Útmutató az európai motoros nyílt napokhoz

Egy motoros pályanap tele van izgalmas fordulatokkal, akár versenyző, akár néző. Ha rajong a versenyekért, vagy Ön is részt kíván venni, a legjobb, amit tehet, hogy felkeres egy közeli versenypályát, hogy egy kis ízelítőt kapjon.

Ebben az útmutatóban a legjobb európai motorkerékpáros pályákat mutatjuk be, valamint adunk néhány fontos pályanapra vonatkozó tippet. Részesüljön a legjobb motorkerékpáros élménynapokban, Monzától Le Mans-ig!

Szupersport

2024 Fireblade motorossal a versenypályán

A motoros nyílt napok lényege

A motoros nyílt nap egy, a motorkerékpár-rajongók és motorosok számára szervezett esemény. Ezek általában egy professzionális versenypálya köré szerveződnek, ahol a résztvevők alkalmi motoros eseményeken vehetnek részt, illetve fejleszthetik motoros képességeiket. A versenypályákon motoros tréningeken is részt lehet venni, amelyeknek célja, hogy fejlesszék a motorosok képességeit, és másodperceket faragjanak le a köridőkből. A motorkerékpáros élménynapok általánosságban lehetőséget nyújtanak arra, hogy a hasonló gondolkodású rajongók összejöjjenek, és megmozgassák motoros izmaikat.

2024 Fireblade motorossal a versenypályán

Milyen előnyei vannak egy motoros nyílt napnak?

Akár most fog először részt venni egy motorkerékpáros pályanapon, akár tapasztalt profi, vagy egyszerűen csak élvezi a motorozást, ezeknek a népszerű események mindenki számára tartogatnak előnyöket.

• Találkozás a többi motorossal – nemcsak a többi rajongóval találkozhat, akikkel megoszthatják a történeteiket: a motoros nyílt napok arra is remek alkalmat kínálnak, hogy másoktól tanuljon. Tapasztalt profikkal beszélgethet, vagy átadhatja tudását az újonc motorosoknak.
• Új felszerelések kipróbálása – akár most vett egy új motorkerékpárt, akár nem talált még biztonságos helyet, ahol tesztelhetné felszerelését, egy profi pálya tökéletes helyszín lehet. Ezek a beállítások felügyelet és ellenőrzés alatt történnek, így Ön biztonságos és tapasztalt kezek között lesz.

2024 Fireblade motorossal a versenypályán

Hogyan értesülhetek a motoros nyílt napokról?

Bár már alig várja, hogy ott lehessen, van néhány dolog, amit érdemes átgondolnia, amikor felkeres egy közeli versenypályát.

• Helyszín – az Ön számára megfelelő pálya attól függ, milyen messzire hajlandó elmenni érte. Lehet, hogy az első ilyen esemény alkalmából egy helyi pályához ragaszkodik, – vagy összekötheti ezt az alkalmat egy autós kirándulással, és ellátogathat egy távolabbi országba.
• Dátumok – számos eseményt szoktak profi versenypályákon rendezni, ezért győződjön meg a kiszemelt nyílt nap pontos dátumáról.
• A versenypálya – minden pálya más és más jellemzőkkel bír. Érdemes átgondolnia, hogy mennyire szeretné kihívás elé állítani magát, vagy válasszon egy olyan pályát, amely tökéletesen megfelel a tudásszintjének.

2024 Fireblade motorossal a versenypályán

Mennyire drága a részvétel a nyílt napokon?

A motoros nyílt napok részvételi díja eltérhet. Számos különböző tényező, többek között a pálya, a helyszín, az évszak és a napszak befolyásolja. Ha pénzt szeretne megtakarítani, a hétköznap esték kedvezőbbek lehetnek. A hétvégi nyári foglalkozások az évszak és a kereslet miatt drágábbak. Ha kiválasztott egy pályát, látogasson el a honlapjukra, hogy megnézze, milyen programokat tartanak. Kiválasztottunk néhány pályát a helyszín, a nehézségi szint és a megfizethetőség függvényében.

Melyik pálya a megfelelő az Ön számára?

Pálya
Helyszín
Leírás
A versenypálya weboldala
Circuito de Jerez

Circuito de Jerez

Andalúzia, Spanyolország
A Circuito de Jerez az egyik klasszikus spanyol motoros kihívás. A technikás kanyarjairól és trükkös nyomvonaláról ismert pálya remek hely mind az új versenyzők, mind a tapasztalt profik számára. A jerezi pályaversenyek segítenek abban, hogy kezdőként feszegesse határait, a tapasztalt versenyzők számára pedig tökéletes feltételeket biztosítanak az izgalmas motorozáshoz. Az egyik legnagyszerűbb, mindenre kiterjedő spanyol versenypálya-élmény.
TT Circuit Assen

TT Circuit Assen

Assen, Hollandia
A „sebesség katedrálisaként” ismert TT Circuit Assen izgalmas, és tudásszinttől függetlenül minden motoros számára alkalmas, így a nemzetközi és a holland motorversenyek rajongói számára egyaránt a legjobb úti cél. Hollandia egyik legjelentősebb motorsport-látványossága, és a Holland Nagydíj házigazdája. Ráadásul hírhedten gyors kanyarjaival és hosszú egyeneseivel ideális terep a Super Sport Fireblade kipróbálására.
Circuit de la Sarthe

Circuit de la Sarthe

Le Mans, Franciaország
Az ikonikus Le Mans-i 24 órás versenynek otthont adó Circuit de la Sarthe híres hosszú egyeneseiről. Ez azt jelenti, hogy ez egy fantasztikus hely a gyorsulásra, továbbá egy klasszikus Le Mans-i hosszútávú versenyen is részt vehet, ideális alkalmat kínálva a kicsi, de elegáns CBR650R kipróbálására. Ez egy kihívást jelentő állóképességi pálya, amelyet a tapasztalt motorosok is izgalmasnak találnak. Ráadásul ez az egyik legikonikusabb francia motorsportesemény.
 
Autodromo Nazionale Monza

Autodromo Nazionale Monza

Monza, Olaszország
Le Mans-tól Monzáig – egyik ikonikus pályáról a másikra. A milánói motorsportesemények királya nagy sebességet kívánó pályával és ikonikus dőlésszögű kanyarokkal büszkélkedhet. Merüljön el a monzai autóversenyzés történelmében, miközben bejárja ezt a legendás helyszínt. Az életben csak egyszer adódik lehetőség arra, hogy elvigyen egy körre egy vintage Honda-modellt, és felfedezze a világhírű Olasz Nagydíjnak otthont adó pályát.
Castle Donington, Egyesült Királyság

Castle Donington, Egyesült Királyság

Castle Donington, Egyesült Királyság
A Donington Park a brit motorversenyzés örökségének jelentős részét magáénak tudhatja, mivel az ország első igazi és a legrégebbi, jelenleg is használatban lévő országúti versenypályája. Egy nehéz és nagy sebességet kívánó pálya, tele motorsport-történelemmel, egy pálya a határok feszegetésére.
Nürburgring

Nürburgring

Eifel-hegység, Németország
Ez amolyan bónusz. A Nürburgring gyakran nyitva áll a Touristenfahrten, azaz a turisták számára, akik saját kedvükre száguldhatnak motorjukkal. Az Eifel-hegységben található versenypálya legendás német motorsporteseményeknek ad otthont, és itt található az ikonikus Grand Prix versenypálya, a Nordschleife is. A „Green Hell” néven ismert pálya az egyik legnagyobb kihívást jelentő pálya világszerte. A Nürburgring Nordschleife nyújtotta élmény tehát olyan tapasztalt motorosoknak ajánlott, akik vérpezsdítő érzésre vágynak.

Rejtett gyöngyszemek – pályaválasztás

Pálya
Helyszín
Leírás
A versenypálya weboldala
Estoril versenypálya

Estoril versenypálya

Portugál Riviéra, Portugália
A gyönyörű portugál Riviérán húzódó Estoril Circuit motorkerékpár-pálya nagy sebességet kívánó és technikai kihívást jelentő szakaszok izgalmas keveréke. Nemcsak egy technikailag nagy kihívást jelentő, erőt próbáló, portugál motorsport-élményről van szó, de a MotoGP és más nagy versenyek megrendezésében is gazdag múltat tudhat maga mögött.
Circuit Paul Armagnac

Circuit Paul Armagnac

Nogaro, Franciaország
A Circuit Paul Armagnac, más néven Circuit de Nogaro egy motorsport-versenypálya, amely a délnyugat-franciaországi Gers megyében, Nogaro városában található. A pálya viszonylag sík, azonban több nagy sebességet kívánó egyenest foglal magában, amelyeket szűk, technikai kihívást jelentő szakaszok kötnek egybe.
Tor Poznań

Tor Poznań

Poznań, Lengyelország
A Tor Poznań Lengyelország legnagyobb, több mint 4 km hosszú versenypályája. A nehéz, kanyargós szakaszok és néhány egyenes keverékéből álló Tor Poznań pozitív visszajelzéseket kap a motorosoktól és a versenyzőktől.
Slovakia Ring

Slovakia Ring

Diósförgepatony, Szlovákia
A versenypálya paraméterei teszik a SLOVAKIA RING-et Európa egyik leghosszabb állandó pályájává. Technikailag még a legtapasztaltabb motorosok számára is kihívást jelent, bár a nagy bukóterek maximális biztonságot nyújtanak. A pályán négy, kihívást jelentő mesterséges magaslat található, amelyek még több adrenalint kínálnak.
Circuito de Navarra

Circuito de Navarra

Los Arcos, Spanyolország
A Los Arcos közelében található Navarra versenypálya egy 2,4 mérföldes országúti pályával rendelkező multidiszciplináris sportkomplexum. A pályán mindenből van egy kicsi, így olyan kiegyensúlyozott beállítást igényel, amely a nagy sebességet és lendületet kívánó kezdőszakasznak, valamint a kör kanyargós és technikai kihívást jelentő második felének is megfelel.
A CBR600RR a boxgarázsban, indulásra készen.

Felkészülés a motorkerékpáros pályanapra

Teljesen fel kell szerelkeznie, mielőtt kimenne a pályára. Ez azt jelenti, hogy gondoskodnia kell a megfelelő motorkerékpár-felszerelésről. A legtöbb eseményen a motorosoknak saját felszerelést kell magukkal hozniuk, amelyet gyakran ellenőriznek, hogy az megfelel-e bizonyos biztonsági előírásoknak. A motorkerékpárt is megfelelően elő kell készíteni. Érdemes tartalék gumiabroncsokat és egyéb olyan tartozékokat vinnie magával, amelyeket a nap folyamán esetleg ki kell cserélnie, például: lábtartók, gumiabroncsok, tengelykapcsoló/fékkar, csereburkolatok és egy Paddock motorkerékpár-állvány. A motorkerékpár pályára történő szállítását, illetve visszaszállítását is figyelembe kell vennie. Egy pályán eltöltött hosszú nap után előfordulhat, hogy motorkerékpárja nem alkalmas közúti használatra, ezért lehetőség szerint ajánlott a motorkerékpár szállítása. 

MOTOROS FELSZERELÉS, AMIRE SZÜKSÉGE LESZ:

Íme néhány dolog a motorkerékpárhoz, amelyre szüksége lehet a motoros nyílt napon.

Gumiabroncs-melegítők – Mielőtt kimegy a pályára, jó, ha felmelegíti a gumiabroncsokat, hogy már az elején biztosítsa az optimális tapadást és teljesítményt.

Gumiabroncs-csere – kemény megpróbáltatásnak teszi ki a gumiabroncsokat, ezért a pályán eltöltött idő maximalizálása érdekében fontolja meg tartalék gumiabroncsokat visz magával.

Lábtartók – Érdemes egy tartalék készletet magával vinnie arra az esetre, ha eltörnének, vagy elveszítené azokat.

Tengelykapcsoló és fékkar – Fontolja meg, hogy magával visz egy tartalékot, ha beállításra vagy cserére lenne szükség.

Paddock motorkerékpár-állvány – Magasan tartja a motorkerékpárt, ami jó a folyamatos karbantartás elvégzéséhez.

Tartalék burkolatok – Vigyen magával egy tartalék készletet arra az esetre, ha bármilyen sérülés történne a menet során. Ez a motorkerékpár védelmét szolgálja a pályán.

Távolítsa el, vagy ragassza le a fényszórókat és a villogókat – A pályára kerülő törmelék, valamint a motorkerékpár-sérülés kockázatának csökkentése érdekében ajánlott eltávolítani a villogókat, és ragasztószalaggal rögzíteni a lámpákat.

Most, hogy már rendbe tette a motorkerékpárját, itt az ideje, hogy megbizonyosodjon arról, hogy felszerelkezett, és készen áll az indulásra. Vessünk egy pillantást néhány speciális felszerelésre, mielőtt kimenne a következő versenypályára. Létfontosságú, hogy maximálisan felkészült és biztonságban legyen

Sisak – FIM engedéllyel kell rendelkeznie.

Csizma – öltözetének legalább 70 mm hosszan fednie kell a csizmát.

Kesztyű – legalább 50 mm hosszan fednie kell az öltözékét.

Protektor – térdre, könyökre, vállra és csípőre. Az éles kanyarokban a térd védelme érdekében térdkoptatóra is szüksége lehet.

Bőrruha – legalább egy- vagy kétrészes. A cipzárnak 360°-ban kell körbefognia a derekát.

Mellkas- és hátvédelem – ez ma már a legtöbb európai országban kötelező.

Fireblade pályára készülő motorossal.

Személyes felkészülés

Ismerjük az érzést – már csak egy nap vagy egy hét van hátra a motoros nyílt napig, és Ön izgatottan várja az indulást. Azonban van néhány személyes felkészüléssel kapcsolatos dolog, amiről nem szabad megfeledkeznie a részvétel előtt.

Étkezés – győződj meg arról, hogy megfelelően étkezik, mielőtt kimegy a pályára, valamint csomagoljon az útra energiát adó rágcsálnivalókat, például gyümölcsöt és proteinszeleteket.

Folyadékbevitel – az ételhez hasonlóan gondoskodjon arról, hogy elegendő vizet fogyasszon. A versenyzés kimerítő lehet, izzadással és folyadékveszteséggel járhat - ezért tartsd magad hidratáltan.

Alvás – soha nem szabad alábecsülni egy jó alvás erejét – különösen a nagy verseny előtt. Ez segít ébernek maradni, és elkerülni a koncentrációs zavarokat.

GYAKORI KÉRDÉSEK