Az elektromos autó szervizelése és karbantartása

A karbantartás minden autótulajdonos számára fontos feladat. Az elektromos autókban azonban a legkorszerűbb technológiák és a legmodernebb alkatrészek kaptak helyet, így a karbantartásuk általában kevesebbe kerül, mint a benzines és dízeles társaiké.

Ebből a hasznos útmutatóból többet tudhat meg az elektromos autók szervizeléséről.

Mit kell szervizelni egy elektromos autón?

Van néhány tényező, amelyekre különösen érdemes odafigyelni az elektromos autó szervizelése során. Ezek a következők:

Villanymotor

A villanymotorok átlagosan körülbelül 20 alkatrészből állnak, ami kevesebb a benzines és dízeles autóknál belső égésű motorjainál. Ez azt jelenti, hogy kevesebb karbantartást is igényelnek. Az elektromos autó szervizelése során ellenőrzik, hogy a motor nem ad-e ki rendellenes zajokat, amelyek kopásra utalhatnak.

Akkumulátor

A motorhoz hasonlóan az elektromos járművek akkumulátora is kevés karbantartást igényel, mivel nincsenek benne mozgó alkatrészek. A szerelő ellenőrzi a teljesítményt, és minden sérülés megjelenik az adatokban. Ha szeretné csökkenteni az akkumulátorcellák károsodásának kockázatát, megtehet néhány dolgot, például a következőket:

• Szélsőséges hőmérséklet kerülése
• Gyorstöltés helyett lassú töltés használata, ha lehetséges
• Az autó rendszeres használata

Olaj és hűtőfolyadék

Az elektromos autók nem használnak motorolajat, ezért olajcserére sincs szükség. Az elektromos járművek teljesen másfajta hajtáslánccal működnek, így Önnek nem kell a rutin olajcsere miatt aggódnia. Az elektromos autó hűtőfolyadékot fogyaszt, amely átfolyik a hőszabályozó rendszeren, és megakadályozza az akkumulátorok túlmelegedését. Ezt csak ellenőrizni és szükség esetén feltölteni kell, de a benzin- és dízelüzemű autókkal ellentétben ezt soha nem kell cserélni.

Fékek

Az elektromos autók egyik leginnovatívabb képessége a regeneratív fékezés. Ez a hagyományos fékekkel együtt működik, és fokozza a hatékonyságát, ami kisebb kopást és elhasználódást eredményez. Előfordulhat, hogy a fékbetéteket és a féktárcsákat ki kell cserélni - de ez minden járműnél így van.

Gumiabroncsok

Az elektromos autók súlya általában nagyobb, mint a belső égésű járműveké: ez az akkumulátoraik többletsúlyának köszönhető. Az elektromos járművekhez saját abroncstípus tartozik, amely megfelel a súlyuknak és gyorsulási erejüknek. A karbantartás során a használati útmutató szerint el kell forgatni a gumiabroncsokat, és szükség esetén pótolni a nyomást, ha pedig az abroncs elkopott, le kell cserélni. Ne feledje, hogy Európában a gumiabroncs futófelületének minimális mélységét törvény szabályozza 1,6 mm-ben.

Ha a profilmélység eléri a 3,0 millimétert, cserélje ki a gumiabroncsot. Az ez alatti értékek esetén jelentősen megnőhet a féktávolság.

Milyen gyakran kell szervizelni az elektromos autókat?

A legtöbb elektromos autót körülbelül 29 000 kilométer megtétele vagy 12 hónap eltelte után kell szervizelni. A tényleges időtartam függ a modelltől, a közlekedési körülményektől és az éves futásteljesítménytől is.

Rendszeres időközönként el kell végezni a rutinszerű karbantartási feladatokat, például a gumiabroncsok és a lámpák ellenőrzését, valamint az utastérbeli légszűrő, a hűtőfolyadék, az akkumulátor és a fékfolyadék cseréjét. Az adott járműre vonatkozó karbantartási ütemezést megtalálja a használati útmutatóban, vagy ha szeretne, közvetlenül a helyi márkakereskedőnél is érdeklődhet.

Foglalja le az elektromos autó szervizelését a Hondánál!

A Honda professzionális egyszeri autószervizt, valamint szervizelési csomagokat egyaránt kínál, hogy Ön teljes nyugalomban használhassa az elektromos járművet. Tartsa a lehető legjobb formában az elektromos autóját, foglalja le időben a szervizelési időpontot egy megbízható vállalatnál!

Gyakori kérdések

Igényelnek az elektromos autók vizet?

Az elektromos autók víz helyett hűtőfolyadékot használnak. Ez átfolyik a hőszabályozó rendszeren, és megakadályozza az akkumulátorok túlmelegedését. A hűtőfolyadék szintjét csak ellenőrizni és szükség esetén pótolni kell.

Mi történik, ha az elektromos autó leáll?

Ügyeljen rá, hogy az elektromos autó kellően fel legyen töltve a tervezett utazáshoz! Ha lemerül az akkumulátor, és az autó leáll, ki kell hívnia a közúti segélyszolgálatot, akik feltöltik Önnek az akkumulátort. Ilyenkor előfordulhat, hogy csak annyi töltést biztosítanak Önnek, amellyel eljut a legközelebbi töltőállomáshoz, és teljesen feltölti az akkumulátort.

Mennyi az elektromos autók akkumulátorának élettartama?

Becslések szerint az elektromos autók akkumulátora körülbelül 10-20 évig üzemel. A tényleges élettartamot számos tényező befolyásolja, például a hőmérséklet és a vezetési szokások. A Honda elektromos autóiban használt akkumulátoraira 8 év/160 000 km garanciát vállalunk, és szavatoljuk, hogy eddig az időpontig legalább 70% marad a hasznosítható kapacitás.

Szervizelhetem én az elektromos autómat?

Mindig bízza szakemberre az elektromos autó karbantartását. Ne szervizelje az elektromos autóját, kivéve, ha megfelelő képzettséggel rendelkezik. A hozzáértő szerelők birtokában vannak a megfelelő szerszámoknak és szakértelemnek, így képesek bevizsgálni a járművet, és gondoskodnak róla, hogy az autó magas színvonalon működjön.

Az elektromos autókban kell olajat cserélni?

Nem, az elektromos autóknál nincs szükség olajcserére, mivel a hajtásláncuk ezt nem igényli. Az elektromos autóknál azonban rendszeresen fel kell tölteni a hűtőfolyadékot, a fékfolyadékot és az ablakmosó folyadékot.

A jármű akkumulátorát csak a járműre vonatkozóan meghatározott maximális töltési sebességgel lehet tölteni. Ha például a jármű maximális töltési sebessége 7 kW, akkor egy 22 kW-os töltőpontnál sem fogja tudni gyorsabban tölteni. A töltéshez szükséges időt az adott töltőpont maximális sebessége is befolyásolja. Például ha a jármű 11 kW-os töltésre képes, a 7 kW-os töltőponton akkor is csak 7 kW sebességgel tudja tölteni.