Honda e: a hatékonyság és a teljesítmény tökéletes egyensúlya a városi közlekedésben

2019. július 2.

  • A Honda e új mércét állít a zéróemissziós városi közlekedés területén
  • A nagy teljesítményű, kimagasló forgatónyomatékot leadó motor élvezetes, könnyű vezethetőséget garantál
  • A hátsókerékhajtás és a Honda által fejlesztett elektromos hajtáslánc egyedülálló karakterisztikával ruházza fel a modellt
  • Egyes piacokon már megkezdődött az előrendelések felvétele

Az új Honda e-t úgy tervezték, hogy kivételes vezetési élményt nyújtson városi környezetben. Hatékony működésének, kimagasló teljesítményének és közvetlen viselkedésének köszönhetően minden perc élvezetes a volánjánál, ugyanakkor használati értéke is páratlan.

Mozgatását nagy teljesítményű, kb. 150 LE-s (110 kW-os) villanymotorra bízták a márka szakemberei, melynek legnagyobb forgatónyomatéka eléri a figyelemre méltó 300 Nm-t. A 35,5 kWh-s akkumulátorcsomag a kategória egyik legkisebbje, így a mindennapos ingázásra tervezett Honda e kifejezetten kis tömeggel büszkélkedhet, nem mellesleg villámgyorsan tölthető (30 perc alatt kb. 80%-ra tölthető a lemerült akku)*, hatótávolsága pedig meghaladja a 200 kilométert.

A fejlesztés során különösen nagy hangsúlyt fektettek a menetdinamikára és az élvezetes, magával ragadó vezetési élményre, ezért az akkumulátorcsomagot a padlólemez alá helyezték. Ezzel a megoldással a tömegközéppont rendkívül alacsonyra került, talajhoz viszonyított távolsága mindössze 50 cm. Ráadásként 50:50 arányú súlyelosztás, széles, mindazonáltal kompakt építésmód, rövid első-hátsó túlnyúlás jellemzi a modellt, azon túlmenően persze, hogy úttartása és kezelhetősége is lenyűgöző.

Sportos mivoltához az is nagyban hozzájárul, hogy a villanymotor a hátsó kerekeket forgatja, ezáltal nagyobb a kormányelfordulási tartomány és nem zavarja hajtási befolyás az irányítást. Ezt bizonyítja, hogy a fordulókör sugara mindössze 4,3 méter, tehát a Honda e hihetetlen könnyedén manőverezhető a szűk városi utcákban.

Hála az alacsony tömegközéppontnak és az úthoz közeli karosszériának, feszes, kemény felfüggesztés nélkül is kiváló a stabilitás – a Honda e dülöngélés nélkül, magabiztosan abszolválja a gyors irány-, illetve sávváltásokat. Maga a menetkomfort magasabb kategóriákban is elismerést érdemelne, elvégre négy független, MacPherson rendszerű felfüggesztésre épül a típus, kényelmes és kifinomult utazást ígérve a legrosszabb utakon is.

A Honda e további különlegessége a Single Pedal Control (ti. egypedálos kezelhetőség), ami lehetővé teszi, hogy a vezető a gázpedállal gyorsítsa és lassítsa az autót. Ha a pilóta a gázra lép, a kocsi – a megszokott módon – gyorsítani kezd, ha pedig leveszi lábát a pedálról, a regeneratív fék aktiválódik, és úgy lassít a Honda e, mintha fékezne a sofőr. A Single Pedal Control fokozza a hatékonyságot városi környezetben, a kevesebb pedálkezeléssel megkönnyíti a használatot és még izgalmasabbá teszi a vezetést, amellett, hogy teljes kontrollt biztosít.

A karosszériaszerkezet összeállításakor a nagy szilárdságú, merev, kis tömegű anyagok kerültek előtérbe, így születhetett meg az ideális platform, ami a futómű és a kormányzás finomhangolását is lehetővé tette. A Honda e dinamizmusa tovább fokozható az erőteljesebb gyorsulásokat szavatoló Sport üzemmóddal.

A Honda e koncepciójának kidolgozásakor a modern városi környezetet és életstílust vették alapul a szakemberek. Egyedi megjelenése, felülmúlhatatlan használati értéke és sportos karaktere az urbánus helyváltoztatás tökéletes eszközévé varázsolja. 

Új, kompakt elektromos autójával ismét nagyot lépett a Honda terveinek megvalósítása felé, miszerint 2025-ben már minden Európában eladott új Honda gépkocsi képes lesz elektromos (alternatív) üzemmódban is közlekedni.

A Honda e sorozatgyártású változatát valamikor az év hátramaradó részében mutatja majd be a vállalat.