Hondával a versenypályán... és immáron közúton is

A Red Bull Toro Rosso Honda F1 csapat két pilótája Civic Type R-t választott utcai autónak.

2018. május 2.

Pierre Gasly és Brendon Hartley, a Red Bull Toro Rosso Honda Formula 1 csapat két versenyzője is Honda Civic Type R-rel rója az utakat, ha éppen nem a versenypályán száguld.

A Honda swindoni üzemegységében készülő, 2017-es Civic Type R ideális választás a számukra, az „utcai versenyautóként” aposztrofált modell ugyanis valóban szélvész gyors – tavaly áprilisban 7 perc 43,8 másodperc alatt ért körbe a Nürburgring Nordschleifén, így a világ leggyorsabb fronthajtású, sorozatgyártású autójának bizonyult.

Gasly és Hartley élete első teljes szezonját futja Formula 1-ben, 2017-ben csupán öt, illetve négy futamon indultak. Ennek dacára kiváló teljesítményt nyújtanak, Gasly például pontszerző helyen zárta a múlt hónapban rendezett bahreini GP-t, így megszerezte élete első F1-pontjait és a Red Bull Toro Rosso idei első pontjait is.

Persze Gasly és Hartley egyéb kiemelkedő sporteredményekre is büszke lehet. Pierre 2016-ban elhódította a GP2-sorozat bajnoki trófeáját, Brendon pedig kétszer is győztesként zárt a FIA Endurance Világbajnokságban.

Gasly, aki a Team Mugen versenyzőjeként második lett a japán Super Formula bajnokságban a múlt hónapban vehette át Civic Type R-jét, és az alábbiakat nyilatkozta: „Nagyon boldog vagyok, hogy egy Type R-ben tölthetem a hétköznapokat. Alig várom, hogy végre kipróbálhassam a legendás dél-franciaországi Route Napoleonon, no meg persze valamelyik versenypályán, ahol a végsőkig kiaknázhatom lenyűgöző teljesítményét.”

Az új-zélandi Hartleynak tinédzser éveit juttatta eszébe az új Honda Civic Type R. – Első utcai autóm egy 1996-os évjáratú Honda Civic volt – árulta el, – szóval sok szép, felejthetetlen emlék köt a modellhez. Más kérdés, hogy idén 21 GP vár rám és az F1-en kívüli időbeosztásom is igen szoros, így sajnos nem lesz annyi időm közúton kocsikázni, mint amennyit szeretnék – tette hozzá.

A 2.0 VTEC TURBO motorral hajtott Civic Type R-t 2017-ben mutatta be a Honda, méghozzá azzal a nem titkolt céllal, hogy minden idők legélvezetesebb Type R modelljével örvendeztesse meg a száguldás szerelmeseit. Egyedülállóan hatékony motorjának 320 lóerős csúcsteljesítménye 6500-as percenkénti főtengelyfordulatnál jelentkezik, míg 400 Nm-es legnagyobb forgatónyomatékát 2500 és 4500 között aknázhatja ki a vezető. Álló helyzetből mindössze 5,7 másodperc alatt gyorsul 100 km/órára, és végsebessége is ámulatba ejtő, nem kevesebb, mint 272 kilométer/óra.

A Civic Type R lélegzetelállító menetteljesítményeihez kimagasló használati érték társul. Hatalmas, 414 literes, síkpadlós csomagterébe 1120 mm széles ajtónyíláson át pakolhatók be a poggyászok, és nem is kell magasra emelni őket, hiszen a rakodóperem kifejezetten alacsony. Ennek kapcsán Gasly megjegyezte: „Roppant tágas a belsőtér, különösképp a csomagtartó, ami nagy előny, hiszen az utazások során rengeteg holmit kell magunkkal vinnünk.”