Az elektromos autók akkumulátorának bemutatása

Egyes sofőrök talán úgy tekintenek a legújabb elektromos autókra, mint valamiféle mobil laboratóriumra, amely tele van ismeretlen technológiákkal. A vezetők sokszor kíváncsiak rá, hogy működik az elektromos autók akkumulátora. Ugyanakkor az elektromos autók több szempontból rendkívül egyszerűek: az akkumulátoros technológiájuk kevésbé bonyolult, mint a benzines vagy a dízelmotoros társaiké. Az alábbiakban megválaszolunk néhány gyakori kérdést az elektromos autók akkumulátoraival kapcsolatban.

 

Hogyan működnek az elektromos autók akkumulátorai?

Az elektromos autók akkumulátora tárolja az energiát, amely az elektromos jármű villanymotorját működteti. Az akkumulátor cellák sorából áll, amelyekben egy lítiumban vagy más fém-oxidból készült pozitív elektróda, valamint egy karbonból készült negatív elektróda található. Amikor tölteni kezdi az akkumulátort, elektromos áram folyik át rajta, aminek hatására a lítiumionok a negatív elektróda felől a pozitív elektróda irányába mozognak. Amikor használja, és ezzel meríti a villanymotort, a lítiumionok visszatérnek a negatív elektródára, aminek során energia szabadul fel. Ez az energia táplálja a villanymotort, és megforgatja a jármű kerekeit – így halad előre az autó. Az elektromos járművek akkumulátora nagy és nehéz, de sok energiát képes tárolni, ezért kiválóan alkalmas az ilyen típusú autókban való használatra.

Mekkora az elektromos autók akkumulátora?

A különböző kivitelű elektromos autókhoz más-más méretű akkumulátor jár. Ezeket gyakran a padló és az ülések alatt helyezik el, ahogyan például a Honda e esetében. Egyesek téglalap, mások T alakúak. Általában minél nagyobbak, annál nehezebbek.

Milyen típusú akkumulátor működik az elektromos autókban?

Az elektromos autókban leggyakrabban lítiumion akkumulátort használnak. Ezekre nagy energiasűrűség jellemző, ami azt jelenti, hogy kis helyen képesek nagy mennyiségű energiát tárolni. Emellett viszonylag könnyűek, ami hozzájárul az autó energiahatékonyságának javításához.

A lítiumion akkumulátorok egyik fontos tulajdonsága, hogy magas hőmérsékleten is jó teljesítményt nyújtanak, és alacsony a lemerülési sebességük, ami azt jelenti, hogy hosszabb ideig képesek tartani a töltést, amikor nem használják őket. Az elektromos autókban más típusú akkumulátorokat, például ólomsavas és nikkel-fém hibrid akkumulátorokat is használnak, de nagy energiasűrűségüknek, alacsony súlyuknak és fenntarthatóságuknak köszönhetően jelenleg a lítiumion akkumulátorok a legnépszerűbbek. Olyan anyagokból készülnek, amelyek jelentős mértékben megtalálhatóak a földkéregben, és újrahasznosíthatóak, ami tovább csökkenti a környezetre gyakorolt hatásukat.

Mennyi az elektromos autók akkumulátorának élettartama?

Az elektromos járművek akkumulátorának élettartama számos tényezőtől függ, például a kémiai összetételtől, az éghajlattól, amelyben a járművet üzemeltetik, a töltési módszertől stb. Az akkumulátorok évekig tartó használat után némi degradációt mutatnak, de még sok év után is használható az autó néhány százalékkal csökkentett hatótávolsággal. Sok akkumulátor azonban újrahasznosítható, ha élettartama végére ért: felhasználják őket például az őket eredetileg előállító gyárak működtetésére, de akár magánlakásokat is képesek energiával ellátni. 

Az elektromos autók akkumulátorának cseréje és újrahasznosítása

Hogyan tudom kicserélni az akkumulátort az elektromos autóban?

Ha a műszerfalon megjelenik a figyelmeztető jelzés, vagy a jármű vezetése során elektromos problémákat tapasztal, akkor itt az ideje kicserélni az elektromos autó akkumulátorát. Megfelelő karbantartás mellett 15-20 év az átlagos élettartamuk, és a Honda öt év garanciát* vállal minden elektromos autóba szerelt akkumulátorra. Ha ki kell cserélni az akkumulátort, vigye el az autót a legközelebbi Honda-szervizbe, ahol szakszerűen elvégzik a szükséges műveleteket.

Az évek során az akkumulátor cseréjének költségei is csökkentek, és ez a trend valószínűleg tovább fog folytatódni.

*A garancia időtartama nem minden modellnél azonos. Érdeklődjön a Honda márkakereskedőjénél, vagy tekintse meg a vásárlási feltételeket.

Újrahasznosíthatók az elektromos autók akkumulátorai?

Számos gyártó, köztük például a Honda is komoly erőfeszítéseket tesz azért, hogy újrahasznosíthatóvá tegye az elektromos autók akkumulátorát. Az újrafelhasználás egyik módja, hogy lakások és más épületek energiaellátására használják az akkumulátorokat – sőt, akár az őket előállító gyárak működtetésére is alkalmassá válhatnak.

Emellett akár alkatrészeikre is lehet bontani őket, ami megkönnyíti az újrahasznosítást. A fenntarthatóság iránti igény folyamatosan nő, a gyártók ezért új és innovatív módszereket keresnek az elhasznált autóakkumulátorok újrahasznosítására és újrafelhasználására.

Az elektromos autók akkumulátorával kapcsolatos tudnivalók áttekintése | Gyakori kérdések

Kell szervizeltetni az elektromos autók akkumulátorát?

Igen, ahogyan a benzin- vagy dízelüzemű járműveket, az elektromos autókat is rendszeresen, legalább évente egyszer szervizeltetni kell. A szerviz ugyanazokat a dolgokat ellenőrzi, mint a többi autónál, valamint megvizsgálja, hogy az akkumulátor optimálisan működik-e.

Milyen célt szolgálnak az akkumulátorcellák?

Az elektromos autók akkumulátora több száz, néha több ezer cellából áll. Ezek a cellák energiát termelnek, amelyet az autó hasznosíthat – minél több a cella, annál nagyobb a teljesítmény (kW). A nagyobb teljesítmény azonban növeli az energiafogyasztást, ami kisebb hatótávolságot eredményez.

Be lehet bikázni egy elektromos autó akkumulátorát?

Igen, a szabványos, 12 voltos savas akkumulátorral rendelkező elektromos autókat is be lehet bikázni, ha teljesen lemerültek. A folyamat nagyrészt ugyanúgy működik, mint a hagyományos benzines vagy dízelüzemű autóknál. Így működésbe tudnak lépni a járművet irányító elektronikai alkatrészek. Fontos azonban megjegyezni, hogy az elektromos autót hajtó lítiumion akkumulátorokat nem lehet bebikázni, így valószínű, hogy a teljesen elektromos járműveket nem lehet ezzel a módszerrel mozgásra bírni.

Az elektromos járművek rendszere rendkívül hatékony, így különösen kicsi az esély arra, hogy egy ilyen autót be kell bikázni.

Mennyi időbe telik egy elektromos autó akkumulátorának feltöltése?

Az akkumulátor otthoni töltésére az úgynevezett fali egység lehet a legalkalmasabb megoldás. A fali egység általában 6,6 kW teljesítmény leadására képes, azaz a Honda e 35,5 kWh-s akkumulátorát 4,1 óra alatt képes az alacsony töltöttségre figyelmeztető jelzés megjelenésétől 100%-ra feltölteni. A nyilvános helyeken elérhető 50 kW-s villámtöltők ezzel szemben akár 31 perc* alatt is képesek 80%-ra tölteni a Honda e akkumulátorát.

*A töltési időt az alacsony töltöttségre vonatkozó figyelmeztetéstől számítjuk.

Kapcsolódó olvasmányok