Az amerikai Nemzeti Légügyi Hatóság megadta a típusbizonyítványt a HondaJetnek

2015. december 16.

Greensboro, Észak-Karolina — 2015. december 9.

Az amerikai Nemzeti Légügyi Hatóság (Federal Aviation Administration, FAA) kedden megadta a típusbizonyítványt a HondaJetnek. A Honda Aircraft Company és az FAA illetékesei az Észak-Karolinai Greensboróban tartottak közös sajtótájékoztatót, ahol a Honda Aircraft Company elnök-vezérigazgatója, Michimasa Fujino vehette át a fontos dokumentumot. A rendezvényen több mint kétezer Honda-dolgozó volt jelen, s számos prominens vendég is tiszteletét tette, közöttük a kormány és az FAA képviselői, közösségi vezetők, HondaJet-kereskedők és számos beszállító.

- Az FAA-típusbizonyítvány megszerzése rendkívül fontos mérföldkő a Honda történelmében – emelte ki Mr. Fujino. - Létrehoztunk egy vadonatúj repülőipari vállalatot (ti. a Honda Aircraft Company-t) és elkészítettük első termékünket, ami komoly fejlesztői munkát igényelt és a legmodernebb technikai megoldásokra épül. Terveztünk, teszteltünk és most itt áll egy vadonatúj koncepciót megtestesítő repülőgép. Ez óriási előrelépés a Honda számára – fejtette ki.

A Honda Aircraft Company által kidolgozott HondaJet teljesítmény, menetbiztonság és megbízhatóság terén egyaránt megfelelt az FAA szigorú szabályainak. A vizsgálatok során több mint 3000 órát töltött levegőben, és 70 helyszínen járt az Egyesült Államokban.

- Ez az eredmény az FAA és a Honda Aircraft Company együttműködésének köszönhető - mondta el Melvin Taylor, az FAA atlantai repülőgép-vizsgáló és -tanúsító hivatalának vezetője. - A közös munka soha nem könnyű, pláne egy ilyen nehéz feladatnál, de ha egyszer elérjük a célt, az mindannyiunkat kárpótol - fűzte hozzá.

Szárny felett elhelyezett motorjával (Over-The-Wing Motor Mount), lamináris áramlású szárnyaival és kompozit anyagokból készülő törzsével a HondaJet kiemelkedő teljesítményre, páratlanul alacsony üzemanyag-fogyasztásra és egyedülálló helykihasználásra, illetve -kínálatra lehet büszke. 420 csomós (777,3 km/órás) végsebességével a HondaJet kategóriájának leggyorsabbja, 

A típusbizonyítvány megszerzésével lezárult a fejlesztési szakasz, és megkezdődhet a sorozatgyártás. Kezdésként 25 HondaJetet szerelnek össze a Honda Aircraft greensborói üzemegységében. A közel 1700 főt foglalkoztató vállalat az év végén kezdi meg az első példányok leszállítását a megrendelőknek, s ekkor indul meg a pilóták képzése, valamint az ügyfélszolgálat és az after-sales tevékenység is.

- Izgalmas nap ez Észak-Karolina életében, s persze nagy lépés államunk repülőgépipara számára - osztotta meg gondolatait Pat McCrory, Észak-Karolina kormányzója. - Észak-Karolina már akkor is jelentős szerepet töltött be a repülés világában, mikor a Wright fivérek levegőbe emelkedtek a Kitty Hawkkal, és helyzetünk máig nem változott. Elég az égre emelnünk tekintetünket, s olyan sugárhajtású repülőket láthatunk, amelyek Észak-Karolinában készültek. Gratulálok a Honda Aircraft Company munkatársainak ehhez a rendkívüli eredményhez - fejezte be beszédét.

Amennyiben további információra kíváncsi a HondaJettel kapcsolatban, kérjük, keresse fel a honlapot!

A HondaJetről

Saját szegmenségben ez a leggyorsabb, legnagyobb repülési magasságra képes és leghalkabb repülőgép, miként gazdaságosság terén is élen jár. Tervezésekor megannyi technikai innovációt alkalmaztak a Honda mérnökei, ilyen például az egyedülálló, szárny felett elhelyezett hajtómű (OTWEM - Over-The-Wing Engine Mount),ami a légellenállás csökkentésével drámaian növeli a teljesítményt és az üzemanyag-fogyasztást is mérsékeli.  A szárny felett elhelyezett hajtóműnek további előnyei is vannak, hangja kevésbé hallatszik az utastérben, illetve a földön, ugyanakkor kevesebb helyett vesz el az utasoktól, a poggyászoktól és a mellékhelyiségektől. A HondaJetet két nagy hatékonyságú GE Honda HF120 turbólapátos sugárhajtómű mozgatja, míg a pilótafülkében a kategória legkifinomultabb digitális vezérlőrendszere várja az utasításokat. A biztos tájékozódásról a teljesen digitális Garmin® G3000 repülési rendszer gondoskodik, amelyet minden szempontból a HondaJet paramétereihez igazítottak. A HondaJet a márka legelső kereskedelmi célra szánt repülőgépe, feladata, hogy a Hondákra jellemző átlagon felüli teljesítményt, hatékonyságot, minőséget és kedvező ár/érték arányt a légiutasok számára is elérhetővé tegye.

Pár szó a Honda Aircraft Companyről

A Honda Aircraft Company teljes mértékben az American Honda Motor Co., Inc. tulajdonában áll. A 2006-ban alapított Honda Aircraft Észak-Karolinában található, itt zajlott a HondaJet fejlesztése is. Soichiro Honda szellemisége a mai napig tovább él a vállalat működésében, ezt bizonyítja, hogy megvalósulhatott a márka alapítójának egyik nagy álma, és a Honda járművek immáron a légközlekedésben is segítik az emberiséget.