Újabb öt legendás európai versenypályán futott körrekordot a Honda Civic Type R

2016. június 14.

  • A Honda bejelentette, hogy öt európai versenypályán állított új mércét a Honda Civic Type R
  • A köridőket a sorozatgyártású változattal érték el, nem hajtottak végre szerkezeti módosításokat
  • A rekordok Silverstone-ban, Monzában, Estorilban, valamint a Hungaroringen és a Spa-Francorchamps-on születtek
  • A kampányban a Honda - WTCC-ben és BTCC-ben szereplő - sztárpilótái vettek részt
     

Az utcai versenyautóként aposztrofált Honda Civic Type R körbejárta Európát, és öt versenypályán döntötte meg avagy állította fel a leggyorsabb elsőkerék-hajtású autó köridejét.

A sorozatot a 2014-es siker inspirálta, mikor is a Civic Type R minden idők leggyorsabb elsőkerék-hajtású autó által futott körét teljesítette a Nürburgring Nordschleifén.

Elsőként egy esős, áprilisi napon, Silverstone-ban állt rajthoz a modell, hogy a Brit GP otthonában mutassa meg mire képes. Volánjánál Matt Neal, a Brit Túraautó-bajnokság háromszoros bajnoka foglalt helyet, aki 2 perc 44,45 másodperc alatt ért körbe a legendás aszfaltcsíkon. Ez az időjárási viszonyokat figyelembe véve remek időnek számít, Matt Neal és csapata azonban nem volt elégedett, s a hó végén visszatért, hogy szárazon is meghódítsa a pályát. Ezúttal 2 perc 31,85 másodpercet értek el, így minden korábbi fronthajtású időeredményt megdöntöttek.

Ezt követően a belga Spa-Francorchamps kanyarjait hódította meg a Civic Type R, a kormányt pedig a Honda Racing újonca, Rob Huff forgatta sikeresen. A május eleji megmérettetésen elképesztő, 2 perc 56,91 másodperces időt futott a brit pilóta.

Innen Olaszországba, pontosabban Monzába vezetett az út, ahol Michelisz Norbert villanthatta meg tehetségét - honfitársunk 2 perc 15,16 másodperc alatt kergette végig a Honda Civic Type R-t a történelmi parabolikán.

A stafétát Tiago Monteiro vette volna át, hogy hazai pályán, Estorilban bizonyítsa a Civic Type R képességeit, de a WTCC német futamán balesetet szenvedett. Helyére a portugál versenyző, Bruno Correia érkezett, akit többek között a WTCC biztonsági autójának vezetőjeként is ismerhetünk. Az ifjú tehetség csupán egy napot ment a Civic Type R-rel, ez azonban nem zavarta a rekorddöntésben - 2 perc 4,03 másodperc alatt jutott el a rajttól a célig.

A végállomás nem más, mint Magyarország volt, hazánkba június 6-án érkezett a Honda csapata. Itt természetesen megint Michelisz Norbert jutott szerephez, már csak azért is, mert 2015-ben, a Zengő Motorsport színeiben már győzedelmeskedett a Hungaroringen. Norbi két napot töltött el Mogyoródon, s addig nyüstölte a Type R-t, míg sikerült 2 perc 10,85 másodperc alatt körbeérnie, egyúttal beállítania az ötödik kiemelkedő időeredményt.

Philip Ross, a Honda Motor Europe alelnöke elmondta: „Ez a különleges rekordsorozat végleg bebiztosította a Civic Type R pozícióját a teljesítményorientált elsőkerék-hajtású modellek kategóriájában. A tervezőcsapat tagjai és versenyzőink remek munkát végeztek, hála nekik a Civic Type R valóban nem más, mint egy utcai versenyautó”.
 

Honda Civic Type R

A Civic Type R tavalyi bemutatkozása egy új, teljesítményorientált korszak kezdetét jelezte a Hondánál, ezt bizonyítja, hogy különleges képességei a Civic-paletta többi tagjánál is felfedezhetők.

A típus a Honda következő generációs modelljeinek első hullámával érkezett, s akárcsak az új NSX, egyértelműen mutatja, hogy a márka továbbra is élen jár a technikai fejlesztésekben.

A Civic Type R a világon elsőként kapta meg a Honda kétliteres VTEC TURBO motorját, s olyan műszaki csemegék emelik még magasabb szintre, mint az agresszív, funkcionális, fénydiódás világítás és a különleges, vadonatúj futómű-konstrukció. Fejlett mivoltából fakadóan páratlan vezetési élményt nyújt, úgy a versenypályán, mint a közutakon.  

Civic Type R rekordidők

Dátum

Versenypálya

Köridő

Vezető

2016. április 4., hétfő 

Silverstone (Grand Prix versenypálya), Egyesült Királyság 

02:44,45 (nedves pályán) 

Matt Neal (Egyesült Királyság) 

2016. április 26., kedd 

Silverstone (Grand Prix versenypálya), Egyesült Királyság 

02:31,85 (száraz pályán) 

Matt Neal (Egyesült Királyság) 

2016. május 10., kedd 

Circuit de Spa-Francorchamps, Belgium 

02:56,91 

Rob Huff (Egyesült Királyság)
 

2016. május 23., hétfő 

Autodromo Nazionale Monza (Grand Prix versenypálya), Olaszország 

02:15,16 

Michelisz Norbert (HUN) 

2016. május 31., kedd 

Autódromo do Estoril, Portugália 

02:04,08 

Bruno Correia (POR) 

2016. június 6., hétfő 

Hungaroring, Magyarország 

02:10,85 

Michelisz Norbert (HUN) 

Képes összefoglaló