Vezetési módszerek hibrid autókhoz a hatékonyság növelése érdekében

A Honda hibrid hajtásrendszerei a legintelligensebb, legtakarékosabb megoldások közé tartoznak a piacon: nemcsak kiváló teljesítményre képesek, hanem az üzemanyag- és fenntartási költségek csökkentésében is segítenek.

A hatékonyság növeléséért azonban Ön is sokat tehet.

Az autó takarékos működtetését az Ön vezetési módja is befolyásolja. Ha tudja, hogyan vezesse a hatékonyságot szem előtt tartva hibrid autóját, az komoly előnyt jelent, és ebben az egyszerű hibrid vezetési tanácsok megfogadása és az autó helyes beállításának ellenőrzése is segíthet.

Az alábbiakban néhány egyszerű, gyakorlati tanácsot és módszert mutatunk be, amelyek segítenek az üzemanyag-takarékos közlekedésben, és abban, hogy a legtöbbet hozhassa ki hibrid Hondájából.

Tippek a hibrid autók hatékony vezetéséhez: indulás előtt

Nem csak akkor tehet a hatékonyságért, amikor már a volán mögött ül: már azelőtt dolgozhat ezen, hogy kinyitja az autó ajtaját, így mindig a lehető leggazdaságosabban közlekedhet. 

A megfelelő útvonal kiválasztása

A hatékony vezetés nem csupán a gyorsítás és a fékezés módjától függ. Még ha a vezető teljesítményét nem is vesszük figyelembe, az útvonal és a napszak is nagyban meghatározza az üzemanyag-fogyasztást. Valószínűleg csökkentheti például a fogyasztást, ha az útvonal megtervezése során a jó minőségű főutakat részesítjük előnyben, és a csúcsforgalom előttre vagy utánra ütemezzük az utazást.

Kevesebb felesleges holmi

Könnyen előfordul, hogy idővel egyre több holmink halmozódik fel az autóban. A gépkocsink praktikus tárolóhelynek tűnik, gondoljunk csak például a hetente egyszer használt kerékpártartóról vagy sportfelszerelésről, amelyet sosem veszünk ki. Ez azonban csökkenti a hatékonyságot. Minél nehezebb az autó, annál több üzemanyagra van szükség a hajtásához. Tehát azzal is javíthatja a fogyasztást, ha rendberakja az autóját, és kiveszi belőle a felesleges csomagokat.

Az abroncsnyomás ellenőrzése

Az optimális gumiabroncsnyomás fenntartása a biztonság szempontjából is fontos, de egyben az üzemanyag-hatékonyságot is javítja, hiszen így kisebb lesz az út gördülési ellenállása. Az Ön autójára vonatkozó megfelelő abroncsnyomás megtalálható a jármű használati útmutatójában, de általában a vezetőoldali ajtón vagy a tanksapka belsejében is leolvasható. Ha lehet, ellenőrizze hidegben az abroncsnyomást, hogy minél pontosabb eredményeket kapjon.

A megfelelő vezetési mód használata

A legtöbb hibridben, így a Honda hibrid autóiban is van ECON (takarékos) üzemmód, amely a gazdaságosabb működés érdekében korlátozza a teljesítményt. Ez a mód korlátozza az agresszív gázadást, valamint módosítja a motor gyorsítási reakcióját és a légkondicionáló rendszer működését, így tovább javítja a hibrid autók hatékonyságát.

Egyes teljes értékű hibridek bizonyos körülmények között EV üzemmódban (tehát kizárólag akkumulátoros hajtással) is tudnak működni. Ez azt jelenti, hogy az autó ilyenkor egyáltalán nem fogyaszt üzemanyagot.

Gazdaságos vezetési módszerek

Az üzemanyag-takarékos közlekedés lényege, hogy olyan vezetési módszereket használjon, amelyekkel a legtöbbet hozhatja ki a motorból. Érdemes például egyenletesen, a leghatékonyabb sebességen haladni, valamint kíméletesen gyorsítani és lassítani.

A teljes értékű hibridek, például a Honda hibrid modelljei bizonyos körülmények között képesen kizárólag az akkumulátorról működni. Erre például bizonyos sebesség eléréséig, az akkumulátor töltöttségétől függően és más körülmények között képesek. Ha tehát betartja ezeket a feltételeket, az elektromos járművekhez hasonló üzemanyag-hatékonyságot érhet el.

Vezessen minél egyenletesebben!

Az egyik legjobb üzemanyag-takarékossági módszer, ha egyenletesen közlekedik, és kerüli az agresszív gyorsítást és fékezést. A konzisztens gyorsítás és lassítás segít csökkenteni a járműre nehezedő terhelést, ami hozzájárul a hatékonyság maximalizálásához. Ha lehetőség esetén fékpedálok helyett a regeneratív fékezést használja, és a hatékony automata váltó is segíthet.

A leghatékonyabb sebesség megkeresése

Az egyenletes vezetés mellett a takarékos közlekedéshez a megfelelő sebességet is érdemes figyelembe venni. Néha elég egy kevéssel lassabban menni ahhoz, hogy elérjük a hatékonyság maximalizálásához optimális sebességet. Az Európai Környezetvédelmi Ügynökség (EEA) szerint például 12-18%-os fogyasztáscsökkenéshez vezet, ha 120 km/h helyett 110 km/h-val halad.

Résre nyitott ablakok

Növeli a légellenállást, és csökkenti a hatékonyságot, ha kinyitjuk az ablakokat? A valós adatok szerint valószínűleg nem. Fergal McGrath 2015-ben egy 1.6 i-DTEC dízelüzemű, standard Honda Civic Tourer autóval átlagosan 2,83 l/100 km (100,3 mpg) fogyasztással végigautózott az EU mind a 24 egymással határos országán. Ezzel új Guinness-világrekordot állított fel. Több mint 13 500 kilométert vezetett, volt, hogy 40 fokos hőségben. Arra a következtetésre jutott, hogy a leghatékonyabb módszer az, ha a légkondicionáló bekapcsolása helyett inkább lehúzza az ablakot.

A regeneratív fékek maximális kihasználása

A legtöbb hibrid vezetéséhez elég a gázpedált használni. Ez a regeneratív fékezésnek köszönhető, amely elkezdi lassítani a gépkocsit, amikor Ön nem nyomja a gázpedált. Minél kevesebbet használja a fékpedálokat, annál több energiát táplál az akkumulátorba a regeneratív fékrendszer. Ha mégis fékeznie kell, igyekezzen a lehető legfinomabban kivitelezni ezt.

Tudjon meg többet a regeneratív fékezésről!

Az autó jelzéseinek használata

A legtöbb hibrid, köztük a Honda hibrid autói is különféle információkkal segítik a sofőrt a gazdaságosabb vezetésben.

1. Fedélzeti számítógép – Lehetővé teszi az üzemanyag-fogyasztás valós idejű nyomon követését.

2. Eco (gazdaságos) vezetés kijelzése – Ez a jelzés megadja, hogy az adott pillanatban mennyire vezet gazdaságosan. Megjelenhet például egy színes sáv, amely zölddel jelzi, amikor a leghatékonyabban vezet, és sárgával vagy pirossal, ha nem.

3. Vezetési pontszám – Ha az aktuális út végére ér, a legtöbb hibrid megjeleníti a vezetési teljesítmény összefoglalását, sőt még pontszámot is ad Önnek.

Gyakori kérdések

Növeli az üzemanyag-fogyasztást a sebességtartó automatika használata?

A sebességtartó automatika segít az egyenletes sebesség fenntartásában, de ez esetenként növeli a fogyasztást. Ez a funkció hasznos lehet az autópályán, de máshol azt eredményezheti, hogy Ön lassabban tud reagálni az útviszonyok változására, és így autója több benzint fog égetni.

Rövid távokon gazdaságosabbak a hibridek?

Igen, a teljes értékű hibridek rövid távolságokat elektromos hajtással is képesek megtenni: ilyenkor a villanymotor és az akkumulátor mozgatja az autót. Ez azt jelenti, hogy nincs üzemanyag-fogyasztás, és így kisebb a közlekedés környezetre gyakorolt hatása.

Képesek a hibridek automatikusan váltani a vezetési módok között?

A hibridek képesek az autó energiaigényének megfelelően automatikusan váltani a hajtási módok között. Alacsony sebességen az elektromos energiát részesítik előnyben, míg nagy sebesség mellett bekapcsol a benzin- vagy dízelmotor. Ez is segít elérni a jármű optimális teljesítményét.

Fogyasztanak a hibrid autók üzemanyagot üresjáratban?

Valóban, a hibridek vesztenek némi energiát, amikor üresjáratban vannak. Ennek leküzdéséhez a városi közlekedés során automatikusan leállítják a motort, amikor a jármű megáll, amely csak akkor indul újra, ha lenyomják a gázpedált. Autópályán pedig elhanyagolható az üresjáratban töltött idő.

Kapcsolódó olvasmányok

Szeretne hibrid autóra váltani? Tudjon meg többet ezekről a gépkocsikról, és fedezze fel, hogy optimális választás-e Önnek egy Honda-hibrid!

Fedezze fel hibrid autóink választékát!

A hibrid autók előnyei

Hogy működnek a hibrid autók?

Jobban kímélik a környezetet a hibrid autók?

- Megfelel Önnek a hibrid jármű?