Menetbiztonság

Noha tökéletes védelem nem létezik, megfelelő felszerelésben kisebb a valószínűsége, hogy baja esik, és a súlyos sérülés kockázata is csökken, ha valami mégis történne motorozás közben.

A motoros megigazítja a kesztyűjét. Motorkerékpár hátulról a motoros jobbján.

Kellemes motorozást, jó szórakozást és mindenek előtt, biztonságos utat

Természetesen nem tudjuk a motorozás és a motorkerékpár-üzemeltetés minden veszélyére felhívni figyelmét. Ezért mindig használnia kell józan ítélőképességét.

Mindig viseljen jóváhagyott bukósisakot, védőszemüveget, motoros csizmát, kesztyűt, hosszú szárú nadrágot és megfelelő dzsekit! Mindenképpen megéri jó minőségű motoros védőfelszerelést vásárolnia. Ez ugyanis nemcsak baleset esetén nyújt jobb védelmet, de az időjárás viszontagságaitól is hatásosabban óvja.

Íme néhány jó tanács, ami segíthet a választásban:

Fejvédelem

Ön és utasa mindig viseljen jó minőségű, tökéletesen illeszkedő sisakot, amely a szemet is megfelelően védi! A nyitott bukósisak is véd, ám a zárt sisak még jobban. A sötétített rostély remek dolog napközben, de alkonyat után drámaian rontja a látási viszonyokat.

Láthatóság

Legyen még láthatóbb, viseljen világos, fényvisszaverő ruházatot, és helyezkedjen úgy az úttesten, hogy a többi közlekedő könnyebben észrevegye. Szintén nagyon fontos, hogy kanyarodás, illetve sávváltás előtt időben indexeljen.

Csak egy gyors ellenőrzés kell

Minden út előtt gondosan nézze át motorját! Akár lassú defektje is lehet, de az elégtelen abroncsnyomás mindenképpen hátrányosan befolyásolja az irányíthatóságot (tekintse meg a Karbantartás bejegyzést)! Soha ne terhelje túl motorkerékpárját, rögzítse jól csomagjait vagy bármi egyebet, amit szállít! Csomagjait úgy helyezze el, hogy ne takarják el a lámpákat és ne legyenek a kipufogó közelében!

Figyeljen utasára

Mindig tartsa szem előtt utasa biztonságát! Mindig jóváhagyott sisakot, védőszemüveget és jól látható védőruházatot viseljen! Vezessen defenzíven, az időjárási és útviszonyoknak megfelelően!

Soha ne vezessen ittasan

Ha alkoholt fogyasztott, nem motorozhat. Egyetlen ital is rontja a változó viszonyokra adott válaszait, a további alkoholbevitel pedig még tovább növeli reakcióidejét. Épp ezért ne motorozzon ittasan, és barátait se hagyja illuminált állapotban motorra ülni!

Mindig legyen biztonságban

Soha ne lépje át határait, vagy motorozzon gyorsabban annál, amit a körülmények lehetővé tesznek. Ne feledje, az alkohol, a kábítószerek és a fáradtság egyaránt drámaian rontják mérlegelési, illetve vezetési képességeit!