A környezetbarátabb életmód egyszerű módszerei

Mivel egyre több ember törekszik a szén-dioxid-kibocsátás csökkentésére és az értékes erőforrásaink bölcsebb felhasználására, könnyű engedni a zöldebb életmód csábításának. De mit is jelent ez pontosan, és hogyan érhető el?

A jó hír az, hogy a környezetbarát élet jobban kivitelezhető, mint valaha, és nem feltétlenül jelenti azt, hogy többet kell költenie vagy minden örömforrástól meg kell fosztania az életét. Íme, a 10 tippünk a zöldebb életstílus eléréséhez.

AZ OTTHONÁBÓL INDUL

HULLADÉKCSÖKKENTÉS, ÚJRAFELHASZNÁLÁS ÉS ÚJRHASZNOSÍTÁS
Az újrahasznosítás az egyik legkézenfekvőbb – és legegyszerűbb – módja a környezetbarát életvitelnek. Tegye még egyszerűbbé az újrahasznosítást! Helyezzen el hulladékgyűjtő és szelektív kukákat a konyhában, a fürdőszobában és az egyéb olyan helyiségekben, ahol sok hulladékot termelődik. A papír és a karton egyszerűen szétválogatható, ami remek, hiszen a legértékesebb újrahasznosítható anyagok közé tartoznak. Egy kompakt komposztáló a legkisebb kertben is elfér, a használatával pedig az élelmiszer-maradékokból nagyszerű mulcs és talajjavító készíthető. Az élelmiszer-pazarlást úgy is minimalizálhatja, hogy nem vásárol többet a kelleténél, és legtöbbet hozza ki a maradékokból.

CSÖKKENTSE HÁZTARTÁSA KÁROSANYAG-KIBOCSÁTÁSÁT
Hidegebb vízbeállítással használja mosógépét, ezzel elkerülve a vízmelegítéshez kapcsolódó szén-dioxid-kibocsátást. Ha eljön a csere ideje, próbálja magasabb energiahatékonyságú készülékekre cserélni háztartási gépeit – a legtöbb készülék rendelkezik az uniós energiahatékonysági címkékkel (A-tól G-ig tartó besorolás, ahol az „A” kategória a legjobb választás), amelyeken kWh-ban (minél alacsonyabb, annál jobb) van feltüntetve az éves energiafogyasztás. Váltson energiatakarékos, azonnal felkapcsolódó LED-izzókra, amelyek a kevesebb energiafogyasztás mellett jóval hosszabb ideig működnek, mint a volfrám- vagy halogénizzók.

HASZNÁLJON MEGÚJULÓ ENERGIÁT
Kerülje a fosszilis energiahordozókat; váltson olyan villamosenergia-szolgáltatóra, amely megújuló energiaforrásokat használ. Ilyen például a víz-, a nap- és a szélenergia, valamint az anaerob rothasztás, amellyel éghető, metánban gazdag gáz állítható elő állati és növényi hulladékból. Napjainkban több zöldenergia-szolgáltató működik, mint valaha, így könnyedén megtalálhatja az igényeinek megfelelőt. A nagy energiatársaságok kezdenek ráeszmélni a fogyasztók egyre növekvő környezettudatosságára, ezért már zöld energiára vonatkozó ajánlatokat is kínálnak, illetve számos kisebb szolgáltató megtalálható a piacon.

JAVÍTSON A HŐSZIGETELÉSÉN
A kibocsátott hő egynegyede a tetőn keresztül távozik, szóval szigetelje a padlását vagy javítson a meglévő szigetelésen, 270 mm ásványgyapottal egyenértékű szigetelés használatával. Az 1920-as évek óta épült épületek legtöbbje rendelkezik kamrafalakkal, viszont ezeknek a szigetelése csak az 1990-es években terjedt el. Az erre szakosodott vállalatok a falon lévő lyukakon keresztül tudnak szigetelőanyagot injektálni ezekbe a részekbe. Az üregek nélküli falak és a padlók szigetelésének növelése is további előnyökkel jár. Ha otthona nem rendelkezik kettős üvegezéssel, érdemes elgondolkodni rajta. Ez a fejlesztés költséges, de rendkívül megéri árát. A huzatmentesítés azonban egy rendkívül olcsó, de hatékony megoldás, amellyel csökkenthetők a fűtésszámlák.

Háromnegyedes elülső nézet egy töltődő Honda e modellről

Ingázzon másképp!

2020-ban rengeteg ember számára vált az otthon az irodává. A környezetvédelem szempontjából ez remek hír, hiszen ez az energiahasználatot és a károsanyag-kibocsátást egyaránt csökkenti. Ha a munkája miatt mégis el kell hagynia az otthonát, olyan közlekedési lehetőségeket is vegyen fontolóra, amelyek nagyobb mértékben kímélik a bolygónkat. Kerékpárral vagy gyalog is el tud jutni a munkahelyére? Számos európai kormányzat bejelentett már olyan terveket, amelyekkel sétálásra és biciklizésre kívánják ösztönözni az embereket. Ha vezet, gondosan tartsa karban autóját – már egy olyan apróság, mint az alacsony gumiabroncsnyomás is növelheti az üzemanyag-fogyasztást és a kopás gyorsaságát. Az így levált gumiabroncs-részecskék is hozzájárulnak a szennyezéshez.

Oldalsó háromnegyedes kép egy úton haladó Honda e autóról

VÁLTSON ELEKTROMOSRA!

Az elektromos autók kevesebb energiát használnak fel, illetve kevesebb károsanyagot bocsátanak ki életciklusuk alatt, mint a benzines vagy a dízelautók. A népszerűségük rohamosan nő, mert az emberek egyre környezettudatosabban élnek, a technológia fejlődése miatt pedig jobban illeszkednek az emberek életéhez.

  • MAXIMÁLIS MEGTEHETŐ TÁVOLSÁG

    220 km

  • VILLÁMTÖLTÉS (DC, 50 kW)

    Akár 80% 31 perc alatt

AZ ÉLETSTÍLUSSAL FOLYTATÓDIK

FOGYASSZON ALACSONY SZÉNLÁBNYOMÚ ÉLELMISZEREKET
Az élelmiszerek szállításával járó környezeti hatás a csökkentése, vagyis az élelmiszerek által megtett távolság minimalizálása érdekében fogyasszon helyi forrásokból származó élelmiszereket. A tökéletes megoldást az élelmiszerek otthoni termesztése jelenti. Ha erre hely- vagy időhiány matt nincs lehetősége, akkor is könnyedén kitehet néhány cserépbe ültetett salátalevelet az ablakpárkányra. Amikor csak lehetséges, mindig helyi gyártóktól vásároljon élelmiszert, és próbáljon odafigyelni a fenntartható csomagolásokra, hiszen ez csökkenti a termék súlyát, ezáltal pedig a szállításhoz kapcsolódó energiafelhasználást – manapság még a borokat is lehet papírpalackokban forgalmazni.

VÁSÁROLJON FENNTARTHATÓAN
Kerülje azokat a termékeket, amelyeket meghibásodás esetén ki kell dobni, és inkább olyanokat keressen, amelyek javíthatók. Ha egy kereskedő nem tud ebben segíteni, keressen olyat, aki tud. Támogasson olyan márkákat, amelyek minimalizálják a csomagolások használatát, illetve amikor csak lehetséges, használjon újrahasznosítható megoldásokat az egyszer használatos műanyag termékek helyett.

LEGYEN ZÖLD A HOZZÁÁLLÁSA
A zöld életmód lényege, hogy tiszteletünket mutassuk ki a környezet felé azáltal, hogy a lehető legtöbbet hozzuk ki az általunk használt erőforrásokból, illetve amikor csak lehet, a fenntartható megoldásokat választjuk. Ezért alaposan gondolja át a vásárlási döntéseit! A hulladékok újrahasznosításával a maximális értéket hozhatjuk ki az általunk használt anyagokból. Ne dobja ki azokat a tárgyakat, amelyekre már nincsen szüksége, inkább adja tovább őket! A zöld gondolkodásnak nem kell megerőltető feladatnak lennie – akár még szórakoztató is lehet. Egyénekként nem tudjuk megváltoztatni a világot, de ha mind kivesszük a részünket, érdemi különbséget tehetünk. Ezek a tippek pedig azt mutatják be, hogy ennek nem kell feltétlenül nehéz feladatnak lennie. Az erre fordított időre és erőfeszítésekre tekintsen a jövőbe tett befektetésként – a sajátunk, a gyermekeink és a bolygónk jövőjébe.