A HIBRID AUTÓK VEZETÉSE ÉS KARBANTARTÁSA

Ha a legtöbbet szeretné kihozni a hibrid Honda e:HEV modellből, mindössze meg kell ismerkednie az autója összes funkciójával.

A hibrid autó karbantartása

Az autó optimális teljesítményének fenntartása érdekében kiemelten fontos, hogy odafigyeljen a megfelelő karbantartásra – akár hibridet vezet, akár nem. Ha hosszabb útra készül, vagy csak úgy érzi, ideje átnézni hibrid autóját, az alábbi három tipp segítséget nyújthat a karbantartásban – így hibridje mindig a lehető legtöbbet fogja nyújtani:

A motorolaj szintjének ellenőrzése

Ahogy minden más autónál, az olaj a hibrideknél is központi szerepet játszik a motor zavartalan működésében, ezért ellenőrizze rendszeresen az olajszintet: a nívópálcával nézze meg, hogy az olajszint a minimális és a maximális jelölés között van-e.

Motor- és inverter-hűtőfolyadék

A hibrid autók esetében fontos, hogy a hagyományos autóknál megszokottnál gyakrabban ellenőrizze a motor-hűtőfolyadék szintjét. Ez azért van, mert a hibridek akkumulátora több hőt termelhet, így létfontosságú a hatékony hűtés fenntartása.

Fékfolyadékszint

A hibrid autó esetében a motorolajhoz és a hűtőfolyadékhoz hasonlóan rendszeresen ellenőrizni kell a fékfolyadékot. Ezt ideális esetben néhány perccel a motor kikapcsolása után kell elvégezni. A fékfolyadék szintje általában a tartály oldalán látható.

Igényelnek speciális karbantartást a hibrid autók?

A hibrid autók általánosságban nem igényelnek speciális karbantartást, de fontos, hogy tisztában legyünk a hasonlóságokkal és a különbségekkel. A hibrid autók akkumulátora és hajtáslánca például nem igényel további karbantartást, sem extra kiadásokat, de mivel ezek egy nagyfeszültségű rendszer villamosított alkatrészeivel összhangban működnek, minden munkát hibrid autókra szakosodott technikusoknak kell elvégeznie.

 

Nézzük meg a hibrid és a benzines/dízeles autók hasonlóságait és különbségeit:

A futómű ellenőrzése

Ugyanaz a motor

Ahogyan a hagyományos gépkocsikban, a hibrid autókban is van benzines vagy dízel motor, amely a villanymotorokkal együtt működik. Ezért általánosságban elmondható, hogy a hibridek motorja általában ugyanannyi karbantartást igényel, mint a normál autóké. Amikor azonban a hibridek üresjáratban vagy alacsony sebességgel haladnak, a villanymotor biztosítja a hajtást a hagyományos motor helyett. Így ez a motor kevésbé használódik el. 

A futómű ellenőrzése

Különböző akkumulátor

A hibrid autók akkumulátorának megfelelő karbantartásához elengedhetetlen, hogy tisztában legyen vele, hogyan működik az elektromos autók akkumulátora. Az autó megfelelő működéséhez elengedhetetlen az akkumulátor optimális állapotának megőrzése.

Fontos észben tartani, hogy hagyni kell rendszeresen lemerülni az akkumulátort, és csak ezt követően szabad teljesen feltölteni. Ha hagyjuk, hogy végigmenjen a teljes lemerülés, majd feltöltés ciklusán, hosszabb ideig megőrzi az optimális teljesítményét.

A hibridek akkumulátora általában hosszabb ideig megőrzi működőképességét, és számos gyártó kínál öt évre vagy 100 ezer kilométerre szóló garanciát (köztük a Honda is). Ha pedig megismeri az akkumulátor karbantartásának alapjait, elkerülheti, hogy véletlenül kárt tegyen benne.

A futómű ellenőrzése

Kevés mozgó alkatrész

A hibrid autók karbantartása többek között azért sem kerül sokba, mert kevés bennük a mozgó alkatrész. A hibridekben nem található meg számos olyan mechanikus alkatrész, amely gyakran meghibásodik, nincs bennük például tengelykapcsoló, sem indítómotor. A tapasztalt szerelők pedig az elhasználódott alkatrészeket is egyszerűen ki tudják cserélni. 

A futómű ellenőrzése

Speciális karbantartás a hibrid autóknál

A hibridekben nagyfeszültségű rendszerek működnek, ezért szakképzettség szükséges ahhoz, hogy megértsük, hogyan működnek az egyes alkatrészek, és mire kell odafigyelni ahhoz, hogy biztonságosan dolgozhassunk velük (ilyen például a nagyfeszültségű akkumulátor, az inverter, a szolgáltatásleválasztó rendszer, az AC stb.). Ez azt jelenti, hogy ha valamilyen munkát kell végezni hibrid autóján, akkor érdemes azt egy szakszervizre bízni.

 

Mennyibe kerül egy hibrid autó fenntartása?

A tényleges költségek az autótól és a gyártótól is függnek, de fontos tudni, hogy a hibrid autók karbantartása nem feltétlenül kerül többe, mint a hagyományos benzines vagy dízel autóké. 

A hibrid autók megjelenésének korai időszakában még rendkívül kevés szerviz foglalkozott hibridekkel. Mára azonban egyre több szerelő ért ezekhez a típusokhoz, így a hibrid autók karbantartási költségei is csökkentek.

Honda Márkaszerviz keresése

Gyakran felmerülő kérdések a hibridek karbantartásával kapcsolatban

Mennyibe kerül egy hibrid akkumulátor cseréje?

Az, hogy mennyit kell fizetnie egy hibrid autó akkumulátorának cseréjéért, a gyártótól, a modelltől és az autó korától is függ. A hibrid akkumulátorokat úgy tervezték, hogy az autó élettartamának végéig működjenek, de előfordulhat, hogy ennél korábban le kell őket cserélni.

Gyorsabban elkopnak a hibrid autókban található fékek?

Általánosságban elmondható, hogy a hibrid autók fékje hosszabb ideig tart, mint a benzines vagy dízeles gépkocsiké. Ez a regeneratív fékezési funkciónak köszönhető, amely csökkenti a fékezéskor keletkező súrlódást. Mivel ez a fékbetétek kopásának fő oka, a hibrid járművek fékjei általában hosszabb idő alatt kopnak el. Egy újabb ok, amiért a hibrid autók fenntartási költsége jellemzően alacsonyabb.