McLaren-Honda 2015 Formula 1 – pilóta bejelentés

2014. december 11.

A McLaren-Honda már 2015-re készül: lefektették a jövőbeni sikerek alapjait

A McLaren-Honda illetékesei boldogan jelentették be, hogy 2015-ben Fernando Alonso és Jenson Button lesz a csapat két versenypilótája a Formula 1-ben. Emellett Kevin Magnussenre is komoly szerep hárul majd, ugyanis teszt- és tartalékpilótaként segíti a McLaren-Honda működését.

A jövő évben mindhárman azon dolgoznak majd, hogy kivívják azt a rendkívül fölényt, ami egykoron a McLaren-Hondát jellemezte a Formula 1 világában. A nyolcvanas években bemutatott, turbófeltöltéses Honda-motor hatékonyság és teljesítmény terén egyaránt utolérhetetlennek bizonyult, 1988 és 1992 között a McLaren-Honda nyolcszor nyerte meg a világbajnokságot, 44 futamon győzött, 53-szor szerezte meg a pole-pozíciót és harmincszor állított fel körrekordot, annak ellenére, hogy csupán nyolcvan Grand Prix-n álltak rajthoz a csapat autói.

Minden idők legsikeresebb Formula 1-es autója 1988-ban állt össze. A McLaren-Honda MP4/4 névre keresztelt aszfaltszaggató volánját Ayrton Senna és Alain Prost ragadhatta meg, így 16 futamból 15-ön győzedelmeskedett a modell.

Miként a hőskorszakban, most is a kiemelkedő technikai fejlettség repítheti az élre a legendás japán vállalatot, vadonatúj, ultramodern műszaki megoldásokra épülő, turbófeltöltéses erőforrásuk a Honda sakurai motorsportbázisán készül.

Mindennek alapját a McLaren és a Honda között létrejött, rendkívül erős partneri kapcsolat adja meg, ismét adottak tehát a körülmények, hogy sikert arathasson a régi-új versenycsapat.

A már említett Ayrton Senna minden idők legnagyobb versenyezője volt, a McLaren-Honda csapat pilótájaként - 1988 és 1992 között - 44-ből 33 GP-futamon győzedelmeskedett. Különleges személyiségéről sokat elárul egyik nyilatkozata: „Nincs szükségünk mítoszokra. Példaképekre van szükségünk, akik bátorságot, eltökéltséget és reményt adnak. Hinni kell a győzelem lehetőségében, és mindent meg kell tenni a sikerért.” A McLaren és Honda szakemberei minden egyes szóval egyetértenek, csak úgy, mint a csapat új versenyzője, Fernando Alonso.

Fernando Alonso elmondta:

“Soha nem titkoltam Ayrton Senna iránti rajongásom, ő a kedvenc pilótám, a pálya idolja, a sportág mércéje.”

“Máig emlékszem, hogy gyerekként az ő poszterei lógtak szobám falán, s miközben játékautóimat tologattam, egyre csak arról álmodoztam, hogy egyszer én is Formula 1-es versenyző leszek. Elhatározásom akkor vált véglegessé, mikor megkaptam a nővérem gokartját, amit édesapám épített neki. Azon túlmenően, hogy megtanulhattam rajta az alapokat, volt egy különlegessége: ugyanolyan festése volt, mint Ayrton Senna McLaren-Hondájának. Akkor még nem sejtettem, hogy egyszer majd magam is részese lehetek a két cég közös munkájának, és az igazi McLaren-Honda versenyautóval állhatok majd rajthoz.”

“Nagyon lelkes és elkötelezett vagyok a közös munkát illetően, tudom, hogy kell majd némi idő, hogy elérjük céljainkat, de ez is a folyamat része, el tudom fogadni.”

“Az elmúlt évben sok csapat megkeresett, de egyik ajánlat sem volt oly’ kecsegtető és megtisztelő, mint a McLaren-Hondáé. Ez a csapat hosszú éveken át dominált a világbajnokságban, ide tartozni nem csak rendkívüli boldogság, hanem egyedülálló fejlődési lehetőség is."

“A McLaren-Honda illetékesei mindent megtettek, hogy helyet biztosítsanak számomra a csapatban, elkötelezettségüket és állhatatos munkájukat látva még erősebb lett bennem az elhatározás, hogy hozzájuk szeretnék csatlakozni. Számomra nagyon fontos, hogy ez nem egy szimpla versenyzői megbízás, hanem közös munka, melynek során megosztjuk egymással tudásunkat és tapasztalatainkat a siker reményében. Ez a filozófia megteremti az alapot, amiről magabiztosan tekinthetünk a jövőbe.”

“Nagyon sok mélyreható beszélgetésem volt a McLaren és a Honda szakembereivel, s mindkét cég gyártóbázisát volt szerencsém látni, úgyhogy bizton mondhatom, ez egy hosszú és sikeres együttműködés kezdete. Igyekszem mindent kihozni magamból, hogy méltó tagja lehessek a csapatnak, és maximális segítséget nyújthassak.”

“Végezetül szeretném megköszönni azok erőfeszítését, akik bíztak bennem, s kőkeményen dolgoztak, hogy mindez megvalósulhasson. Mindent meg fogok tenni a csapatért, s továbbra is azon vezényszavak mentén dolgozom majd, amelyek lehetővé tették, hogy idáig jussak: erőfeszítés, áldozatkészség, kitartás és hit.”

“Van időnk, vannak céljaink és rendelkezésre állnak a szükséges erőforrások. A legenda ismét szárnyra kaphat - ez az igazi kihívás számunkra.”

Jenson Button elmondta:

“Rendkívül izgatott vagyok, hiszen 16 éve vagyok jelen a Formula 1 világában, és ez a hatodik szezonom a McLarennel.”

“Akárcsak Fernando, én is biztos vagyok benne, hogy a McLaren és a Honda ismét csodálatos dolgokat visz majd véghez együtt, s úgy érzem, minden csapattag a maximumot nyújtja majd, hogy győzelmet arathassunk.”

“Ayrton Senna rám is óriási hatással volt, de gyerekként számomra csapattársa, Alain Prost volt az igazi példakép. Oly finoman terelte ezeket a gyönyörű, mindazonáltal brutális piros-fehér autókat a futamgyőzelemig, illetve a világbajnoki címig, mint senki más. Mindig is ezt költői, különleges vezetési stílust igyekeztem eltanulni.”

“A megújult McLaren-Honda csapat tagjának lenni mindannyiunk számára óriási lehetőség, nagyon boldog vagyok, hogy felkértek pilótának, s hozzájárulhatok a csapat sikereihez. Már alig várom, hogy kezdetét vegye a szezon.”

“Szintén nagyon örülök, hogy Kevin csapattag marad, ő egy nagyon gyors pilóta és igazán kedves fickó.”

„Szintén nagyon várom, hogy ismét közösen dolgozhassak a Honda munkatársaival. Anno, 2003-tól 2008-ig a japán cég motorjait használtuk, s igazán tiszteletre méltó, nagy tudású embereket ismerhettem meg a cég fejlesztőinek személyében. Az ígérték, mindent megtesznek majd, hogy sikeressé válhasson a McLaren-Honda csapat, s őket ismerve, ez igen pozitív jövőképet feltételez.”

“Végül, de nem utolsósorban, nagyon várom, hogy egy olyan gyors és tapasztalt pilóta csapattársa lehessek, mint Fernando. Biztos vagyok benne, hogy kiemelkedően jó munkát végzünk majd közösen.”

Ron Dennis, a McLaren elnöke és ügyvezető-igazgatója elmondta:

“Nagyon boldog vagyok, hogy új korszak kezdődött a McLaren és a Honda kapcsolatában, s azt hiszem, ezt nem csak a magam nevében mondhatom el, hanem minden munkatársunk így érez. Rendkívüli öröm, hogy a Honda szakemberei éppoly elkötelezettek és szenvedélyesek, mint mi, ez mindannyiunkat magabiztossá teszi.”

“A pilótákra vonatkozólag a McLarennek mindig az volt az álláspontja, hogy csakis a legtehetségesebb, legerősebb versenyzőkkel érdemes együtt dolgozni, és a Fernando Alonso-Jenson Button páros tökéletesen megfelel ezeknek az elvárásoknak.”

“Fernandóval már egyességre jutottunk egy ideje, de addig nem akartuk nyilvánosságra hozni a megállapodást, míg nem voltunk biztosak benne, hogy csapattársával, Jensonnal is sikerül újra leszerződnünk. Jenson esetében sok kérdést kellett tisztáznunk a tárgyalások során, ami időbe telt, de most már büszkén jelenthetjük, hogy folytatódik a közös munka, méghozzá éppoly hatékonyan, mint a múltban. Jenson száz százalékig eltökélt a McLaren-Hondát, a Formula 1-et és a világbajnoki cím megszerzését illetően.”

“Akárcsak Jenson, Fernando is elképesztően tapasztalt pilóta. Eddig 234 GP-n indult, ebből 32-szer nyert és 97 alkalommal végzett dobogós helyen. Nem mellesleg nem is egyszer, hanem kétszer nyert világbajnokságot, ő a sportág egyik klasszisa.”

“Ne feledjük, hogy 33 éves és kitűnő kondícióban van, ez egy profi Formula 1-es pilótánál a legsikeresebb időszak lehet. Korából fakadóan már kellőképpen tapasztalt, egyszersmind elég fiatal, hogy lelkes és energikus legyen. Szentül hiszem, hogy képes lesz ügyesen kijátszani ezt a négy ütőkártyát (tapasztalat, tudás, lelkesedés és energia), a McLaren-Honda pedig sikeres lehet a következő szezonban, sőt még sok-sok éven át.

“Jenson már 34 éves, ami annyit tesz, hogy ugyanolyan fitt, mint Fernando, de még tapasztaltabb. Eddig 266 GP-futamon áll rajthoz, 15-ször végzett az élen és ötvenszer állhatott fel a dobogóra. Emellett természetesen már Formula 1-es világbajnokságot is nyert, ő az egyik legkifinomultabb és leggyorsabb srác a mezőnyben.”

“Összegezve, Fernando és Jenson pontosan 500 Grand Prix tapasztalatát tudhatja magáénak, és 47 győzelem áll mögöttük.”

“Biztosan mondhatom, hogy a jelenlegi Formula 1-es mezőny legjobb pilótái kerültek hozzánk.”


Yasuhisa Arai, a Honda R&D Co., Ltd elnöke és a Honda motorsportrészlegének vezetője elmondta:

“Együttműködésünk a McLarennel napról-napra erősebb, s nagyon boldog vagyok, hogy két olyan csodálatos Formula 1-es világbajnokot köszönhetünk sorainkban, mint Fernando és Jenson. A bejelentés óriási hatással volt rám, de elég nagy volt a hordereje ahhoz, hogy visszaszálljak a földre, s a megoldandó problémákra, illetve a csapat fejlesztésére koncentráljak.”

“Kevin jelentős fejlődést ért el a 2014-es szezonban, és emberként is bizonyított, így örömmel dolgozunk vele jövőre is. Képességeit, hozzáállását látva nem vitás, hogy még sokra fogja vinni.”

“Jelenleg a Honda mérnökei azon dolgoznak, hogy felgyorsítsák az erőforrás fejlesztési folyamatát, s kamatoztassák az Abu Dhabi teszt során szerzett tapasztalatokat.”