A HIBRID AUTÓK VEZETÉSE ÉS KARBANTARTÁSA

Ha a legtöbbet szeretné kihozni a hibrid Honda e:HEV modellből, mindössze meg kell ismerkednie az autója összes funkciójával.

A zökkenőmentes használat titka

Attól, hogy a megszokott benzin- vagy dízelüzemű autójáról hibrid modellre váltott, még nem kell átalakítania a vezetési stílusát. A hibrid e:HEV rendszer minden helyzetben a lehető legjobb teljesítményt nyújtja, és megvalósítja az intelligens technológiát fémjelző üzemanyag-takarékosságot és alacsony szén-dioxid-kibocsátást.

Gördülékeny vezetés

Ismerkedjen meg a kijelzőkkel és a vezetői információs rendszerrel! Utóbbit úgy is beállíthatja, hogy vezetés közben mutassa az üzemanyag-takarékosságot. Ez hasznos iránytű azzal kapcsolatban, hogy mennyire működteti hatékonyan az autó hibrid rendszerét. Emellett képes megjeleníteni az elektromotoron és a benzines motoron átfolyó energiát, amikor az autó vált az elektromos, a hibrid és a benzines üzemmódok között, és azt is megmutatja, hogy mennyi energiát sikerül regenerálni a nagyfeszültségű akkumulátor számára. 

Az energia regenerálása  

Amikor a hibrid autó szabadon fut vagy lassít, az elektromotor és a belső generátor együttműködése révén a rendszer képes mozgási energiát termelni, amelyet aztán betáplál az akkumulátorba. Ezt gyakran regenerációs üzemmódnak nevezik. A teljesen elektromos üzemű autókhoz hasonlóan a Honda hibrid rendszerében is beállítható a tartalékolás szintje. A kormánykerék mögött található, bal kézre eső billenőkapcsoló meghúzásával – egyes és négyes szint közötti tartományban – fokozhatja a regenerációs hatást. Így kevesebbet kell használnia a féket, ami növeli a fékbetétek és -tárcsák élettartamát.

Az Econ üzemmód gombja

Econ: nyomja meg a maximális hatékonyság eléréséhez

Az ECON jelzéssel ellátott gombbal maximalizálhatja hibrid Honda e:HEV autója hatékonyságát. A gomb használata módosítja a motor által biztosított gázreakciót és a klímaszabályozás teljesítményét.

Sport gomb

Sport: nyomja meg az igazán robbanékony élményért

Ha a lehető legnagyobb teljesítményre, és minél energikusabb vezetési élményre vágyik, válassza a sportos vezetési üzemmódot. Ez a hibrid e:HEV rendszer legdinamikusabb beállítása, ami könnyed gyorsulást biztosít.

Eco (gazdaságos) vezetés kijelzése

Az Eco (gazdaságos) vezetés kijelzője

A képen egy körben elhelyezkedő jármű ikonja látható: minél lágyabban és hatékonyabban vezet, annál kevésbé mozog az ikon a körön belül. Amikor az utazás végén leállítja a motort, levelek formájában megjelennek a menetciklus pontszámai (Drive Cycle Score). Minél több levél jelenik meg a kijelzőn, annál hatékonyabban vezet.

Az EV vezetési üzemmód gombja

Az EV (elektromos jármű) üzemmód kiválasztása

A hibrid autók egyik intelligens tulajdonsága, hogy bizonyos működési körülmények között képesek kizárólag akkumulátorról működni – Önön múlik, hogy beállítja-e az EV üzemmódot. Ehhez mindössze meg kell nyomnia a sebességváltó gomb közelében található EV gombot. Ezzel akár 40 km/h sebességgel is közlekedhet, a modelltől, az akkumulátor töltöttségétől és a gázpedál helyzetétől függően.

Háromnegyedes kép a hibrid CR-V hátuljáról

A hibrid autók karbantartása

A Honda autó a vezető tudtára adja, ha szervizelésre van szüksége. A Honda szervizemlékeztető rendszer előre figyelmeztetheti a sofőrt, ha eljött a szerviz ideje. Ez a vezetői információs kijelzőn látható, a szervizig hátralévő napok számában megadva. Emellett arról is tájékoztatást nyújt, hogy legközelebb milyen szervizre – például motorolaj- vagy olajszűrőcserére – lesz szükség.

Öt egyszerű feladatot Ön is elvégezhet:
1. Ellenőrizze és töltse újra a szélvédőmosó folyadékot.
2. Gondoskodjon arról, hogy a gumiabroncsok légnyomása a megfelelő szintre legyen beállítva.
3. Ellenőrizze a motorolajat az olajszintmérő-pálca segítségével.
4. Ellenőrizze a motor- és inverter-hűtőfolyadék szintjét.
5. Gondoskodjon arról, hogy a fékfolyadék szintje megfelelő legyen.

1. Hogyan ellenőrizze hibrid gépkocsijában a szélvédőmosó folyadékot?

A Honda kezelési útmutatója segítségével keresse meg az autó szélvédőmosófolyadék-tartályát, amely általában a motortérben található. Nyissa fel a sapkát, és ha nem lát szélvédőmosó folyadékot, keverjen el az időjárási viszonyoknak megfelelő arányú vizet és szélvédőmosó folyadékot, és öntse a folyadékot óvatosan a tartályba anélkül, hogy melléfolyna. Ha a tartály színültig megtelt, csukja le a fedelet, és zárja le jól a motorháztetőt.

2. A abroncsok légnyomásának beállítása

A Honda azt ajánlja a vezetőknek, hogy legalább havonta egyszer, vagy hosszabb utazások előtt ellenőrizzék a gumiabroncsok légnyomását. A hibrid autó abroncsainak megfelelő légnyomásértékek a vezetőoldali ajtókereten található táblázatban szerepelnek. Légnyomásmérő segítségével ellenőrizze, hogy a gumiabroncsok nyomása megfelel-e a táblázatban szereplő ajánlott értéknek (használja a töltőállomásokon elérhető berendezéseket, vagy vásároljon egy olcsó, hordozható modellt). Vegye figyelembe az abroncsméretet, valamint hogy hány utast és mennyi csomagot szállít az autóval!

3. A hibrid autók motorolajszintjének ellenőrzése

A normál benzin- vagy dízelüzemű autókhoz hasonlóan a hibrid modellek is rendelkeznek belső égésű motorral. Ezek esetében az olaj a jármű gördülékeny haladásának kulcsa. Ennélfogva azt javasoljuk, hogy minden tankolásnál ellenőrizze az autó olajszintjét.

Ezt ideális esetben néhány perccel a motor kikapcsolása után kell elvégezni. A Honda kezelési útmutatója jelzi, hogy hol található az olajszintmérő-pálca a motortérben. Fogjon egy papírtörlőt, távolítsa el az olajszintmérő-pálcát, és törölje tisztára a pálca hegyét. Ezt követően helyezze vissza, távolítsa el újra, és nézze meg, hogy az olaj szintje a minimális és maximális mennyiséget jelző pont között helyezkedik-e el.

4. Ellenőrizze a motor- és inverter-hűtőfolyadék szintjét!

A hűtőfolyadék azt biztosítja, hogy a motor és az inverter minden működési feltétel mellett megőrizze az aktuális hőmérsékletet. A hibrid autó esetében a motorolajhoz hasonlóan minden tankolásnál ellenőrizni kell a hűtőfolyadékot. Ezt ideális esetben néhány perccel a motor kikapcsolása után kell elvégezni. A Honda kezelési útmutatójában megtalálja, hogy hol található a motor-hűtőfolyadék tartálya, valamint az inverter-hűtőfolyadék betöltésére szolgáló tartály. A tartály oldalán látható a minimális és maximális mennyiséget jelző vonal: a hűtőfolyadék szintjének a két pont között kell elhelyezkednie.

5. Győződjön meg arról, hogy a fékfolyadék szintje megfelelő!

A hibrid autó esetében a motorolajhoz és a hűtőfolyadékhoz hasonlóan minden tankolásnál ellenőrizni kell a fékfolyadékot. Ezt ideális esetben néhány perccel a motor kikapcsolása után kell elvégezni. A Honda kezelési útmutatója jelzi, hogy hol található a fékfolyadék tartálya: a tartály oldalán látható a minimális és maximális mennyiséget jelző vonal. A fékfolyadék szintjének a két pont között kell elhelyezkednie.