A hibrid autók előnyei és hátrányai

A hibrid autók számos előnyt kínálnak a benzines és dízelüzemű járművekkel szemben, így nem meglepő, hogy az elmúlt években fokozatosan egyre népszerűbbé váltak. A hibridek kedvezőbb üzemanyag-fogyasztást kínálnak, így tulajdonosaik pénzt spórolhatnak meg, és közlekedésük kevésbé terheli a környezetet.

 

A hibrid autóknak számos előnye van, de fontos végiggondolni, hogy megfelelő választást jelent-e Önnek egy ilyen jármű. A hibridek nem minden életstílushoz illenek. Ezen az oldalon megvizsgáljuk a hibridek előnyeit és hátrányait, hogy segítsünk Önnek megalapozott döntést hozni. 

Fehér Honda Civic

A hibrid autók előnyei

Kíváncsi rá, hogy megfelelő választás-e Önnek egy hibrid autó? Most összegyűjtöttük az összes olyan fontos szempontot, amelyet minden vezetőnek mérlegelnie kell.

Kettős előnyök

A hibrid autók nagyszerűen ötvözik a benzines és az elektromos autók előnyeit. Az elektromos módban csendesek és nulla a kibocsátásuk, így különösen előnyösek városi használatra.

Nagyobb sebesség mellett a hagyományos benzinmotornak köszönhetően a hagyományos autókhoz hasonlóan gyorsan megtankolhat, és már folytathatja is az utat.

Még kedvezőbb fogyasztás

A hibridek két energiaforrást használnak a hajtáshoz. A hibrid járművek motorját egy vagy több villanymotor is támogatja a hajtásban, így kevesebb üzemanyagot igényelnek, mint a hagyományos autók.

Ez azt jelenti, hogy egy teli tank tovább tart, így Ön alacsonyabb üzemeltetési költségekkel számolhat. A Honda HR-V hibrid például akár 740 kilométert is képes megtenni, ha teljesen feltöltik a 40 literes tankját*.

*HR-V, WLTP-adatok.

Tudjon meg többet a teljes értékű hibridekről!

Hibrid Eco (gazdaságos) vezetés kijelzése

Alacsonyabb károsanyag-kibocsátás

A hibrid autók fontos előnye környezetvédelmi szempontból, hogy kevesebb károsanyag-kibocsátást okoznak a hagyományos üzemanyaggal működő járműveknél. A hagyományos autók kipufogójából jóval nagyobb mennyiségű szén-dioxid és más üvegházhatású gáz, köztük metán és dinitrogén-oxid távozik.

A teszteredmények nem egységesek, de egy átlagos benzin- vagy dízelüzemű személygépkocsi 39-41 tonna szén-monoxidot2 bocsát ki élettartama során. A hibridek jellemző kibocsátása ezzel szemben mindössze 33 tonna.

Nem függ a töltőpontoktól

Amikor hibrid autót vezet, nem kell töltőállomást keresgélnie, hiszen autója nem merül le. Az öntöltő, teljes értékű hibridek haladás közben töltik magukat, míg a plug-in hibridek a hagyományos motort használják a hajtáshoz, amíg nem csatlakoztatják őket az elektromos hálózathoz.

A hibrid autók a regeneratív fékezésnek nevezett intelligens eljárással is képesek tölteni az akkumulátorukat, amely a fékezés során keletkező energiát hasznosítja az akkumulátor részleges feltöltéséhez.

A villany- és a benzinmotoros hajtás kettős előnye

A hibrid autókban a benzines és az elektromos autók előnyei egyesülnek. Az elektromos hajtás során csendesek és nulla a kibocsátásuk, így különösen előnyösek városi használatra. Nagyobb sebességnél és hosszabb utakon a hibridek a villanymotor mellett a hagyományos benzinmotor teljesítményére is hagyatkozhatnak, ami azt jelenti, hogy gyorsan megtankolhatja őket a benzinkútnál, nem kell megvárnia, hogy feltöltsön az akkumulátor.

Kevesebb karbantartás szükséges

Mivel a hibridek alacsonyabb sebesség mellett elektromos hajtással működnek, a motor kevésbé használódik el, ami azt jelenti, hogy ezek a járművek a hagyományos autóknál kevesebb karbantartást igényelnek.

A fékek is tovább bírják. Nem kell olyan erősen dolgozniuk, hiszen a regeneratív fékrendszer is segít fokozatosan lassítani az autót.

Honda-akkumulátorcsere

Melyek a hibrid autók hátrányai?

Bár a hibrid autók rengeteg előnyt kínálnak a benzin- vagy dízelüzemű járművekkel szemben, azonban néhány lehetséges hátrányt is számításba kell venni.

Kevesebb lóerő

A legtöbb vezető az alacsony üzemanyag-fogyasztás és károsanyag-kibocsátás miatt választ hibridet. Azonban a hibridek egyik hátránya, hogy a lóerők számát nézve általában kisebb a teljesítményük, mint a hagyományos autóknak. A hibrid járművek teljesítményét egy kisebb hagyományos motor és az elektromos akkumulátor adja ki, így egyes modellek nem olyan erősek, és kevésbé hatékonyan gyorsulnak, mint benzines vagy dízeles társaik.

Drágább

A hibridek üzemeltetése olcsóbb lehet, hiszen kevesebb üzemanyagot fogyasztanak, kezdeti vételáruk azonban magasabb. A hibridekben összetett hajtásrendszer és fejlett technológiák dolgoznak, ezért jellemzően többe kerülnek, mint a benzines vagy a dízelüzemű autók.

Ez a használt autók piacán is igaz, ugyanis a hibridek jobban tartják az értéküket, miután kigördülnek a kereskedésből.

Karbantartási költségek

Általánosságban elmondható, hogy a hibridek fenntartása általában nem kerül többe, mint az átlagos autóké. Azonban gyakran nehezebb olyan autószerelőt találni, aki ért a hibridekhez, és ezek a szakemberek így általában többet is kérnek a munkájukért. A Honda ugyanakkor nem számít fel magasabb szervizköltséget a hibridek után, és egész Európában folyamatosan bővítjük szakértő szerelőkből álló csapatunkat.

A hibrid akkumulátorok cseréje is többe kerülhet, mint a hagyományos autókban használt akkumulátoroké. Az akkumulátort azonban nem kell túl gyakran cserélni, a legtöbb gyártó általában öt év vagy 100 000 km garanciát vállal rájuk.

Egy Honda autó bőrülései

Érdemes hibrid autót vásárolnom?

A hibrid autók ideális kompromisszumot jelentenek, ha még nem áll készen arra, hogy teljesen elektromos autót válasszon. Így az elektromos hajtás számos előnyéhez hozzájuthat, de nem kell megváltoztatnia a vezetési szokásait, sem töltőpontokat keresgélnie. 

Egyes hibrid autók ugyan nem feltétlenül képesek ugyanolyan teljesítményre, mint hagyományos társaik, de a Honda e:HEV hibrid technológiája reszponzív vezetési élményt kínál, és emellett kedvezőbb üzemanyag-fogyasztást és alacsonyabb károsanyag-kibocsátást biztosít.

Tudjon meg többet a hibrid autókról:

Gyakori kérdések

Honda motor

Hasonló várható élettartam

Egyesek úgy vélik, hogy a hibrid autók tovább tartanak, mint hagyományos benzines vagy dízelüzemű társaik. Egyelőre nincsenek megalapozott kutatások, amelyek alátámasztanák ezt az állítást. A járművek élettartama nagymértékben függ a megfelelő karbantartástól, a szervizeléstől és az ápolástól.

Honda motor

Jobb töltési képesség

Igen, az öntöltő hibridek egyik nagy előnye, hogy a motor menet közben tölti az akkumulátort. Emellett a fékezésből származó energia is felhasználható az elektromos akkumulátor töltésére. Ezt nevezzük regeneratív fékezésnek. Ez azt jelenti, hogy a vezetők nem függnek attól, hogy van-e útközben töltőpont. 

Honda motor

Rendszeres használat

Az akkumulátorok töltöttségének megőrzéséhez általában rendszeres használat szükséges – így a hibrid autókat sem szabad túl sokáig állni hagyni. Ha négy-öt hónapnál hosszabb ideig nem fogja használni az autóját, az akkumulátor lemerülhet vagy veszíthet a hatékonyságából. Ennek mikéntje azonban a gyártótól, az akkumulátor korától és állapotától függően is változik.