt az útvonalat, amelyen haladva eláll majd a lélegzete a káprázatos alpesi táj láttán. Ha ideje engedi, érdemes megnézni a huroktól délre található Nufenen-hágót is.

Svájci alpesi út Andermattban

A Transzfogarasi út

Innen indul: Kercisora, Románia

Itt ér véget: Bascov, Románia

Távolság: 150 km (93 mérföld)

A Románia legmagasabb hegyein át vezető Transzfogarasi út egy hihetetlen útvonal. A kanyargós utak lenyűgöző, 2042 méteres magasságba emelik Önt. Bár az út végig aszfaltozott, időnként bukkanókra és kátyúkkal borított szakaszokra számíthat.

Hétvégén nagy a forgalom, ezért a nyugodtabb utazás érdekében inkább hétköznap használja ezt az útvonalat. A nyugodtabb utazás azt jelenti, hogy olyan látnivalókban gyönyörködhet, mint a Poenari kastély, amely Vlad Tepes rezidenciája volt – Bram Stoker Drakula című regényének megihletője.

Svájci alpesi út Andermattban

Windermere Loop – Lake District, Egyesült Királyság

Innen indul: Windermere

Itt ér véget: Windermere

Távolság: 104 km (65 mérföld)

Ezen a fantasztikus útvonalon kevesebb mint két óra alatt eljuthatunk a Coniston Water és Windermere tavak vidékére. A Lake District Nemzeti Parkban számos kávézó és turisztikai látnivaló várja az odalátogatókat, így mindenképpen vigye magával fényképezőgépét, hogy megörökíthesse az ott uralkodó nyugodt légkört.

NT1100 – dinamikus felvétel egy tengerparti úton

MOTOROZÁS EURÓPÁBAN ÉS A MOTOROSOK BIZTONSÁGA

Mielőtt hozzáfogna bármilyen európai motorkerékpár-túra tervezéséhez, fontos, hogy először is tájékozódjon a helyi közlekedési szabályokról és a biztonsági előírásokról. Ha egy másik országban fog motorozni, nagy valószínűséggel lesz némi különbség, amivel tisztában kell lennie.

A KÖZÚTI KÖZLEKEDÉS SZABÁLYAI

Lehet, hogy otthon már jól ismeri a szabályokat, de fontos megjegyezni, hogy azok Európa-szerte eltérhetnek. Országonként eltérhetnek például a sebességkorlátozások:

- Németországban az országos sebességkorlátozás (az autópálya kivételével) 100 km/h.

- Hollandiában a sebességkorlátozás 80 km/h.

- Franciaországban, lakott területen belül 50 km/h a korlátozás. Városközi autópályán és autóúton 110 km/óra, autópályán pedig 130 km/óra a korlátozás.

- Olaszországban a sebességkorlátozás lakott területen belül 50 km/h, lakott területen kívül 90 km/h, autóúton 110 km/h, autópályán pedig 130 km/h.

- Spanyolországban az országos sebességkorlátozás autópályán 120 km/h, lakott területen belül 50 km/h, lakott területen kívül pedig 90 km/h.

- Az Egyesült Királyságban az országos sebességkorlátozás autóúton és autópályán 112 km/h, lakott területen kívül 96 km/h, lakott területen belül pedig 50 km/h.

Ha gyorshajtáson kapják, helyszíni bírságot szabhatnak ki Önre, amelyet számos országban azonnal ki is kell fizetnie – akár a legközelebbi bankautomatához is elkísérhetik, hogy ezt megtegye. Ha nem hajlandó, vagy nem tud fizetni, elkobozhatják a motorkerékpárját.

Bár az európai útjelző táblák hasonlóak, előfordulhatnak eltérések, ezért utazás előtt mindenképpen tájékozódjon, hogy tudja, mire számíthat.

EGYÉB SZABÁLYOK, AMELYEK EURÓPA-SZERTE ELTÉRHETNEK:

- Franciaországban tilos a sorok közötti előregurulás.

- Franciaországban a motorosoknak kötelező maguknál hordani egy alkoholszonda-készletet, illetve ha rajtakapják őket, hogy nem viselnek kesztyűt, 68 eurós pénzbírsággal kell számolniuk.

- Ha Ön orvos által előírt szemüveget visel, Spanyolországban törvény írja elő, hogy egy tartalék pár szemüveget is magánál kell hordania.

- Spanyolországban és Franciaországban illegális a fülbe helyezhető fülhallgatók viselése. A sisakba beépített hangszórók használata azonban elfogadott.

- Belgiumban a motorosoknak védőruházatot kell viselniük.

- Németországban a motorosoknak nappal és éjszaka is kötelező felkapcsolni a tompított fényszórót.

- Az Egyesült Királyságban mind a motorosnak, mind az utasnak sisakot kell viselnie, ha motorkerékpárral, robogóval vagy segédmotoros kerékpárral közlekedik.

- Olaszországban az országos nyilvántartásban nem szereplő, de az országban használt motorkerékpároknak EU-s rendszámtáblával kell rendelkezniük, amelyen fel van tüntetve a jármű származási helye, vagy kötelező rendelkezniük egy, a származási országot jelölő, hátsó rendszámtábla mellé felragasztott matricával.

GYAKORI KÉRDÉSEK