IGNITION néven hirdetett vadonatúj, teljes céget átfogó vállalkozásindító programot a Honda...

...hogy segítsen munkatársainak megvalósítani álmaikat. Az emberek megsegítésére törekvő japán társaságnak köszönhetően hamarosan új szelek fújhatnak...

2021. június 11.

Ismét a Honda Motor Co., Ltd.-re irányul a figyelem, ugyanis a legendás japán iparóriás teljes céget átfogó, vállalkozásindító programot hirdetett munkatársainak IGNITION néven.  A kezdeményezés célja, hogy olyan ötletek és álmok valósulhassanak meg, amelyek megoldást nyújtanak a társadalmi problémákra, egyszersmind valódi értéket teremtek.

Az IGNITION-t 2017-ben eredetileg a márka kutatásra és fejlesztésre szakosodott leányvállalata, a Honda R&D Co., Ltd. hívta életre, ám azóta számtalan olyan üzleti ötlet került felszínre, illetve öltött formát, ami komoly jövő elé néz és a Honda segítségével máris eljutott, vagy eljuthat a piaci bevezetésig.

Ezek közül több olyan is van, ami gyorsabban teremthet értéket az emberiségnek, ha startup-cégen keresztül valósul meg, ezért 2020 óta a „vállalkozásindításban” is támogatást nyújt az IGNITION, azon túlmenően persze, hogy Honda-berkeken belül is segíti a találmányok piaci bevezetését.  Az első cég, ami az IGNITION-nek köszönhetően létrejött, a látássérültek tájékozódását segítő Ashirase, Inc.

Ráadásként 2021 áprilisában úgy határoztak a Honda illetékesei, hogy teljes vállalatot átfogó programmá bővítik az IGNITION-t, és minden, Japánban élő, alkalmazottnak segítenek, hogy új vállalkozást hozzon létre. Ez nemcsak a mérnökökre vonatkozik, hanem minden Honda-munkavállalóra, beleértve egyebek mellett a gyártásért, az értékesítésért és az adminisztrációért felelős dolgozókat is, hiszen ezáltal a Honda olyan – eddig nem létező – termékeket alkothat, melyek boldogabbá, elégedettebbé teszik az embereket, illetve az emberiséget.

A célok elérése érdekében az IGNITION szorosan együttműködik egy befektetőcéggel, ami részt vesz az ötletek végső elbírálásában, és – üzleti szemléletmódját kihasználva – befektetői aspektusból is megvizsgálja az adott találmányban rejlő lehetőségeket. Mindemellett természetesen tanácsokkal is igyekeznek előre mozdítani a tervek beteljesülését, minden adott tehát a sikerhez.

■ Információk a IGNITION programról

    Minden fő állású Honda-alkalmazott részese lehet, függetlenül a vállalatnál eltöltött idő hosszától és a betöltött pozíciótól.

    Azok az ötletek, melyek sikerrel szerepelnek a végső elbíráláson, a Honda biztosította kereteken belül vagy önálló startup-vállalkozásként valósulhatnak meg.

    Az elbírálási folyamat hat hónapot vesz igénybe, mindeközben a vállalatnál dolgozó szakemberek alkotta csoport folyamatos segítséget nyújt a „pályázóknak”.

    Ugyancsak tanácsokkal segíti őket egy befektetési cég,

    amennyiben azt javasolják, hogy az ötlet különálló startup-cégen keresztül öltsön formát, a Honda legfeljebb 20%-os részesedéssel lehet jelen az újonnan létrejött társaságban.

■ Yasuhide Mizuno, a – Honda Motor Co., Ltd. által létrehozott – IGNITION döntőbizottságának vezetője elmondta:

„Sok-sok munkatársunk vágya, hogy segítséget nyújtson az embereknek és műszaki fejlesztésekkel járuljon hozzá a társadalom fejlődéséhez. Az IGNITION ösztönzi a munkavállalóinkat, egyszersmind olyan ötletek megvalósulásához járul hozzá, amelyek megoldást nyújtanak a társadalmi problémákra, új értéket teremtek az emberek számára. Most minden dolgozóra kibővítettük a programot, arra buzdítva őket, hogy nézzenek szembe a kihívásokkal és indítsák el saját vállalkozásaikat.  Manapság rendkívül sok akadályt kell leküzdenie az új piaci szereplőknek, ezért reméljük, hogy az IGNITION igazi támogatás lehet az ötletgazdáknak, és lehetővé teszi, hogy eddig nem létező termékek, szolgálatatások jelenjenek meg és a különféle ágazatokban.”

A fentiek a japán piacon érvényesek, európai bevezetéséről nincs információnk.