Kezdők útmutatója az utassal való motorozáshoz

Kezdők útmutatója az utassal való motorozáshoz

A motorozás izgalmas tevékenység, szóval miért ne akarna osztozni a mókában? Vezesse be egy barátját vagy a partnerét a motorkerékpáros utazás élményébe! Akár profi motoros, akár kezdő, alább hasznos tippeket olvashat arról, hogyan érdemes motorozni, ha utast szállít a háta mögött.

Mi az az "utas"?

Az utastárs a motorkerékpár hátsó ülésén, a motort vezető személy mögött ülve utazik. Az oldalkocsis utastól eltérően ez a személy közvetlenül a motorkerékpáron közlekedik, és ugyanabba az irányba néz, mint a vezető.

Dinamikus felvétel egy Gold Wing modellről kanyarban utassal

Felkészülés az utas szállítására

A motorkerékpáron szállított utasnak bizonyos mértékig aktívan részt kell vennie a motorozásban: meg kell őriznie az egyensúlyát, és össze kell hangolnia a mozgását a vezetővel, különösen a kanyarodás, a fékezés és a hasonló manőverek során.

Ezért az utas felkészültsége kulcsfontosságú ahhoz, hogy mindketten biztonságosan közlekedhessenek:

1. Kérdezze meg az utast, hogy utazott-e már motorkerékpáron, és mérje fel, hogy mennyire komfortos ez számára.

2. Győződjön meg róla, hogy megértették a motorozás dinamikáját, különösen azt, hogyan dől meg a motor kanyarodás közben. Rendkívül fontos, hogy felkészítse erre, és elmagyarázza, hogy Önnel együtt kell dőlnie.

3. Mutassa meg, hol és hogyan kell kapaszkodnia menet közben: vagy Önt, vagy a motoron található kapaszkodót kell fognia (ha van).

Ha utasát megismerteti ezekkel a biztonságos vezetési gyakorlatokkal, nemcsak az önbizalmát növeli, hanem biztosítja a nyugalmát is, és növeli a vezetési élményt.

Állókép egy Gold Wing motorról beszélgető motorosokkal

A motorkerékpár beállítása a kezdő utasok számára

Mielőtt elindulnak az utassal, érdemes elvégezni néhány beállítást a motoron. A motor beállítása elengedhetetlen a biztonságos utasszállításhoz, és abban is segít, hogy mindkettejüknek szórakoztató és kényelmes utazásban legyen része.

Íme néhány tipp a motorkerékpár utasszállításhoz való beállításához:

Indulás előtt a legjobb, ha elvégez néhány beállítást a motorkerékpáron. A használati útmutató segítséget nyújthat ebben.

- Állítsa be a hátsó lengéscsillapító előfeszítését, hogy az elbírja a plusz súlyt.

- Ellenőrizze a gumiabroncsok nyomását. Egy kicsit nagyobb nyomásra lehet szüksége, ha utassal utazik. Általában ajánlott 0,2-0,4 bart (4–6 psi) hozzáadni a hátsó gumiabroncshoz.

• Nyissa ki a hátsó lábtartókat.

- Ellenőrizze kétszer a tükröket, mivel a plusz súly befolyásolhatja a kilátást.

- Állítsa be a fényszórókat, ha éjszaka közlekedik.

• Ha szükséges, ellenőrizze a motor kézikönyvét, amelyben további utasításokat talál.

Az utas biztonsága

Az utas kényelme minden utazásnál kiemelkedő fontosságú szempont. Mint motoros, az utas biztonsága az Ön felelőssége.

Az ECE 22.05 szabvány értelmében a hátsó utas számára kötelező a sisak viselése. Emellett azonban javasoljuk, hogy vegyen fel más biztonsági felszerelést, például kesztyűt, vastag farmernadrágot és motoros dzsekit is. A bőrruházat és a motoros csizma szintén ajánlott.

Ellenőrizze az adott ország törvényeit és előírásait, ahol motorozni fognak. Franciaországban például az utasnak CE tanúsítvánnyal rendelkező kesztyűt kell viselnie, Belgiumban pedig a vezetőnek és az utasnak egyaránt kesztyűt, hosszú ujjú kabátot és hosszú nadrágot, valamint a bokát is védő lábbelit kell viselnie.

Az utas biztonságában fontos szerepet játszik az öltözék. A megfelelő felszerelés kiválasztása kiemelten fontos, és segít, hogy biztonságos és kényelmes utazásban legyen részük.

Az utasbarát motorok jellemzői

Az utasbarát motorkerékpárok speciális jellemzői különösen alkalmassá teszik őket az utasszállításra. A legtöbb ilyen motor például gond nélkül elbírja a második motoros pluszsúlyát, és kialakításának köszönhetően egyszerűen átállítható az utasszállításra. Alább összegyűjtöttük az utasok számára legfontosabb motorkerékpár-jellemzőket:

· Kényelmes ülés – az utas kényelme érdekében az utasülésnek néhány centivel a vezetői ülésnél magasabban kell elhelyezkednie. Ezenkívül az ülés szélességének és párnázottságának elég nagyvonalúnak kell lennie ahhoz, hogy támogató felületet biztosítson, lehetővé téve a könnyű mozgást és a hosszan tartó motoron ülés kényelmet.

· Sima kezelhetőség – az egyszerű kezelhetőség és a zökkenőmentesen reakció kényelmesebbé teszi az utazást. Ez stabilabb és ellenőrzöttebb vezetést biztosít, ami különösen fontos, ha utast szállít.

· Széles kormány – a széles kormányrúd hatékonyabb irányítást és jobb stabilitást kínál, ami különösen fontos, mivel az utas extra súlya megváltoztatja a motor dinamikáját.

· Jó üléspozíció – a motorkerékpárnak természetes és kényelmes üléspozíciót kell biztosítania mind a motoros, mind az utastárs számára. Így az utas kevésbé fárad el, különösen a hosszabb utakon, a vezető pedig könnyebben tud kormányozni.

· Háttámla – tovább fokozza az utas kényelmét. A háttámla felszerelhető a top boxra, vagy néhány motorkerékpárra, például a CMX1100-ra, önálló tartozékként is felszerelhető.

· Kommunikációs eszközök – a motorokhoz különálló Bluetooth kommunikációs rendszert lehet vásárolni. Ezek folyamatos kommunikációt tesznek lehetővé a motoros és az utas között, így bármikor beszélhetnek egymással, ami élvezetesebbé teszi az utat.

GYAKORI KÉRDÉSEK