A hibrid autók akkumulátorának és töltésének bemutatása

Ha Ön a közelmúltban hibrid autót vásárolt, vagy csak kíváncsi rá, hogy mi a válasz a hibrid akkumulátorokkal kapcsolatban leggyakrabban feltett kérdésekre, akkor érdemes elolvasnia az útmutatót. Tudjon meg minden fontosat a hibrid autók akkumulátoráról – például a töltés időtartamáról és költségéről.

Kell tölteni a hibrid autókat?

Igen. A hibrid autók legfontosabb ismérve, hogy két különböző hajtás van bennük (egy belső égésű motor és egy elektromos akkumulátor), de nem minden hibrid töltése működik egyformán. Az öntöltő hibridekben a belső égésű motor meghajt egy generátort, amely haladás közben tölti az akkumulátort. Az akkumulátort a regeneratív fékezés is tölti, amely az autó lassulása során felszabaduló energiát hasznosítja (amely egyébként elveszne). Ezeket az autókat nem kell a hálózathoz csatlakoztatni a töltéshez. A plug-in hibridek (PHEV) bizonyos mértékig képesek az öntöltésre, és a regeneratív fékezés előnyeit is hasznosíthatják, de ahogyan a nevük is jelzi, az akkumulátor teljes feltöltéséhez töltőponthoz kell csatlakoztatni őket.

Tudjon meg többet a hibrid autók töltéséről:

A plug-in hibridek töltése

Lehet-e otthon tölteni a hibrideket?

A plug-in hibrid töltésének legegyszerűbb, de leglassabb módja, ha az autót az EVSE nevű speciális kábel segítségével csatlakoztatják egy szabványos, 230 V-os aljzathoz. Ezzel a módszerrel az otthoni elektromos hálózatról is töltheti plug-in hibridjét, pontosan úgy, ahogyan egy mobiltelefont. Ha pedig kialakít az otthonában egy töltőállomást, még nagyobb töltési sebességet érhet el. Ha pedig nincs elérhető zárt garázs, egyes önkormányzatok utcai töltőállomásokat is elkezdtek kiépíteni.

Mit nevezünk töltőállomásnak?

A töltőpontok szerencsére általában jóval kevésbé forgalmasak, mint a benzinkutak. Gyakran talál ilyen „állomásokat” az autópályák mentén, vagy például a nagyáruházak parkolójában. Napjainkban egyre több hibrid és elektromos jármű közlekedik az utakon, így egyre több töltőállomás épül, amelyek egyre népszerűbbé válnak. Ha kíváncsi ezek helyére, keressen rá a plug-in hibridekhez és az elektromos autókhoz használható töltőpontokat bemutató térképre.

Mennyi időt vesz igénybe egy hibrid autó feltöltése?

A plug-in hibridek feltöltéséhez szükséges idő az akkumulátor méretétől, illetve töltöttségi szintjétől, valamint az állomás teljesítményétől és a jármű fedélzeti töltőjétől függ. A teljesítményt kilowattban (kW) mérik. Általában négyféle töltési mód áll rendelkezésre:

-Lassú (legfeljebb 3 kW)
-Gyors (7–22 kW)
-Rendkívül gyors (25–99 kW)
-Szupergyors (100–350 kW)

A leglassabb töltőkkel a plug-in hibridek körülbelül 5 óra alatt tölthetők fel teljesen. Általában ez a legkedvezőbb árú lehetőség, amely ideális, ha például éjszaka vagy munkaidőben szerezné tölteni az autót.

Mennyibe kerül egy hibrid autó feltöltése?

Az, hogy mennyibe kerül feltölteni a hibrid autót, attól is nagyban függ, hogy melyik szolgáltatóval és tarifával rendelkezik, és milyen típusú (sebességű) töltést használ. A töltőpontok gyakran rendkívül olcsók, jóval kevesebbet kell értük fizetni, mintha benzinnel vagy dízellel tankolná meg az autót.

Töltődnek vezetés közben a plug-in hibridek?

A plug-in hibridek menet közben is töltődnek, de ez elhanyagolható, csak közlekedéssel nem lehet teljesen feltölteni az akkumulátort. A plug-in hibridekben nagyobb akkumulátor található, amellyel hosszabb időtartamon át közlekedhet, de ez azt is jelenti, hogy a teljes feltöltéséhez töltőállomásra lesz szükség.

Mi történik, ha nem tölti fel a hibridet?

Akár öntöltő, akár plug-in hibridet használ, mindegyikben található benzin- vagy dízelmotor, amellyel akkor is lehet közlekedni, ha az akkumulátor lemerült. Ez azt jelenti, hogy ha utazás közben nem talál töltőpontot, nem fog elakadni a hibriddel, akkor sem, ha lemerül az akkumulátor. Az már nagyobb baj, ha kifogy az üzemanyag. Ha öntöltő, lágy hibridet vezet, akkor üzemanyag nélkül egyáltalán nem fog tudni közlekedni. A teljes értékű hibridek akkumulátorában általában marad némi töltöttség, így a jármű egy rövid távon még működik (ez általában körülbelül egy kilométer), majd ezt követően leáll. A plug-in járművek azonban hosszabb ideig tudnak elektromos hajtással közlekedni, teljes töltés esetén jellemzően 30-50 km-et is meg tudnak tenni.

Lehet esőben tölteni a hibrideket?

Igen, a hibridek esőben is tölthetők, mivel a hibrid autók kialakításuknak köszönhetően ellenállnak az esőnek és a víz beszivárgásának. A plug-in és öntöltő hibridek nedves időben is biztonságosan működnek, legyen szó akár a töltésről, a vezetésről vagy a vezető kezének melegen tartásáról.

A hibrid autók akkumulátorának bemutatása

Miből készül a hibrid autók akkumulátora?

A hibrid autók akkumulátora vagy nikkel-fém hibrid vagy lítiumion akkumulátor. Manapság a lítiumion akkumulátor válik egyre népszerűbbé a hibrid akkumulátorokban, mivel:

• Kevesebb mérgező anyagot tartalmaz
• Jobban tartja a töltést, amikor nincs használatban
• Magas hőmérsékleten is nagy teljesítményre képes
• Gyorsan feltölthető
• Könnyebb

A technológia fejlődésével egyre megfizethetőbbé válik a lítiumion akkumulátor.

Mekkora a hibrid akkumulátor?

A hibrid akkumulátor mérete a hibrid típusától függ – a plug-in hibridekben például nagyobb akkumulátor van, mint az öntöltő modellekben. A régebbi akkumulátorok fizikai mérete és tárolási módja is eltérhet.

Általában mennyit nyom egy hibrid autó akkumulátora?

Minden hibrid akkumulátor súlya más és más, de az átlag nagyjából 53,5 kg. Minél nagyobb az akkumulátor, annál nagyobb ez az érték.

Milyen karbantartásra van szükség a hibrid autók akkumulátoránál?

A hibrid autók akkumulátorának karbantartásának fontos része a jármű rendszeres szervizeltetése. Számos további módszert is igénybe vehet, hogy meghosszabbítsa a hibrid autók akkumulátorának élettartamát:

• Rendszeresen merítse le az akkumulátort, és ne töltse fel 100%-ra
• Az akkumulátor megfelelő állapotának megőrzése érdekében rendszeresen használja a járművet (az is segít, ha csak rövid utakat tesz meg)
• Ne parkoljon olyan helyen, ahol az akkumulátort magas hőmérséklet vagy extrém hőhatás érheti
• Csak akkor használjon gyorstöltést, ha feltétlenül szükséges

A leglassabb töltőkkel egy plug-in hibrid körülbelül 5 óra alatt tölthető fel teljesen. Általában ez a legkedvezőbb árú lehetőség, amely ideális, ha például éjszaka vagy munkaidőben szerezné tölteni az autót.

Gyakoriak a problémák a hibrid akkumulátorokkal?

A hibrid autók akkumulátorát működtető technológia folyamatosan fejlődik, így általában kevés probléma merül fel velük kapcsolatban. Érdemes azonban számításba venni, hogy mint minden akkumulátor, előbb-utóbb a hibrid autók akkumulátora is eljut élettartama végére, és hosszú időn át tartó intenzív használat esetén csökkenni fog a teljesítménye – ahogyan minden járműnél.

Hogyan lehet ellenőrizni a hibrid autók akkumulátorának állapotát?

Ha aggódik a hibrid autójában lévő akkumulátor élettartama miatt, érdemes elvégezni néhány tesztet. Az autószerelők például örömmel ellenőrzik az akkumulátor állapotát. Ha azonban nem szeretne szakemberhez fordulni, ellenőrizze az üzemanyag-fogyasztást. Ha az akkumulátor kezd tönkremenni, növekvő fogyasztást fog tapasztalni, mivel ilyenkor a belső égésű motornak több energiát kell termelnie.

Mennyi ideig működnek a hibrid akkumulátorok?

Egy átlagos hibrid akkumulátor általában a jármű teljes élettartamát kiszolgálja. Sérülés vagy károsodás esetén a cserét a Honda Premium Quality hűségprogram fedezheti.

Hogyan cserélhetem ki a hibrid akkumulátort?

Vásárolhat ugyan csereakkumulátort, de nem javasoljuk, hogy Ön szerelje be. A hibrid akkumulátor cseréjének legbiztonságosabb módja, ha felkeres egy szakszervizt. A szakemberek a régi akkumulátor megfelelő ártalmatlanításáról is gondoskodnak.

Újrahasznosítható a hibrid autók akkumulátora?

Igen – a hibrid autók akkumulátora újrahasznosítható. A legtöbb szakszervizben meg van határozva, hogyan kell megfelelően újrahasznosítani a lítiumion és más hibrid akkumulátorokat.

Mekkora távolságot képesek megtenni a hibrid autók elektromos hajtással?

A plug-in hibridek teljesen feltöltött akkumulátorral a vezetési körülményektől és a vezetési stílustól függően nagyjából 30-60 kilométert képesek megtenni. Ezekben nagyobb az akkumulátor, így hatótávolságuk nagyobb a hagyományos hibridekénél, de később hosszabb töltésre lesz szükség.

Hány kilométert képes megtenni egy hibrid?

A hibrid autók általában kevesebbet fogyasztanak a hagyományos benzines autóknál, tehát egy liter üzemanyaggal több kilométert képesek megtenni. Ez a márkától, a modelltől és attól is függ, hogy Ön milyen vezetési stílust követ, és hogyan használja ki a hibridek egyedi jellemzőit, például a regeneratív fékezést.

Mi történik, ha lemerül a hibrid autó akkumulátora?

Ha a hibridben lemerül az akkumulátor, akkor a belső égésű motorral is képes közlekedni, és ennek során visszatöltődik némi energia, de valószínűleg nem eleget ahhoz, hogy az akkumulátor teljesen feltöltsön. Amíg az autó tölti az akkumulátort, az üzemanyag-fogyasztás is magasabb lehet.

Ha a hibrid akkumulátor lemerül, attól még vezethető az autó?

Ha a hibrid akkumulátor teljesen lemerül, akkor nem fogja tudni elindítani az autót, és csereakkumulátort kell beszerelni.