Melyiket gyorsabb feltölteni, egy mobiltelefont vagy egy elektromos autót?

A Honda e-t gyorsabban feltöltheti, mint egy okostelefont – vagy akár egy okosórát.

Teljesen elektromos városi autónk mindössze 31 perc alatt feltölthető az alacsony töltöttségű állapotból 80%-ig – ez pedig a folyamatosan fejlődő akkumulátortechnológiáknak és az 50 kW-os villámtöltésnek köszönhető. Ilyen töltőkkel már számos benzinkúton és a szupermarketek parkolójában is sok helyen találkozhat.

Szerettük volna a megfelelő megvilágításba helyezni ezt az időtartamot, ezért megnéztük, hogyan teljesít a Honda e a mindennapok során használt készülékekhez, az okostelefonokhoz, az okosórákhoz, a laptopokhoz és a Bluetooth-fejhallgatókhoz képest.

Mennyi időbe telik egy elektromos autó feltöltése?

Az elektromos autót az alacsony töltöttségre figyelmeztető jelzéstől a 80%-os állapotig körülbelül 31 perc alatt fel lehet tölteni egy 50 kW-os villámtöltővel.

Az alacsony töltöttség figyelmeztető jelzése az okostelefonokhoz hasonlóan 17%-nál jelenik meg. A tényleges töltési idő a használt töltő típusától függ. Tovább információkért lépjen a Hogyan lehet fél óra alatt feltölteni egy elektromos autót? című részre.

A Honda e a mindennapi készülékek ellen

Szerettük volna kontextusba helyezni az elektromos autók feltöltéséhez szükséges időt, ezért összehasonlítottuk az elektromos Honda e autót egy sor gyakran használt kütyüvel.

Hogyan lehet fél óra alatt feltölteni egy elektromos autót?

A Honda e 31 perc alatt képes 80%-ot elérni az alacsony töltöttségű állapotból a villámtöltő, az autóhoz elérhető három töltési lehetőség egyikével:

Villámtöltés

A 25 és 99 kW közötti teljesítménnyel elérhető villámtöltők a lehető leggyorsabb megoldást kínálják az elektromos autók feltöltésére. Az általában benzinkutak és a főútvonalak közelében elhelyezett villámtöltőkkel rövid idő alatt újra útnak indulhat az autójával, a várakozás közben pedig vásárolhat vagy pihenhet.

Gyorstöltés

A gyorstöltéshez fali egység vagy csatlakozó szükséges, amelyek 7 és 22 kW közötti teljesítmény leadására lehetnek képesek. Akár otthon is beszerelhet egy gyorstöltő állomást (ilyet használunk például a Honda e:PROGRESS intelligens otthoni töltési szolgáltatásában), és egyes munkahelyek is kínálnak gyorstöltésre alkalmas berendezéseket.

Lassú töltés

A lassú töltés az autó töltésének legegyszerűbb módja. 3 és 5 kW közötti teljesítményt igényel, és mindössze egy szabványos háztartási elektromos aljzatra van szükség hozzá. A legalacsonyabb teljesítményű, 2,3 kW-os kapcsolat esetén a töltés 18 órát és 48 percet vesz igénybe.