Oldalról készített stúdiófelvétel egy töltés alatt álló Honda e autóról

ÚTMUTATÓ AZ ELEKTROMOS AUTÓK TÖLTÉSÉHEZ

Ha elektromos autó vásárlásán gondolkodik, ebben az útmutatóban minden információt megtalál az autó otthoni és útközbeni töltéséről.

HÁNY NYILVÁNOS TÖLTŐÁLLOMÁS MŰKÖDIK?

Ki üzemelteti a töltőállomásokat?

Az elektromos autókhoz használható töltőállomások mögött számos különböző vállalkozás áll. A legtöbbjük energetikai cég, amelyek sok esetben regisztrációt kérnek az állomások használata előtt. A vezetők kapnak egy bankkártyához hasonló, lehúzható vagy érintős kártyát, amely azonosítja őket, és hozzáférést biztosít a töltőkhöz.

Ez azt jelenti, hogy az elektromos autó vásárlását tervező vezetőknek meg kell gondolniuk, hogy hogyan fogják használni a járművet. Ha hosszabb utazásokat tervez, munkába szeretne járni vagy sokat jár-kel a hétvégéken, érdemes lehet regisztrálni néhány ilyen szolgáltatónál. A cégek között országos és regionális szervezeteket egyaránt találunk, ami azt jelenti, hogy ha nagyobb távolságra indul, nem árt előre tervezni. Egyes kiskereskedők használatalapú fizetést kínáló érintős kártyaolvasókat is beüzemeltek, azaz nem szükséges előfizetni.

Egy töltődő Honda e

Mennyi időbe telik egy elektromos autó feltöltése?

Vegye figyelembe a következő két tényezőt:

Ahogy a különböző benzines és dízeles autókban is más-más kapacitású motor van, úgy a különféle elektromos autók is eltérő méretű akkumulátort kapnak. Minél nagyobb az akkumulátor, annál messzebbre tud eljutni töltés nélkül az autóval. Ugyanakkor a nagyobb akkumulátorok feltöltése hosszabb időt vesz igénybe.

A másik szempont a töltőállomás teljesítménye, valamint hogy mekkora töltést tud az autó befogadni. A töltőállomás teljesítményt az adja meg, hogy hány kilowattot (kW) tud leadni, míg a járműnél ezt az értéket wattban adjuk meg. Minél nagyobbak ezek az értékek, annál gyorsabb lesz a töltés.

Kép egy töltődő Honda e autó bal oldaláról

A TÖLTÉSI SEBESSÉGEK ISMERTETÉSE:

Lassú töltés.
Lassú töltés. Lassú töltés. Teljesítmény: 3 kW A teljesen lemerült elektromos autó lassú töltési módszerrel való feltöltése körülbelül nyolc órát vesz igénybe (akár otthon, akár az állomáson végzi a töltést).
Lassú töltés.
Lassú töltés. Gyorstöltés. Teljesítmény: 6,6–22 kW A gyorstöltésre képes töltési pontokon az elektromos autó teljesen lemerült akkumulátora körülbelül három–négy óra alatt feltölt. Az otthoni használatra készült fali egységek általában gyorstöltők, ahogy a legtöbb nyilvános töltőállomás is.
Lassú töltés.
Lassú töltés. Villámtöltés. Teljesítmény: 43–50 kW Nem minden elektromos autó kompatibilis a villámtöltési funkcióval, ezt érdemes vásárlás előtt ellenőrizni. Miért fontos ez a képesség? Mivel ha viszonylag hosszú útra indul az elektromos autóval, a villámtöltésnek köszönhetően 30 perc alatt 80%-ra töltheti az akkumulátort.

Egyszerűen megoldható az otthoni töltési pont beszerelése?

Ha lakóhelye közelében nem az utcán parkol, érdemes beszerelni egy töltési pontot (úgynevezett fali egységet) a létesítményben.

Ez jelentősen leegyszerűsíti a töltést, hiszen Önnek csak annyi a dolga, hogy amikor leparkol, rádugja az autót a töltőre, így másnap az újabb útra készen fogja várni Önt.

ETIKETT A TÖLTŐÁLLOMÁSOKON

Jól ismerjük a legrosszabb vezetőket: akik tötyögnek, akik nem engednek minket előzni, több parkolóhelyet is elfoglalnak, vagy egyszerűen lusták indexelni. Ezeket a bosszantó szokásokat bizonyára Ön is kerüli, de azzal vajon tisztában van, hogy a nyilvános töltési pontokon mit szabad és mit nem?

OK szimbólum FONTOS: Kísérje figyelemmel az autója töltöttségét! Ha sikerült 80%-ig feltöltenie az elektromos autó akkumulátorát, illik lecsatlakozni a töltőről, és átadni a helyet a következő vezetőnek.
piros X KERÜLENDŐ: Ne foglalja el feleslegesen a töltési pontot hálózatról tölthető hibrid járművével! A hálózatról tölthető hibridekben belső égésű motor is van, amelyet bármely benzinkúton feltölthet. Ezzel szemben az elektromos autók nem tudnak közlekedni a töltőállomás használata nélkül. Ha lehetséges, ne foglaljon el töltési pontot, ha látja, hogy arra elektromos autók is várnak.
OK szimbólum FONTOS: Jelentse a hibákat a hálózat üzemeltetőjének! Minden töltési ponton megtalálható a szolgáltató telefonszáma, sok cég pedig alkalmazást is kínál a hibák bejelentésére. A töltőállomás használhatóságát ezenfelül érdemes lehet egy független térképszolgáltatónak is jelenteni (ilyen például a Charge Map vagy a Zap Map), hogy az utazást tervező vezetők is lássák, hogy hol számíthatnak problémákra.
piros X KERÜLENDŐ: Ne húzza ki mások autóját! Erre általában nincs is lehetőség, mivel az autó lezárásakor a töltőkábelek is a helyükre rögzülnek. Legyen türelmes, lépjen kapcsolatba a hely tulajdonosával, vagy menjen át máshová.
OK szimbólum FONTOS: Ajánlja fel, hogy segít! Egyszer mindenki volt kezdő. Ha látja, hogy egy másik vezető nem boldogul a töltőállomással, kérdezze meg, hogy tud-e valamit segíteni! Hasonló helyzetben bizonyára Önnek is jólesne a támogatás.
piros X KERÜLENDŐ: Ne hagyja a talajon a töltőkábelt! Helyezze vissza a fedelet, és tegye vissza a kábelt a tartójába. A földön heverő kábelben mások eleshetnek, vagy egy közeledő autó átmehet rajta, és a kábel megszakadhat.