Európában is bemutatkozik a Honda által fejlesztett humanoid robot legújabb generációja

2014. július 16.
Asimo
Asimo

Az ASIMO néven ismert humanoid robot a mai napon mutatkozik be Brüsszelben.

ASIMO vadonatúj változata nem pusztán üzleti céllal látott napvilágot, a Honda mérnökeinek feltett szándéka, hogy olyan robotot hozzanak létre, amely valódi segítséget nyújthat az emberek, illetve az emberiség számára. A minden részletében átdolgozott újdonság jelentősen fejlettebb elődjénél, amellett, hogy sokkal intelligensebb, kézmozdulatai is kifinomultabbak. Például képes lecsavarni egy palack kupakját, majd folyadékot tölteni, sőt szükség esetén jelbeszéddel kommunikál. Szintén komoly előrelépést jelent, hogy az új Asimo gyorsabban fut és ügyesebben lépcsőzik, mint elődje, és ha kell, akár ugrik is.

Ezekkel a fejlesztésekkel a Honda ismét közelebb került egy lépéssel az ideális robothoz, ami segítséget nyújthat az otthonokban, irodákban vagy bárhol, ahol szükség mutatkozik.

A Honda által fejlesztett ultramodern vezérlőegységnek köszönhetően ASIMO szolgáltatásainak köre tovább bővült, az új változat folyamatosan figyeli környezetét, és alkalmazkodik, illetve döntést hoz, ha a helyzet úgy kívánja.

Asimo

A fejlettebb intelligencia eredményeként az új ASIMO:

  • akkor is felismeri az arcokat és hangokat, ha egyszerre többen, folyamatosan beszélnek környezetében, illetve hozzá.
  • folyamatosan igazodik társaságához. Például akkor sem ütközik sétapartnerével, ha az adott személy hirtelen megáll vagy irányt vált.

A fejlettebb fizikai képességek eredményeként az új ASIMO:

  • akár 9 km/órás sebességgel is képes futni (3 km/órával gyorsabb, mint elődje).
  • immáron hátrafelé is képes futni, szükség esetén ugrik, sőt egy lábon szökdel.

További fontos fejlesztések:

  • Az új ASIMO-t ultramodern, többujjas kezek teszik igazán ügyessé.
  • Felismeri a környező tárgyakat, így képes összetett műveletek elvégzésére. Például felemeli az üveget, lecsavarja a kupakot, tölt egy puha papírpohárba, és anélkül hordozza a folyadékot, hogy kiborítaná.
  • Jelbeszédre is képes japán és angol nyelven.

UniCub

Szintén ma debütál Európában a UNI-CUB β (ejtsd junikáb béta) névre keresztelt személyi szállítógép, melynek műszaki alapját a Honda által fejlesztett, szabadon forgatható hajtott kerék, valamint a - bipedálos humanoid robotok tervezése során létrehozott - egyensúlyozó-rendszer adja.

Ezek az innovatív technikai megoldások lehetővé teszik, hogy a UNI-CUB β vezetője szabadon haladjon előre, hátra, oldalirányba, valamint átlósan, s ehhez csupán annyit kell tennie, hogy áthelyezi súlypontját, pontosabban abba az irányba dől, amerre gurulni kíván.

- Nagy örömünkre szolgál, hogy Európában is bemutathattuk a vadonatúj ASIMO-t, a Honda humanoid robotjának legmodernebb változatát – mondta el Satoshi Shigemi, az ASIMO fejlesztéséért felelős csapat vezetője.

- Már a korábbi verziók is igen okosak és mozgékonyak voltak, de ez egy teljesen új szint, hiszen sokkal ügyesebbé vált a modell, és az emberekkel is könnyebben kommunikál, illetve működik együtt. Ezzel még közelebb jutottunk célunkhoz, hogy olyan robotot hozzunk létre, ami valódi segítséget nyújt az emberiségnek – zárta beszédét.

A vadonatúj ASIMO és a UNI-CUB β az ASIMO stúdióban szervezett sajtótájékoztatón mutatkozott be Brüsszelben. Ez a rendezvényközpont a Honda Robotics kommunikációs részlegének európai otthona.

ASIMO és a reggeli kávé