Mit nevezünk hibrid autónak, és hogyan működik?

Nagyobb teljesítmény, jobb üzemanyag-hatékonyság és alacsonyabb károsanyag-kibocsátás. A hibrid autók alkotják a benzin- vagy dízelmotorok és az elektromos meghajtás közötti tökéletes átmenetet, illetve átjáróként szolgálnak a hagyományos autók és a teljes mértékben elektromos járművek között.

Alt

Lágy hibridek

A lágy hibridek esetében mindig a motor hajtja meg az autót, de ebben egy erős akkumulátor segíti, például gyorsításkor. Az akkumulátoros rásegítésnek köszönhetően kisebb terhelés nehezedik a belső égésű motorra, a fékezéskor keletkező energiát pedig, amely egyébként elveszne, az akkumulátor töltésére lehet használni (öntöltés).

A lágy hibridek a hibrid autók legegyszerűbb típusai, ezért a legtöbb helyzetben a többinél kevésbé gazdaságosabb, és a károsanyag-kibocsátásuk is magasabb.

Alt

Teljes értékű hibridek

A teljes értékű hibridek előnye a lágy hibridekkel szemben, hogy rövid távon képesek elektromos hajtással közlekedni, így kisebb az üzemanyag-fogyasztásuk és a károsanyag-kibocsátásuk. 

A teljes értékű hibridek esetében az akkumulátor vagy a motor által táplált elektromotor hajtja az autót. A lágy hibrideknél említett módon, ezek az autók is automatikusan töltik az akkumulátorukat.

Alt

Teljes értékű hibridek

Az ilyen típusú hibridek a hibrid technológia még magasabb szintjét képviselik: lehetnek öntöltőek, de akár külső áramforrásról feltölthetők.

Nagyobb akkumulátoruk van, így a teljes értékű hibrideknél nagyobb távolságot tudnak megtenni tisztán elektromos hajtással, de többe is kerülnek.

Mit nevezünk öntöltő hibridnek?

A teljes értékű és a lágy hibrid modellek öntöltő hibridek. Akkumulátorokat a belső égésű motor által termelt energia tölti, nem kell őket áramforráshoz csatlakoztatni – így soha nem kell hálózati tápforrást keresgélnie.

A plug-in hibridek is képesek öntöltésre, de hatékony használatukhoz hálózati tápforrás szükséges. Rövidebb utakon, enyhe forgalomban, közepes sebesség és kis terhelés mellett a plug-in hibrid teljes egészében az akkumulátorról is képes működni.

A hibridek a regeneratív fékezésnek nevezett módszerrel is képesek tölteni magukat: ennek során az autó kinetikus energiájával tudják tölteni az akkumulátorukat, ami egyébként elveszne.

Mi a különbség a hibrid és a hagyományos autók között?

Az elektromos áram – a hibridek a hagyományos motor mellett vagy helyett elektromos energiát használnak, ami azt jelenti, hogy kedvezőbb üzemanyag-fogyasztást és alacsonyabb károsanyag-kibocsátást tudnak elérni a hagyományos autóknál.

Mi a különbség a hibridek és az elektromos járművek között?

Az elektromos járműveket kizárólag elektromos áram hajtja, belső égésű motort nem is tartalmaznak. Az elektromos járművek működtetéséhez csatlakoztatni kell őket az elektromos hálózathoz, ha pedig nincs gyorstöltőnk, a teljes feltöltés több órába is beletelhet.

Az elektromos járművek használata nem jár kipufogócsőből származó károsanyag-kibocsátással. A villamosenergia-hálózatból elérhető áram termelése azonban okoz károsanyag-kibocsátást.

A legfontosabb különbség az elektromos járművek és a hibridek között az, hogy ha az elektromos jármű akkumulátora lemerül, akkor nem lehet vele tovább közlekedni. A hibridekben két energiaforrás található, ezért nem kell számolgatni a hatótávolságot – a hibrid vezetőjének nem kell a töltőpontok keresgélése miatt aggódnia.

Egy hibrid autó akkumulátora

A hibridek akkumulátora lítium-ionból készül: ez az anyag képes gyorsan felvenni és tárolni az energiát. A teljes értékű hibridek akkumulátora nagyobb, mint a lágy hibrideké, a három típus közül a plug-in hibridekben található a legerősebb és legnehezebb akkumulátor. Ne feledje, hogy a nagyobb akkumulátorok nagyobb súlytöbblettel is járnak.

A belső égésű motorból és a regeneratív fékezésből származó energiát az autó az akkumulátor töltésére használja. A plug-in hibridek az elektromos hálózatról is tölthetők.

Mennyi ideig működnek a hibrid akkumulátorok?

A hibrid autókban használt akkumulátorokat úgy tervezik, hogy a jármű teljes élettartamán át működjenek, így általában nem kell őket cserélni.

Válasszon a Honda hibrid autóinak kínálatából!

Tudjon meg többet innovatív e:HEV hibrid technológiánkról, és válogasson teljes értékű hibrid autóink átfogó kínálatából, amelyben most a vadonatúj sportos Honda HR-V SUV, a sokoldalú és díjnyertes Honda Jazz és a kifinomult Honda CR-V SUV is megtalálható.