Mit nevezünk regeneratív fékezésnek, és hogyan működik?

A regeneratív fékezés az öntöltő hibrid járművekben alkalmazott egyszerű folyamat, amellyel a fékezési energia felhasználásával tölthetik az akkumulátorukat. A regeneratív fékezés során a mozgási energia – amely máskülönben elveszne – elektromos energiává alakul át. Ezt a rendszer visszatáplálja az akkumulátorba.

Tudjon meg többet a regeneratív fékezésről, annak működéséről, és arról, hogy a Honda mely hibrid járműveiben található meg ez a funkció! 

Hogy működik a regeneratív fékezés?

A regeneratív fékezés a hibrid elektromos járművek szerves részét képezik. A vezetőnek csak annyit kell tennie, hogy a szokásos módon megnyomja a féket, a többit a hibrid rendszer elintézi.

• A hibrid járműben az elektromos motor hajtja a kerekeket.

• Regeneratív fékezéskor a motor leállítja a kerekek hajtását, és a jármű magától lelassul.

• A villanymotor elektromos árammá alakítja a lassítások során felszabaduló mozgási energiát, ezáltaltölti a lítium-ion akkumulátorcsomagot.

A regeneratív fékezést bemutató animáció

A regeneratív fékezés előnyei

A hibrid technológia folyamatosan fejlődik, így mára a regeneratív fékezés is széles körben elterjedt.

E technológia többek között az alábbi előnyöket kínálja:

Nagyobb elektromos hatótáv – a mozgási energia nem vész el: a rendszer átalakítja, majd az akkumulátor töltésére használja, így kevesebb üzemanyagra van szükség, és a hatótáv is megnő.

Kettős biztonsági rendszer – a súrlódásra alapuló fékrendszer és a regeneratív rendszer együttes erejével a hibrid járművek gyorsan és biztonságosan le tudnak lassítani.

A súrlódó fékek kisebb kopása és elhasználódása – A regeneratív fékezéssel felszerelt gépkocsikban is vannak hagyományos fékek. De a munka nagy részét a regeneratív fék végzi, ezért ritkábban kell használni a fékbetéteket, ami hosszabb élettartamot eredményez.

A regeneratív fékezés hátrányai

A regeneratív fékezésnek van néhány kevésbé jelentős hátránya is, amelyeket érdemes megemlítenünk:

Nem egységes hatékonyság – a regeneratív fékezés tényleges hatékonysága nagyban függ az Ön vezetési stílusától. Ha alacsony sebességgel közlekedik, vagy ha gyakran kell durván vagy hirtelen fékeznie, valószínűleg kevesebb előnyt jelent majd ez a technológia.

Más érzet – a regeneratív fékezés eltérő érzés a hagyományos módszerekhez képest, ami egyesek számára taszító lehet. A regeneratív fékezés általában simábbnak, gyorsabbnak és egyenletesebbnek érződik, de előfordulhat, hogy erősebben kell lenyomni a fékpedált.

 

Kép a regeneratív fékezésről

Milyen típusú autók használnak regeneratív fékezést?

A legtöbb elektromos autóban és öntöltő hibridben van regeneratív fékrendszer. Nem az elektromos akkumulátor teljes feltöltésére, csupán töltöttségének kisebb mértékű növelésére szolgál. Ezt a technológiát számos modellünkben használjuk.

Kép a regeneratív fékezésről

Minden hibridben megtalálható a regeneratív fékezés?

A Honda összes hibrid modellje használ regeneratív fékezést. A tényleges technológia némileg eltérő lehet, de minden hibridben megtalálható valamilyen regeneratív fékrendszer.

 

 

Kép a regeneratív fékezésről

Mi a legjobb módja a regeneratív fékezés használatának?

Ha gyakran kell megállni, például forgalmasabb utakon vagy városban, a fékrendszer több energiát termel, mivel a jármű többször áll le, majd indul el újra. Azzal is növelheti a hatékonyságot, ha egyenletesen lassít a járművel, nem tapos rá a fékpedálra. 

Kép a regeneratív fékezésről

Van fékbetét a regeneratív fékrendszerben?

A regeneratív fékben nincs fékbetét, azonban ez a rendszer csökkenti a hagyományos, súrlódásalapú fékbetétek kopását, mivel a regeneratív fékrendszer támogatásának köszönhetően kevesebbet kell használni őket.

Regeneratív fékrendszer működik például az alábbi Honda-modellekben:

Honda e

Ez a díjnyertes Honda e az első teljesen elektromos üzemű Honda, amelyet az európai piacra terveztünk, és a kontinensen értékesítünk.

Nosztalgikus megjelenése mögött a legújabb vezetéstámogató technológiák sora rejlik, kifinomult és elegáns belső tér, valamint lenyűgöző elektromos teljesítmény teszi teljessé a képet. Ez a jármű fürge és mozgékony megoldás a városi utakra, és ami a legjobb, egyáltalán nem okoz kipufogócsőből származó károsanyag-kibocsátást. 

Fedezze fel a Honda e modellt!

Honda CR-V

Teljes értékű hibrid egy modern SUV köntösében, amely két- és négykerékhajtással egyaránt kapható. Fejlett e:HEV hajtáslánca gondoskodik az alacsony károsanyag-kibocsátásról, a nagyszerű üzemanyag-takarékosságról és a páratlan teljesítményről. 

A Honda CR-V egy népszerű, nagy méretű SUV, amely tágas és takarékos, emellett közvetlenül és hatékonyan reagál.

Fedezze fel a Honda CR-V modellt!

Honda HR-V

A vadonatúj Honda HR-V egy kompakt és sportos, prémium crossover SUV – a fejlett e:HEV hibrid hajtáslánc előnyeivel kiegészítve. 

Ez alacsony kibocsátást, gazdaságos üzemeltetés és – a mild hibridektől eltérően – valódi elektromos autonómiát jelent. A Hondától megszokott, magával ragadó vezetési élményt kínálja, a Mágikus Ülésrendszernek köszönhetően pedig kategóriájában kiemelkedően tágas és sokoldalú SUV.

Fedezze fel a Honda HR-V modellt!

Honda Civic

A vadonatúj Civic e:HEV dinamikus, öntöltő, teljes értékű ötajtós hibrid, amely a Civic dizájnját és technológiai megoldásait izgalmas, elektromos hajtással ötvözi.

Fedezze fel a Honda Civic modellt! 

Honda Jazz

Az új Honda Jazz egy teljes értékű hibrid, amely két egyedi kivitelben kapható: az elegáns és kifinomult Jazz és a sportos, aktív életmódhoz készült Jazz Crosstar. 

A Honda e:HEV technológiájának köszönhetően mindkét változat lenyűgözően alacsony üzemanyag-fogyasztást, alacsony károsanyag-kibocsátást és szenzációs elektromos hajtást biztosít. 

Fedezze fel a Honda Jazz modellt!