A Honda bemutatja a 3. szintű önvezető rendszert is magában foglaló Honda SENSING Elite menetbiztonsági csomagot

2021. március 4.

  • A Honda bevezeti a Honda SENSING Elite menetbiztonsági csomagot
  • Az ultramodern fejlesztés a Japánban lízingelhető Honda Legend Hybrid EX-ben válik elsőként elérhetővé
  • A Honda SENSING Elite összeállítás részeként ún. Traffic Jam Pilot kerül a modellbe - ez az első 3. szintű önvezető rendszer, amelyet engedélyeztek a japán hatóságok
  • Hands-off (magyarul kéz nélküli) üzemmód és Emergency Stop Assist (ti. Vészfék-asszisztens) szintén szerepel a repertoárban

Pár napon belül, 2021. március 5-én kezdődik a Honda SENSING Elite menetbiztonsági csomaggal felszerelt Honda Legend EX értékesítése Japánban.

A speciális lízingkonstrukcióval elérhető modell hosszú, mélyreható kutatási és fejlesztési munka eredményeként láthatott napvilágot, érkezése pedig igen fontos mérföldkő a Honda történetében, hiszen jelentős lépés a balesetmentes közlekedési rendszerek megvalósulása felé. Fejlesztésekor a márka „Biztonságot mindenkinek!” filozófiája érvényesült, nem meglepő tehát, hogy a menetbiztonsági eszközök új nemzedékét képviseli.
 

A Honda SENSING Elite alapját az – európai piacon minden Hondához alapáron kínált – Honda SENSING csomag adja, ezt egészítették ki egyebek mellett a Traffic Jam Pilot névre keresztelt, 3. szintű önvezető rendszerrel, ami bizonyos helyzetekben, például telített gyorsforgalmi utakon[1] képes átvenni az autó vezetését a sofőrtől. Az újdonság már megszerezte a közúti használathoz szükséges hatósági engedélyt a japán közlekedési minisztériumtól (MLIT)[2], készen áll tehát, hogy segítséget nyújtson a forgalmi dugók leküzdésében.

A pontos irányítás érdekében nagy felbontású, három dimenziós térképek és GNSS-jelek[3] (Global Navigation Satellite System) alapján dolgozik a rendszer, beépített érzékelői pedig 360˚-os szögben pásztázzák a jármű környezetét. További érdekesség, hogy az utastérben elhelyezett kamerák a vezető állapotát is ellenőrzik. A sok-sok beérkező információt elemezve a központi vezérlőegység (ECU) megfigyel, „jósol”, illetve döntéseket hoz, és úgy gyorsítja, lassítja, valamint irányítja az autót, hogy az a lehető legkifinomultabban szállítsa utasait a célállomásig.

Hogy menetbiztonság és megbízhatóság terén egyaránt a legmagasabb színvonalat képviselje a Traffic Jam Pilot, nem kevesebb, mint 10 millió – valós forgalmi helyzetet – szimuláltak a próbák során, s megközelítőleg 1,3 millió (!) kilométeren át tesztelték különféle gyorsforgalmi utakon. Nagy-nagy előnye, hogy redundáns, azaz letisztult, hatékony struktúra jellemzi, tehát mindig stabilan működik, és akkor is képes megóvni a jármű, illetve az utasok biztonságát, ha valamelyik részegység meghibásodik.

Persze a vadonatúj Legend nemcsak műszaki, hanem esztétikai szempontól is lenyűgöző. Kék belsőtér-világítása és különleges kerékgarnitúrája tökéletesen illik álomszép, elegáns karosszériájához és egyedülállóan fejlett műszaki alapjaihoz. Ilyen-olyan érzékelőit természetesen elrejtették, így nem törik meg a zászlóshajóhoz méltó formai harmóniát, miként a műszerfalon elhelyezett visszajelző lámpák is passzolnak a Legend stílusához. Ezek színét, méretét és formáját ugyanolyan gondossággal határozták meg, mint a 12,3"-os képátlójú, színes LCD-kijelző pozícióját. A cél az volt, hogy minél ösztönösebben kezelhető legyen a jármű, tehát a vezető könnyedén megértse az aktuális helyzetre, illetve a rendszer működésére vonatkozó információkat, és nehézségek nélkül vissza tudja venni az elektronikától az autó irányítását.

A Honda SENSING Elite főbb szolgáltatásai:

Hands-off üzemmód

Ha az Adaptív Sebességrögzítő (ACC), a Kis Sebességű Követőrendszer, valamint a Sávtartó Asszisztens (LKAS) aktív, és a vezető gyorsforgalmi úton, ideális körülmények között halad, a Legend akkor is képes önállóan közlekedni, ha a sofőr elengedi a kormánykereket.

Adaptív Sávtartó rendszer

Ez a rendszer segít az adott sávon belül tartani az autót, illetve követni az elöl haladót, azaz mindig a sáv közepére kormányozza a kocsit és az előre megadott távolságot tartja a követett járműhöz mérten.

Aktív Sávváltó Asszisztens Hands-off funkcióval

Ha az Adaptív Sávtartó rendszer aktív, és a vezető az irányjelző bekapcsolásával igazolja, hogy biztonságosak a körülmények, a rendszer automatikusan gyorsít, lassít és kormányoz, hogy végrehajtsa a sávváltást.

Aktív Sávváltás Hands-off funkcióval

Ha az Adaptív Sávtartó aktív, és a vezető bekapcsolja az Aktív Sávváltót Hands-off funkcióval, a rendszer felméri a helyzetet és – ideális körülmények között – segít a sávváltásban, illetve az előzésben. Amennyiben a vezérlőegység úgy érzékeli, hogy a követett autó lassan halad, figyelmezteti a vezetőt, majd végrehajtja a sávváltást, az előzést és a visszatérést az eredeti sávba.

Traffic Jam Pilot

Ha az Adaptív Sávtartó rendszer aktív, és torlódás alakul ki, a rendszer – ideális körülmények között – átveszi az irányítást a vezetőtőtől, és helyette gyorsít, lassít, illetve kormányoz, amellett természetesen, hogy folyamatosan figyeli a jármű környezetét, és a megadott távolságból követi az elöl haladót. Ha a járművet a rendszer irányítja, a vezető TV-t vagy DVD-t nézhet, esetleg új címet kereshet és állíthat be, így kevésbé fárasztó és stresszes számára a közlekedés.

Vészfék-asszisztens

Ha vezető nem valamilyen oknál fogva nem veszi vissza a jármű irányítását a rendszertől, a vezérlőelektronika automatikusan lefékez, sőt közben óvatos sávváltásokkal a legszélső sávba, illetve az út szélére irányítja az autót. A rendszer mindent megtesz, hogy felhívja a vezető figyelmét a kialakult helyzetre: vizuális és hangjeleket ad ki (utóbbiak egyre hangosabbak), továbbá rezgésbe hozza a biztonsági övet. Ha vezető továbbra sem válaszol, az automatikusan leparkoló autón bekapcsol a vészvillogó és megszólal a kürt. Ha az útpálya szélén padka van, az autó egészen padkáig húzódik félre.[4]

 

 

Ember-gép kommunikációs felület (Human Machine Interface, HMI)
A speciális vezetői környezet folyamatosan tájékoztatja a vezetőt a rendszer állapotáról és az aktuális közlekedési helyzetről, továbbá jelzi, ha visszaadná neki az irányítást. A Honda SENSING Elite visszajelző lámpái a kormánykeréken, valamint a navigációs képernyő és a kesztyűtartó felett kaptak helyet. Ha a Hands-off funkció aktív, a kormányon elhelyezett jelzőfény világítani kezd, ha pedig a Traffic Jam Pilotot is aktiválja a sofőr, kék LED-ek is bekapcsolnak. Amennyiben a vezetőnek vissza kell vennie az irányítást az autótól, minden visszajelző lámpa narancssárgára vált és villogni kezd, hogy egyértelmű üzenetet küldjön a sofőrnek. A nagy, 12,3"-os LCD-kijelző a rendszer aktuális üzemmódjáról és a közlekedési viszonyokról is tájékoztat, sőt itt is megjelenik egy üzenet, ha a vezetőnek vissza kell vennie az irányítást az önvezető rendszertől.

A Honda SENSING Elite menetbiztonsági csomaggal felszerelt Honda Legend EX értékesítése 2021. március 5-én kezdődik a szigetországban.
 

[1] A Honda SENSING Elite menetbiztonsági csomag részegységeinek működése (pl. felismerési képesség) korlátozott lehet. Kérjük, ne becsülje túl a Honda SENSING Elite képességeit, vezessen óvatosan és figyeljen a környezetére! Kérjük, mindig álljon készen arra, hogy azonnal visszavegye az irányítást az önvezető rendszertől.

[2] A hivatalos jóváhagyást 2020. november 22-én kapta meg a rendszer. Kérjük, ennek kapcsán olvassa el ezt a sajtóközleményünket: https://global.honda/newsroom/news/2020/4201111eng.html

[3] GNSS a Global Navigation Satellite System kifejezés rövidítése, a műholdas helymeghatározást, a navigációt és az időzítést (PNT) foglalja magában.

[4] Helyzettől függően. A rendszer sávváltás nélkül is megállíthatja az autót.