Oldalnézeti kép a Honda CR-V Hybrid gépkocsiról városi környezetben.

MI AZ AZ i-MMD HYBRID?

Azt jelenti, hogy intelligens Multi-Mode Drive – Honda Hybrid Performance. Ez az új hibrid hajtásláncunk három meghajtási üzemmóddal: Engine Drive, Hybrid Drive és Electric Drive (EV). Gyorsan, közvetlenül és hatékonyan reagál – ez a hibrid érzése.

HOGYAN MŰKÖDIK A HIBRID TECHNOLÓGIA?

Az alábbi válaszok segítenek megismerni a Honda Hybrid Performance rendszert. Az intelligens Multi Mode Drive rendszer alapvető tulajdonságai és előnyei: A különböző üzemmódok, az energiatermelés módja, az akkumulátor újratöltése és kifinomult, csendes, mégis lebilincselő vezetés.

Közeli kép a Honda CR-V Hybrid ki-bekapcsológombjáról.

Hybrid Performance

Hogyan működik az i-MMD?

Az intelligens Multi-Mode Drive egy hibrid rendszer, mely egy benzinmotort, két villanymotort és egy lítium-ion akkumulátort tartalmaz. Az aktuális körülményektől függően automatikusan választ és vált a három meghajtási üzemmód között, az optimális teljesítmény és hatékonyság érdekében.

Melyik ez a három meghajtási üzemmód?

A) Engine Drive, B) Hybrid Drive és C) Electric Drive (EV): A) Az Engine Drive tartós, nagy sebességű utazó üzemmódban használatos, amikor a benzinmotor hajtja a gépkocsit; B) a Hybrid Drive az, amikor a benzinmotor és a villanymotor kombinálva hajtja a gépkocsit, például haladás közbeni gyorsításkor; és C) az Electric Drive az, amikor a gépkocsi 100%-ban halk villanymotoros meghajtással halad, például amikor álló helyzetből gyorsul vagy alacsony sebességgel közlekedik.

Mi történik, ha előznöm kell?

A hirtelen gyorsításhoz vagy amikor nagyobb teljesítmény szükséges, a benzinmotor és a villanymotor egyaránt hajtja a járművet (Hybrid Drive), minimálisra csökkentve a hagyományos gépkocsikban észlelt enyhe késlekedést. Ha kedve támad, az üzemmódválasztóval Sport üzemmódba válthat, a CR-V reakciói még gyorsabbá válnak.

Mikor használja az autó az Electric Drive (EV) üzemmódot?

Az álló helyzetből való kezdeti gyorsításkor és alacsony sebességgel való haladáskor a csendes villanymotor az akkumulátorból veszi fel az áramot. Önmagában a villanymotorral a terheléstől, forgalomtól és útminőségtől függően 2 km-es távolságot lehet megtenni. Ha szükségessé válik az újratöltés, a generátor megkezdi az akkumulátor feltöltését. Mindez zökkenőmentesen, vezetői beavatkozás nélkül történik.

Mi az a regeneratív fékezés?

A regeneratív fékezés a fékezés által egyébként elpazarolt energiát elektromos árammá alakítja, melyet az akkumulátor tárol. A villanymotor működése megfordul: nem áramot vesz fel a kerekek hajtásához, hanem a kerekek forgása hajtja meg a motort, villamos áramot termelve.

Közelkép a Honda CR-V Hybridről az autóban ülő modellel és kormánykerékkel.

A hibrid előnyei

Milyen érzés hibrid autót vezetni?

Nagyon hasonló ahhoz, amikor hagyományos autót vezet – nincs benne semmi nehéz, viszont közvetlenebb, kifinomultabb és hatékonyabb. A Honda Hybrid Performance zökkenőmentesen vált az üzemmódok között, hogy az i-MMD rendszer használata igazi élvezet legyen a vezető számára.

Mik a hibrid autók tulajdonlásának előnyei?

Hatékonyság és gazdaságosság. A hibrid autók kevesebb üzemanyagot fogyasztanak, mint egy hagyományos autó. Ha kevesebb üzemanyagot használ, ritkábban kell majd benzinkútra járni, vagyis az üzemanyagköltségek mellett a károsanyag-kibocsátás is csökken – ami mindenkinek jót jelent.

Közeli kép a Honda CR-V Hybrid i-MMD hajtásláncáról.

Egy i-MMD Hybrid meghajtása

Hogyan tölthető az akkumulátor?

Nyugodtan lazíthat, mivel nem kell tennie semmit. Vezetés közben az akkumulátor automatikusan és szabályozott módon töltődik. Nem kell a hálózathoz csatlakoztatni és töltőpontot keresgélni. A hibrid maga az egyszerűség!

Hogyan tölti fel a benzinmotor az akkumulátort?

A motor a generátoron keresztül tölti fel az akkumulátort. A rendszer folyamatosan figyelemmel kíséri az akkumulátor töltöttségi szintjét, és automatikusan megkezdi az újratöltést. A műszerfalon található mutatóval az akkumulátor állapotát, a mellette elhelyezett, 7 hüvelykes, LCD képernyővel szerelt Vezetői Információs Felület pedig az i-MMD-rendszer aktuális működését mutatja.

Meddig bírja a hibrid?

A hibrid hajtásláncok terén szerzett két évtizedes tapasztalattal a birtokunkban az i-MMD összetevőihez öt évre, vagy 100 000 kilométerre szóló garanciát biztosítunk – amelyik hamarabb bekövetkezik.