EGYSZERŰ MÓDSZEREK, AMELYEKKEL A LEHETŐ LEGHATÉKONYABBAN ÜZEMELTETHETI HIBRID AUTÓJÁT

A Honda legújabb autóiban működő hibrid rendszer kiemelkedően intelligens és hatékony. Arról azonban talán még nem hallott, hogy néhány vezetési szokás átalakításával még többet hozhat ki ebből a széles körben elismert rendszerből.

Pár praktikus trükkel és egyszerűen elsajátítható vezetési technikával kibontakoztathatja a hibrid Hondájában rejlő potenciált. A Honda e:HEV hibridek számos információt kínálnak a vezetőnek a vezetési stílusáról, ami különösen hasznos azoknak, akik szeretnék mesteri szintre fejleszteni az üzemanyag-takarékosságot. Ismerkedjen meg az első lépésekkel!

Kávézó előtt parkoló hibrid Honda Jazz hátulról.

1. Tervezze meg az utat! 

Ha egy pillanatra ki is vonjuk az egyenletből a vezetőt, az útvonal és a napszak is nagyban befolyásolja az autó üzemanyag-takarékosságát. A lehető legjobb üzemanyag-takarékosságot érhetjük el, ha az útvonal megtervezése során a jó minőségű főutakat részesítjük előnyben, és a csúcsforgalom előttre vagy utánra ütemezzük az utazást.

Közeli felvétel a hátsó gumiabroncsról

2. Készítse elő az autóját! 

Rendszeresen ellenőrizze a hibrid Honda e:HEV gumiabroncsainak állapotát. A légnyomás megfelelő beállítása elősegíti a lehető leghatékonyabb haladást. A légnyomásértékeket megtalálja a vezetői kézikönyvben, valamint a vezetőoldali ajtón vagy az üzemanyag-betöltő nyílás ajtaján. Az értéket akkor érdemes ellenőrizni, amikor a gumiabroncs hideg. Ha lehetséges, ne használja raktárként az autóját. Távolítsa el a mindennapi holmikat, például az összecsukható babakocsit, valamint vegye le a tetőcsomagtartót vagy a tetődobozt, ha nincs szükség rájuk.

Parkoló Honda Jazz oldalnézetből, amelynek egy hölgy kinyitja az ajtaját

3. Hagyjon elegendő időt az utazásra! 

Senki sem szeret rohanni – ez a vezetésre is igaz. Ha elég időt szán az utazásra, nem kell túlzottan sietnie, így az autó is kevesebbet fogyaszt majd.  

Közeli kép egy hölgyről, aki kinéz az autó lehúzott ablakán

4. Lehúzzuk-e az ablakot?

Növeli-e az ablakok lehúzása a légellenállást, és ezáltal a fogyasztást? A takarékosság világbajnoka szerint nem. Fergal McGrath 2015-ben egy 1.6 i-DTEC dízelüzemű, standard Honda Civic Tourer autóval átlagosan 2,83 l/100 km (100,3 mpg) fogyasztással végigautózott az EU mind a 24 egymással határos országán. Ezzel új Guinness-világrekordot állított fel. Több mint 13 500 kilométert vezetett az EU-ban, volt, hogy 40 fokos hőségben. Arra a következtetésre jutott, hogy a leghatékonyabb módszer az, ha a légkondicionáló bekapcsolása helyett inkább lehúzza az ablakot. Természetesen megértjük, ha Ön inkább a légkondicionáló kényelmét választja!

Közelkép az Eco (gazdaságos) vezetés kijelzőjéről

5. Három kijelző, amely megkönnyíti a hibrid Hondák takarékos használatát

Tudta-e, hogy a hibrid Honda e:HEV három intelligens funkciójának köszönhetően valós idejű visszajelzést kaphat a vezetési stílusáról?  Az első a kilométer-számláló, amely az aktuális üzemanyag-takarékossági adatokat, valamint az egyes utazások során elért átlagot egyaránt képes megjeleníteni. Ez a funkció a Vezetői Információs Felületen érhető el, amely a kormánykeréken található két, kézre eső gombbal vezérelhető. A hibrid Honda e:HEV úgynevezett Eco Drive Display-jel (gazdaságos vezetés kijelzője) is fel van szerelve. Ez egy egyszerű ábra, amelyen az autót mutató ikon látható egy körön belül. Minél közelebb van az ikon a kör közepéhez, annál egyenletesebben és takarékosabban vezet. Amikor az utazás végén leállítja az autót, a műszerfalon levelek formájában megjelenik a menetciklus pontszáma (Drive Cycle Score). Ha több ikon jelenik meg, az azt jelenti, hogy a vezető sikeresen takarékoskodott az üzemanyaggal.

Közelkép egy kormánynál ülő férfiről

6. Vezessen minél egyenletesebben!

A hibrid Honda e:HEV lehető legtakarékosabb üzemeltetésének titka pontosan ugyanaz, mint az összes többi Hondáé: vezessen lágyan, és haladjon egyenletesen. Lépjen rá finoman a gázpedálra, és főszabály szerint legfeljebb félig nyomja le. Így zökkenőmentesen és egyenletesen növelheti a sebességet. Használja a (fent ismertetett) adatkijelzőket, és vezessen minél egyenletesebben.

Közelkép az ECON (gazdaságos) üzemmód gombjáról

7. Használja az ECON (gazdaságos) üzemmódot!

A hibrid Honda e:HEV a következő három vezetési üzemmódot teszi lehetővé: elektromos üzemmód, hibrid üzemmód és benzines üzemmód. A rendszer automatikusan vált az egyes vezetési üzemmódok között. Az ECON (gazdaságos) üzemmód segít a maximális hatékonyság elérésében. Hibrid Honda e:HEV autója a lehető leghatékonyabban üzemel majd, ugyanis a motor reagál a gázpedálra, és az adott feltételekhez igazítja a klímaszabályozást.  

Közelkép egy kormánynál ülő férfiről

8. Állítsa be a regeneratív fékerő szabályzót!

A kormánykerék mögött, a vezető látómezőjén kívül eső helyen található a regeneratív fékerő szabályzója. Ez a hasznos funkció lehetővé teszi, hogy a vezető a regeneratív fékezés erejének beállításával meghatározza, hogy a gázpedál felengedésekor milyen mértékben lassítson a jármű. Ha visszahúzza a kart a maximális beállításra, a fék használata nélkül is hatékony lassítást érhet el, és közben hatékonyan töltheti a hibrid rendszer akkumulátorát.

Kizárólag a hibrid CR-V esetében elérhető

Egymás mellett haladó Honda Jazz és Honda Crosstar

9. Tartsa nyitva a szemét! 

Ha odafigyel, tudatában van az esetleges kockázatoknak, és előre látja más vezetők szándékait, nagyobb biztonságban lesz a kormány mögött, és hatékonyabban vezethet. Nézzen előre, figyelje meg alaposan az adott útszakaszt, számítson a várható eseményekre, és próbálja meg minél jobban megőrizni a lendületét.