A Hitachi és a Honda kifejlesztette a prototípusát egy slusszkulcsba integrálható alkoholszondának

2016. május 11.

  • Az új eszköz slusszkulcs is egyben, mely képes azonosítani és elemezni az emberi lélegzetet
  • Három másodpercen belül megmutatja az eredményt, ami megjeleníthető az autó kijelzőjén is
  • Mivel ez a technológia nem csak a kormánykerék mögé ülve, hanem bárhol használható, előrelépésnek számít a már létező indításgátló technológiákhoz képest
  • A Hitachi és a Honda a jövőben a technológia üzleti alapokra való helyezését tervezi
     

A Hitachi és Honda bejelentették egy új technológia prototípusának kifejlesztését; egy hordozható alkoholszondát, mely egyben slusszkulcs is. A prototípus képes az emberi lélegzetet megkülönböztetni az alternatív gázoktól és kiválasztani a telített vízgőzt az emberi lélegzetből, ezzel pontosan kimutatva az alkohol szintet három másodpercen belül. A Hitachi és Honda közös együttműködésének célja az ideális alkoholszínt mérő technológia kifejlesztése.

A két cég ráadásul rendszerbe integrálta az új szondát, így a mért alkoholszintet rögtön jelzi az autó műszerfalán. A rendszer képes a jármű beindítását is megakadályozni, ha azt észleli, hogy a sofőr alkohol hatása alatt áll.

A prototípus egyik előnye a többi indításgátlóval szemben, hogy míg az eddigi technológiáknál a teszt elvégzése csak a járműbe ülve volt lehetséges, ez az eszköz lehetővé teszi a teszt elvégzését bárhol, a járműbe történő beszállást megelőzően is, ezzel csökkentve a vezetés csábítását. Az ilyen előrelépések jó eséllyel hozzájárulhatnak az ittasan okozott balesetek visszaszorításához is.