Különleges díjjal ismerte el az ENSZ a Honda fenntarthatóságért tett erőfeszítéseit

2021. március 17.

  • Az SDG Pioneer1 díjat logisztikai központjaival érdemelte ki a Honda
  • Miként az ENSZ elismerése is tanúsítja, a japán vállalat hosszú távon is elkötelezett a fenntartható fejlődés és a globális jólét mellett

Idén két ultramodern ipari komplexum, a belgiumi Aalst és Gent városában működő Honda logisztikai központ vívta ki az Egyesült Nemzetek Szervezetének ún. SDG Pioneer kitüntetését, az elmúlt három évben ugyanis újabb jelentős lépéseket tettek annak érdekében, hogy elérjék a fenntartható fejlődés kapcsán megfogalmazott 17 célt. E célokat foglalja össze a Sustainable Development Goals (ti. fenntartható fejlődéssel kapcsolatos célok) névre keresztelt projekt, melyet az ENSZ Képzési és Kutatási Intézete hívott életre.

Mindez az ENSZ Globális Megállapodásának (United Nations Global Compact) szerves része, mely olyan jövőt vázol fel, melyben az emberi és munkavállalói jogok egyaránt érvényesülnek; a társadalom és a gazdaság pedig környezettudatosan, korrupció nélkül működik. A szervezet törekvése, hogy 2030-ig minél nagyobb mértékben számolja fel az éhezést és a szociális egyenlőtlenségeket, egyszersmind a klímaváltozásnak is gátat szabjon.

A Honda Motor Europe Logistics (HMEL) aalsti és genti telephelye sikeresen mutatta meg, miként működhet egy üzleti vállalkozás az SDG képviselte gondolkodásmód mentén. S.M.A.R.T elemeket tartalmazó, holisztikus cselekvési tervük a többi piaci szereplőnek is példaként szolgálhat. A megvalósulást mindkét esetben a VOKA, azaz a Flamand Kereskedelmi és Iparkamara, valamint az UNITAR helyi központjaként működő CIFAL Flanders támogatta.

Yoshiaki Nisa, az HMEL elnöke elmondta: „Teljes mértékben elkötelezettek vagyunk a fenntarthatóság mellett. Logisztikai műveleteink során – jó szándékú piaci szereplőként – a tiszta és biztonságos társadalom megvalósítására, tehát az energiafogyasztás, a szén-dioxid-kibocsátás és a hulladékmennyiség csökkentésére, valamint a munkavállalók jólétére törekszünk. Az SDG Pioneer díj nem más, mint a kemény, elhivatott munkánk elismerése és itt is szeretném megköszönni minden kollégánknak, hogy segített elérni céljainkat. Az ENSZ elismerése nagyon komoly eredmény, mindannyian nagyon büszkék lehetünk rá.”

Összhangban az SDG terveivel, rengeteg változtatást hajtottak végre a Honda – roppant összetett munkát végző – logisztikai központjaiban. Az aalsti és a genti bázisra évente 1400 konténernyi termék és alkatrész érkezik, ezek döntő többségét az antwerpeni kikötőből szállítják át. A HMEL erőfeszítéseinek köszönhetően 2019 júniusa óta 14 tonnával mérséklődött a szállítás során termelődő szén-dioxid, ezzel együtt csökkent az utak terheltsége és nőtt a menetbiztonság.

Nagy hangsúlyt fektettek az energiafelhasználás csökkentésére is. Ezt bizonyítja, hogy kis fogyasztású LED-izzókra cserélték a fényforrásokat, korszerűsítették a hűtő-fűtő rendszert és 1800 m2-nyi speciális szigetelőanyaggal fedték be a genti épületegyüttest.

Mindemellett Youth Start néven 16-20 éveseknek szánt ifjúsági programot is meghirdetett az HMEL, ezzel is segítve a szakmai fejlődést, valamint a biztonságos és jó hangulatú munkavégzést.

A SDG Pioneer díj megszerzésével az HMEL bekerült azon négy ünnepelt cég közé, amelyet – 17 éves SDG-szemléletű tevékenységére tekintettel – Aalst városa „A fenntarhatóság hőseként” nevezett meg 2019-ben. Ebben nagy szerepet játszott, hogy az HMEL működése úgy vált egyre környezettudatosabbá, hogy közben üzletileg is sikeres maradt.

SDG Pioneer díj

   

1) A fenntarthatóságért vívott csata élharcosa