Fel tudom tölteni otthon az elektromos autómat?

Ma egyszerűbb otthon tölteni az elektromos autókat, mint valaha. Azonban mielőtt bedugná a töltőt a konnektorba, érdemes tudni néhány dolgot az elektromos autók otthoni töltéséről. 

Ebben a cikkben átveszünk mindent, amit az otthoni elektromosautó-töltők telepítéséről és használatáról tudni érdemes.

Hogyan töltsem otthon az elektromos autómat

Mielőtt elkezdené otthon tölteni az elektromos autóját, át kell gondolnia, hogy milyen módszert fog használni. Ha az elektromos járművek otthoni töltőpontjairól beszélünk, két lehetőség közül választhatunk. Mindkettőnek megvannak a maga előnyei és hátrányai.

Külön elektromosjármű-töltő

Telepíthet egy külön töltőpontot, amellyel gyorsabban töltheti fel a járművét, viszont ez további telepítési költséggel is jár. Ezeket kifejezetten erre a célra tervezték, a telepítést pedig szakemberek végzik, így biztonságosabbak. Az ilyen töltők további funkciókat is biztosíthatnak, például energiatakarékosabb működést vagy töltésütemezést.

Általános fali konnektor

Használhat hagyományos, 3 tűs, időjárásálló fali konnektort is, így egyszerűen a hálózatról töltheti a járművét. Az ilyen konnektorok olcsóbbak, de a jármű töltése tovább tart. Az EVSE-töltőkábelek könnyen használhatók, de óvatosan kell bánni velük. Kiváló tartalékmegoldások lehetnek, de a mindennapos használatra vannak jobb alternatívák is.

Otthoni töltő telepítése az elektromos járműhöz

Ha autótöltőpontot telepít otthonra, oda kell figyelni néhány dologra – hiszen nem lehet csak úgy bárhova telepíteni őket, illetve a szerelést sem végezheti bárki. A következőket kell elvégeznie:
• Keressen egy megfelelő külső töltőpontot a ház körül. Olyan helyet válasszon, amely közel van a mindennapos parkolóhelyéhez.
• A rendszer biztonságos telepítéséhez forduljon egy általunk ajánlott, szakképzett töltőpont-beszerelőhöz.
• Gondoskodjon róla, hogy az otthoni töltőpont biztonságosan csatlakozzon a hálózathoz.

Az otthoni elektromosjármű-töltő telepítésének költségei

A töltők ára a választott szerelőtől és a telepíteni kívánt töltő típusától függően változhat. Bizonyos esetekben egyéb, előre nem látható körülményeket is figyelembe kell venni. Általában egy otthoni elektromosautó-töltőpont telepítése 900 EUR és 1400 EUR közé tehető.

Elektromosjármű-töltőkre vonatkozó támogatások

Lakhelytől függően előfordulhat, hogy igénybe vehet bizonyos állami vagy önkormányzati támogatásokat a töltők telepítési költségeinek részleges fedezésére. Az ilyen támogatásokra vonatkozó részletekért látogasson el a helyi önkormányzat weboldalára.

Mennyi időt vesz igénybe otthon feltölteni egy elektromos járművet?

A különböző otthoni elektromosjármű-töltőpontok más és más töltési időt biztosítanak. Ez főként a töltő teljesítményétől és az elektromos jármű akkumulátorának kapacitásától függ. Általában az otthoni töltőpontokon lassabban töltheti fel az elektromos autóját, mint egy nyilvános töltőponton, mivel az otthoni megoldások teljesítménye kisebb. Az elektromos járművek tulajdonosai általában éjszaka töltik az autót, hogy reggelre teljesen fel legyen töltve az akkumulátor. Egy átlagos elektromos autó jellemzően 60 kWh-s akkumulátorral működik – így egy 7 kW-os töltőpontot használva a jármű teljes feltöltése körülbelül 8 órát vesz igénybe. Egy nyilvános töltőpont teljesítménye azonban akár 50 kW is lehet, amivel percek alatt feltöltheti járművét. Tehát még akkor sem kell egész éjszakás töltésekkel számolni, ha hosszú útra indul. Az elektromos autók töltési idejére vonatkozó további információkért olvassa el az útmutatónkat.

Felgyorsíthatom valahogy az elektromos autóm otthoni töltését?

Otthon is gondoskodhat a gyorsabb töltésről: a legtöbb szerelő az igényeinek megfelelően több, különböző töltési idejű megoldást is kínál. Ha tehát jelenleg 3,7 kW-os töltőpontot használ, akkor választhat egy 7 kW-os vagy még nagyobb teljesítményű megoldást is. Azonban mindig tartsa szem előtt a járműve hivatalos töltési idejét. Bizonyos járművek töltési teljesítményét ugyanis gyárilag beszabályozták, az akkumulátor élettartamának meghosszabbítása érdekében. Minden járműnek megvan a maga meghatározott töltési ideje, ezért vásárlás előtt tájékozódjon a gyártó specifikációit illetően. Emellett arra is érdemes odafigyelni, hogy elérhetők ugyan nagy teljesítményű töltőpontok, de nem biztos, hogy minden otthon rendelkezik a megfelelő hálózattal azok használatához.

Elektromos autó töltése otthon: GYIK

Be lehet dugni az autót egy hagyományos konnektorba?

Igen, töltheti otthon is az elektromos autót. Ehhez elég bedugni a töltőt egy általános, 3 tűs konnektorba. Ez azonban sokkal lassabb, mint ha egy külön töltőegységet használna, tehát ezt inkább egy tartalék lehetőségként érdemes használni – vagy akkor, ha csak ritkán ül a volán mögé.

Töltsem fel minden este az elektromos járművemet?

A gyors válasz erre az, hogy nem, nem kell minden este töltenie az elektromos járművét. Sőt, ha megszokja, hogy minden este töltőre dugja, azzal épp hogy megrövidíti az autó akkumulátorának élettartamát. Csakúgy, mint egy telefont, ne hagyja sokáig a töltőn, ha az akkumulátor már 100%-on van. Ezért sokszor jobb, ha nem akkor tölt, amikor alszik. Minden akkumulátor más, ezért az akkumulátor töltésére vonatkozó legjobb gyakorlatok megismeréséhez olvassa el az autója használati útmutatóját!

Ülhetek az elektromos autóban, miközben épp töltöm?

Igen. Az átlagembert nem fenyegeti közvetlen veszély, ha egy töltés alatt álló elektromos járműben ül. Azonban a pacemakerrel rendelkező embereknek nem ajánlott ilyenkor az autóban ülni, mert a töltés megzavarhatja a készüléküket. Az elektromos járművek vezetésével kapcsolatos további tényekért tekintse meg az elektromos közlekedésről szóló útmutatónkat!

Kapcsolódó olvasmányok