Az autó téli ellenőrzése: Tippek a téli vezetéshez

Sötét reggelek, jeges utak, süvöltő szél, váratlan hóesés – a tél számos kihívás elé állítja az autósokat.

Olvassa el tippjeinket a téli vezetéshez: segítünk az autó ellenőrzésében, elmondjuk, mit érdemes a csomagtartóba tenni, és gyakorlati tanácsokat adunk a hibridek téli használatához.

6 egyszerű téli ellenőrzés az autójához

1. Folyadékok

Az időjárástól függetlenül fontos, hogy gondoskodjon a járműben használt különböző folyadékok megfelelő szintjéről. Mindenképpen ellenőrizze a következőket:

Motorolaj – ha alacsony a szintje, az a motor károsodását okozhatja, ami költséges javításokkal járhat.

Hűtőfolyadék/fagyálló – megóvja a motort a túlmelegedéstől, télen viszont fagyállóra is szükség van, hogy a keverék ne fagyjon meg.

Fékfolyadék – az autó lelassítására szolgáló fékek hidraulikus rendszerében van rá szükség.

Szélvédőmosó folyadék – télen gyakran rosszak a látási viszonyok – például hó, jégeső, eső vagy a sózott utak miatt –, ezért fontos, hogy tartsa tisztán a szélvédőt. A rendszer befagyásának elkerülése érdekében keverjen össze vizet és szélvédőmosót.

2. Ablaktörlő lapátok

Ellenőrizze az ablaktörlő lapátokat – ha elromlottak vagy megsérültek, cserélje le őket.

Javasoljuk, hogy tegye ezt meg 12 havonta. Saját maga is kicserélheti őket, de ha szükséges, forduljon egy szervizeléssel és javítással foglalkozó szakemberhez.

3. Téli gumik

Ellenőrizze, hogy a téli gumiabroncsok jó állapotban vannak-e, törekedjen arra, hogy a profilmélység ne csökkenjen 4 mm alá – a törvényben előírt minimális profilmélység 1,6 mm.

Fontos téli gumit vásárolni. Ezek az abroncsok 7 °C alatt sokkal jobb teljesítményt nyújtanak, mint nyári társaik, még száraz körülmények között is. Nagyobb arányban tartalmaznak természetes gumit, így alacsonyabb hőmérsékleten rugalmasabbak, és a futófelület mintázatának köszönhetően nagyobb felületük érintkezik az úttal.

Európa egyes országaiban és régióiban (köztük Németországban, Olaszországban és Franciaország egyes régióiban) kötelezőek, de nem mindegyikben (például az Egyesült Királyságban, Spanyolországban és Hollandiában).

4. Világítás

Járja körbe az autóját, és ellenőrizze a fényszórókat, a hátsó lámpákat, az indexet és a ködlámpákat. A féklámpák ellenőrzésében kérjen segítséget valakitől, vagy álljon meg egy fal közelében – még jobb, ha egy ablaknál parkol le, hogy lássa a visszaverődő fényt –, és ellenőrizze, hogy mindegyik lámpa működik-e.

Ha látja, hogy valamelyik lámpa nem működik, ellenőrizze a használati útmutatóban, hogy ki tudja-e cserélni önállóan az izzót.

5. Akkumulátor

Az akkumulátorok által leadott teljesítmény az idő múlásával fokozatosan csökken, ráadásul hideg időben tovább csökken az üzemidejük, mivel lelassulnak a bennük zajló kémiai folyamatok. Ha nem tartja karban az akkumulátort, előfordulhat, hogy nem fog tudni elindulni az autóval.

Hogyan teljesít az akkumulátor normál hőmérsékleten? Előfordult már, hogy akadozott a gyújtás, vagy hogy csak többszöri próbálkozásra sikerült beindítani a járművet? Ha bármelyik kérdésre igennel válaszolt, érdemes ellenőriztetni az akkumulátort egy márkakereskedővel, nehogy váratlanul lemerüljön.

6. Szélvédő és ablaktörlők

Fontos, hogy télen tisztán tartsa az ablakokat és a szélvédőt. A felszínre fagyott jég csökkenti a láthatóságot, ezért indulás előtt jégoldóval távolítsa el.

Ne használjon mást, mint jégoldót és jégkaparót, más eszközök megkarcolhatják az üveget. Ezután állítsa maximális fokozatra a ventillátort, növelje a hőmérsékletet, és kapcsolja be a szélvédőfűtést, ha van az autóban. Gyors megoldásnak tűnhet, ha a befagyott szélvédőre forró vizet önt, de ettől megrepedhet az üveg.

A jegesedés elkerülése érdekében takarja le a szélvédőt. A szélvédőtakarók tépőzárral és tapadókorongokkal rögzíthetők az oldalsó visszapillantó tükrökhöz.

Mit érdemes az autóba pakolni télen?

A sofőröknek érdemes bizonyos alapvető dolgokat tartani az autójukban, hogy vészhelyzetben még a legzordabb téli időben is biztonságban legyenek. Javasoljuk, hogy tartsa az autójában a következőket:

Ablakmosó folyadék – ha kifejezetten rossz időjárási viszonyok között a szokásosnál gyakrabban kell tisztítani a szélvédőt, legyen Önnél egy tartalék palack, hogy ne fogyjon ki.

Jégmentesítő eszköz – köteles ügyelni rá, hogy az első és a hátsó szélvédő hótól és jégtől mentes legyen, ezért ha nincs ablakfűtése, elengedhetetlen, hogy ilyen eszközt tartson az autóban.

Zseblámpa – ha egy hideg, sötét éjszakán lerobban az autóval, nagyon fontos, hogy legyen Önnél fényforrás.

Láthatósági mellény – ha sötét van, és Önnek el kell hagynia az autóját, a balesetek elkerülése érdekében fontos, hogy a többi autós lássa Önt.

Gumicsizma – egy pár gumicsizma vagy más erős, jó tapadású csizma segít megbirkózni a jéggel és a hóval.

Meleg öltözet – ha elakad vagy lerobban, előfordulhat, hogy sokat kell várakoznia a hidegben, ezért ügyeljen arra, hogy legyen Önnél megfelelő ruházat, hogy Ön és utasai rétegesen felöltözhessenek.

Elsősegélycsomag – fertőtlenítő kendők, sebtapaszok, kötszer, olló és kesztyű.

Vontatókötél – nagyon hasznos, ha az Ön vagy valaki más autóját vontatni kell, mert elakadt a hóban.

Lapát – ha hótakaróra ébred, egy lapát segítségével elkerülheti, hogy az autó induláskor beragadjon.

Innivaló és némi harapnivaló – épp elég kellemetlen, ha az ember elakad vagy várakozni kénytelen a jeges utakon, nem hiányzik még az éhség és a szomjúság is.

Indítókábel – legyen kéznél arra az esetre, ha az akkumulátor lemerülne.

Tippek téli vezetéshez

Megbizonyosodott róla, hogy az autó alkalmas a téli közlekedésre, és bepakolta a szükséges tárgyakat. Most pedig érdemes megismerkednie a biztonságos vezetés bevált gyakorlataival, amelyekre bizonytalan körülmények között is támaszkodhat.

magas sebességfokozat

Kapcsoljon magasabb sebességfokozatba!

Ha jegesek az utak, vezessen fokozott óvatossággal. Ha kézi váltós autóval közlekedik, a tapadás megőrzése érdekében próbáljon meg második sebességfokozatba visszaváltani.

Ha sík terepen halad, használjon magas sebességfokozatot és alacsony motorfordulatszámot, hogy megakadályozza a kerekek kipörgését. Lassan vegye be a kanyarokat, és kerülje a hirtelen manővereket, amelyek miatt elveszítheti az uralmát az autó fölött.

biztonságos távolságtartás télen

Tartson biztonságos távolságot!

Egyszerű, de hasznos tipp: úgy közlekedjen, hogy meg tudjon azon a távolságon belül, ameddig ellát. Havas utakon akár tízszeresére is nőhet a féktávolság, ezért növelje a járművek közötti távolságot, amennyire csak lehet.

Nedves időben az eső és a vízpermet zavarja Önt a látásban, ráadásul az autó láthatóságát is csökkenti, ezért maradjon le a lehető legjobban az Ön előtt haladó járművektől, és járjon el fokozott óvatossággal gyalogosok, kerékpárosok és motorosok közelében.

Fékezzen egyenes vonalban!

Egyenes vonalú fékezéssel elkerülhető az autó kibillenésének veszélye. Autója nagyobb valószínűséggel kisodródik, ha csúszós útviszonyok között kanyarban fékez, ezért fékezzen egyenletesen és hosszan, és csak ezután kanyarodjon.

fekete jég

Legyen óvatos a fekete jéggel!

A fekete jég az egyik legkomolyabb téli veszélyforrás, mivel pontosan úgy néz ki, mintha egyszerűen vizes lenne az út.

Ha megcsúszik az autóval, nézze ki magának, hogy hová szeretne eljutni. Tartsa a kezét a kormányon, és fordítsa a csúszás irányába – tehát ha az autó hátulja jobbra sodródik, kormányozzon jobbra.

Hibridek télen

Az öntöltő hibrid autók téli vezetése nem különbözik a hagyományos járművek esetében megszokottól, és a téli időjárás általában elenyésző hatást gyakorol az akkumulátor teljesítményére. A legújabb hibridekben számos hasznos funkció megtalálható, amely csúszós útviszonyok között is segít megőrizni a tapadást és az irányítást.

Ha hálózatról tölthető hibridet használ, hideg időben csökkenhet az akkumulátor teljesítménye. Ha lehet, töltse a hibridet melegebb, zárt helyen (például a garázsban), így az akkumulátor kevésbé merül le. Mivel azonban a hibridnek nagyobb teljesítményt kell leadnia, előfordulhat, hogy téli útviszonyok között autója nagyobb mértékben támaszkodik majd a benzinmotorra, mint az elektromos hajtásláncra, ezért ügyeljen rá, hogy mindig időben tankoljon.

Elektromos autók télen

A villanymotor teljesítményjellemzőinek köszönhetően télen is könnyen megindul, és az elektromos autók esetében a kerék kipörgése is minimális. Az elektromos autókban nincsenek fogaskerekek, ezért kevésbé valószínű, hogy megpördül vagy megcsúszik vezetés közben.

Ha elektromos autója van, akkor alacsony hőmérséklet esetén felmerülhet Önben az aggály, hogy a jármű teljesítménye is lecsökken. A hideg befolyásolhatja az akkumulátor teljesítményét, ezért érdemes lehet kipróbálni néhány tippet a töltöttség megőrzése érdekében: például kapcsolja be otthon a fűtést, amikor az autó még töltőn van, így nem pazarol energiát menet közben a hőmérséklet növelésére. A légkondicionáló helyett használja az ülés- és kormányfűtést, ezzel is kíméli az akkumulátort.

Tervezze meg körültekintően az utazását – vegye számításba a várható hatótávolságot –, mivel hidegebb időben előfordulhat, hogy teljesen feltöltött autóval sem fog olyan messzire jutni, mint máskor. Kevesebb energiát fogyaszt, ha alacsonyabb sebességgel közlekedik, így elektromos autója hatótávolsága is nőni fog.