A vadonatúj Honda Civic e:HEV-et páratlan menetdinamika és hatékonyság jellemzi

2022. március 29.

  • Bemutatkozásának 50. évfordulóját ünnepli a kategóriaelső, ferdehátú Civic
  • A kizárólag hibrid változatban/hajtáslánccal értékesített új Civic érkezésével teljessé válik a Honda európai modelljeinek elektrifikációja
  • A Honda által fejlesztett e:HEV hajtáslánc alapját újonnan fejlesztett, 2,0 literes, közvetlen befecskendezésű Atkinson-ciklusú, benzines erőforrásra adja, ehhez kapcsolódik két villanymotor1), valamint az új Teljesítményszabályozó Egység (Power Control Unit) és a szintén új Intelligens Energiatároló Egység (Intelligent Power Unit)
  • A rendszer csúcsteljesítménye 184 LE (135 kW)2), legnagyobb forgatónyomatéka pedig 315 Nm
  • A WLTP szabvány szerint végzett mérések alapján a CO2-kibocsátás kisebb, mint 110 g/km
  • Biztos úttartás és egyenesfutás, valamint könnyű, magabiztosságot fokozó kezelhetőség
  • Az átfogó menetbiztonsági csomag az alapfelszereltség része
  • Az európai vásárlók 2022 őszén vehetik át az első példányokat

Bemutatta a vadonatúj, 11. generációs Civicet a Honda. A világszerte népszerű, ikonikus kompakt 50 év járműépítési tapasztalatait összegzi, s miként azt a márka járműveitől megszokhattuk, nemcsak átlagon felüli teljesítmény, hatékonyság és kényelem jellemzi, hanem megjelenése és használati értéke is lenyűgöző. A kizárólag öntöltő hibrid változatban kapható, vadonatúj modell érkezésével a márka elérte célját: 2022 végén már minden főbb európai modellje képes lesz elektromos üzemmódban haladni.

Lélegzetelállító formai megoldások

A hibrid Civic tervezésekor új, progresszív, ámulatba ejtő megjelenésre törekedtek a Honda szakemberei, ugyanakkor tartották magukat a márka által vallott „Ember a gép előtt” (Man Maximum, Machine Minimum) vezérelvhez, ami évtizedek óta meghatározó a Honda-termékek fejlesztése során.

Munkájuk gyümölcseként elegáns, egyben sportos kocsitest született, a korábbinál 25 mm-rel alacsonyabbra helyezett motorháztetővel és jelentősen megnövelt üvegfelületekkel nyűgözi le a vásárlókat. A nagy szélvédőknek és ablakoknak köszönhetően még tágasabbnak, illetve szellősebbnek érződik az utastér, hiszen minden eddiginél több fény áramlik be. A kifinomult, prémium összhatás érdekében letisztult, zavaró részletektől mentes felületek és erőteljes vonalak határozzák meg a karosszériát, céltudatosan kiemelve a főbb formai elemeket.

Az alacsonyabbra helyezett övvonal magabiztos megjelenést kölcsönöz, illetve biztos úttartásról árulkodik, nem mellesleg jobb kilátást szavatol a hátsó ülésekről. Összehasonlítva az előző Civic-nemzedékkel, az A-oszlop hátrébb helyezkedik el, hogy az első kerekek középpontjára mutasson, ezzel ugyanis még kiegyensúlyozottabbá váltak a formai arányok és szélesebbnek, jobb kiállásúnak tűnik a modell, bármely szögből is vizsgáljuk. Mindazonáltal a tető legmagasabb pontja előrébb került a kifutó változathoz képest, így enyhe lejtést kapott a tetővonal és nyújtottabbá, sportosabbá vált a hátsó rész.

A jellegzetes profil nagyobbnak láttatja a kerekeket, s mivel a nyomtáv nőtt, a kerékjárati ívek pedig szűkebbek lettek, az egész formaterv lendületesebbnek és talajhoz közelibbnek tűnik. A formanyelv változott, de az emberközpontú, magas használati értékre törekvő gondolkodás nem: a Civic család megőrizte azon értékeit, melyek világszerte sikeressé tették. A külső tükrök például közvetlenül az ajtóra kerültek, ezáltal kisebb lett a holttér és nőtt a menetbiztonság.

Miként a korábbi Civic-nemzedékek, így a 11. generáció is afféle „minden célra alkalmas ferdehátú”, de a múltbéli modellváltozatoknál jóval tágasabb és praktikusabb. A 35 mm-rel megnövelt tengelytáv révén nagyobb és kényelmesebb utasteret alakíthattak ki a tervezők, ráadásul az útfekvést és egyenesfutást illetően is sikerült magasabb szintre emelni – az eddig is páratlanul stabil – autót. Jelentős változás, hogy a modell történetében először műgyantából készülő csomagtérajtót alkalmaztak a Honda mérnökei. Az új technológia révén 20%-kal csökkent a poggyásztér fedelének tömege, még könnyebb nyitni és zárni tehát, s az autó teljes súlya is mérséklődött. Hogy még letisztultabb legyen a tető és a hátsó traktus, a zsanérokat is áthelyezték, újabb tanúbizonyságát adva, hogy a legapróbb részletre is odafigyeltek az alkotók.

Az utastérben a „vízszintes stílusú” műszerfal hívja fel magára elsőként a figyelmet, hiszen még tágabbnak láttatja a kabint, egyszersmind a széles látómezőhöz és a légies, nyitott érzethez is hozzájárul. Elismerésre méltóak a kellemes tapintású, elsőrangú alapanyagok is, akárcsak a feltűnő, fémből készülő, méhsejtrácsos légbeömlő, ami a teljes műszerfalon végignyújtózik. További jó hír, hogy az Advance felszereltségi szintű kivitelnél 10,2"-os képátlójú, HD-felbontású, folyadékkristályos kijelző segíti a vezetőt, még egyszerűbbé téve a Civic e:HEV használatát.

Ez utóbbit szolgálja az új Civic-hez kínált, ösztönösen kezelhető infotainment rendszer is. A központi érintőképernyő immáron 9"-os, és némiképp feljebb került, hogy gyorsabban rápillanthasson a vezető, azaz minél rövidebb időre kelljen levennie szemét az útról. A vezeték nélküli csatlakozási lehetőséget is felkínáló rendszer természetesen az Apple Carplay® és az Android Auto™ alkalmazást sem nélkülözi, és hogy a hifirendszer is a legmagasabb színvonalon álljon, az Elegance és a Sport változatban 8 db, a Bose rendszerrel kínált Advance verzióban pedig 12 db hangszórón szólalhatnak meg az utasok kedvenc muzsikái.

Hatékony és közvetlen e:HEV hajtáslánc

Az új Civic a már bizonyított e:HEV (ti. hybrid electric vehicle) rendszer legfejlettebb változatára épül, beleértve az alapmodellt is. Ennek lelke egy 2,0 literes, benzines, közvetlen befecskendezésű i-VTEC erőforrás, ehhez társul a kis méretű, ámde nagy teljesítményű villanymotor és a generátor, valamint a 72 cellás, lítium-ion akkumulátor. A rendszer csúcsteljesítménye 184 LE (135 kW), legnagyobb forgatónyomatéka pedig 315 Nm. A belső égésű motor egyedülállóan fejlett konstrukció, termikus hatékonysága 41%, ami az egyik legmagasabb érték a sorozatgyártású erőforrások között.

Hibrid üzemmódban a benzines erőforrás és a villanymotor együtt mozgatja az autót. A működést új, kompakt Teljesítményszabályozó Egység vezérli, ami éppúgy a motorháztető alá került, mint a hajtáslánc többi összetevője. Ezzel szemben – az eddig használtnál jóval kisebb, könnyebb és nagyobb energiasűrűségű – Intelligens Energiaegységet a hátsó ülések alá helyezték, így a súlyelosztás is optimális lett. Hála a fejlett műszaki alapoknak, villámgyors reakcióidő, valamint nagy teljesítmény, illetve forgatónyomaték jellemzi a típust, és hatékonysága is példaértékű.

Maga a hajtáslánc észrevétlenül és automatikusan kapcsol elektromos, hibrid és belső égésű/benzines (EV, Hybrid és Engine) hajtásüzemmód között, a vezetőnek csupán élveznie kell az autózást. Az erőforrás, a váltó és a műszeregység működését egyaránt szabályozó menetüzemmódokról (Eco, Normal, Sport és egyéni) viszont maga a sofőr dönthet, így mindig kedvének, illetve az aktuális helyzetnek megfelelően állíthatja be a karakterisztikát.

Az e:HEV rendszer központi eleme egy fix áttételű, Teljesítményszabályozó Egység által vezérelt erőátviteli egység, amelyet úgy terveztek, hogy belső súrlódása a lehető legkisebb legyen, s minden szituációban optimálisan működjön. A vadonatúj Civic esetében két kiemelkedően fontos célkitűzése is volt a mérnöknek, nevezetesen, hogy a – WLTP szabvány szerint végzett mérések szerint – CO2-kibocsátás maradjon 110 g/km alatt, a kombinált fogyasztás pedig ne haladja meg az 5,0 l/100 km-t.

Sok-sok energiát fektettek a zajszint minimalizálásába is, ebből fakadóan az utastér kifejezetten csendes és nyugodt lett, s hosszú távok is fáradtság nélkül tudhatóak le.

A vezethetőség és a vezetési élmény szintén nagy hangsúlyt kapott, ezért a teljesítményleadás egyenletes és kiszámítható, a futómű pedig biztos úttartást és egyenesfutást garantál, pont úgy, ahogy azt a Honda-tulajdonosok megszokhatták. Mivel a 11. Civic-nemzedék tengelytávja 35 mm-rel nagyobb, mint a kifutó generációé, és hátsó a nyomtáv is nőtt, még jobb kanyarvételi képességek jellemzik a modellt, különösképpen, hogy az első lengéscsillapítókat is áthangolták, és új, alacsony súrlódású féltengelyeket építettek be. Az új Civic a típus történetében először speciális, „teststabilizáló” első üléseket kap, amelyek határozottabban tartják a bennük ülőket és nagyobb kényelmet nyújtanak.

Egy új Civickel szemben mindig nagyok az elvárások, mi pedig ezúttal is igyekeztünk a maximumot nyújtani. Az új nemzedék pozitív hatással van a vezető és az utasok testére, lelkére, no meg hétköznapjaira is – mondta el Tomoyuki Yamagami, a vadonatúj Civic e:HEV fejlesztéséért felelős gárda vezetője. – A modern vásárlók olyan közlekedési eszközöket keresnek, amelyek lenyűgözően stílusosak, magával ragadó vezetési élményt nyújtanak és nagy használati értékkel dicsekednek, mi pedig, legmodernebb műszaki megoldásainkat és innovatív gondolkodásmódunkat kihasználva, pontosan ilyen autót építettünk. Hála az iparági elsőnek számító e:HEV-technológiának és a fejlett menetbiztonsági eszközöknek, a vadonatúj Civic tökéletes választás azon vásárlóknak, akik szeretnék kihasználni az elektromos autózás nyújtotta páratlan előnyöket. Hiszem, hogy a jelenlegi és a jövőbeni Honda-vásárlók is meglepődnek majd, mekkora változáson ment át a Civic. – zárta sorait.

Honda SENSING

A vadonatúj Civic utasait – korszerű menetbiztonsági és vezetést segítő eszközöket magában foglaló – Honda SENSING csomag óvja menet közben. Szerves része például az új, 100˚-os, nagy látószögű kamera, valamint a hozzárendelt, továbbfejlesztett felismerőszoftver, ami a gyalogosokat, az útburkolati jeleket, az útpálya széleit és a motorosokat-kerékpárosokat is képes azonosítani. Most először négy hangalapú érzékelőt is kapott a Civic, ebből kettő elől, kettő pedig hátul teljesít szolgálatot. Az Ütközés Erejét Mérséklő Fékrendszer mellett az Intelligens Sebességhatárolóval kiegészített Sávtartó Asszisztens, a Holttérfigyelő Rendszer, a Keresztirányú Forgalmat Figyelő Rendszer és a Forgalmitorlódás-asszisztens is nagyot fejlődött, s természetesen az átfogó menetbiztonsági rendszer része.

Az aktív menetbiztonsági eszközök mellett karosszériaszerkezetet érintő újdonságok is segítenek a Civicnek, hogy minél jobb eredményt érjen el az Euro NCAP szigorított töréstesztjén. Fokozták például az oldalajtók ütközésállóságát, és úgy alakították át az első lökhárító mögötti nyúlványokat, hogy a lehető legtöbb ütközési energiát nyeljék el, s ezáltal nagyobb védelmet kapjon a láb, illetve a térd. Igen összetett a 11 elemes légzsákrendszer is, amely első térdlégzsákot és hátsó oldallégzsákot is tartalmaz, sőt az első két ülés között is felfúvódik egy „lufi”, hogy oldalirányú ütközés esetén ne csapódjon egymásnak az elöl ülők teste.

A kifinomult, letisztult karosszéria, a tágas, szellős és kényelmes utastér, az erős és takarékos hajtáslánc, valamint a rendkívül fejlett menetbiztonsági rendszer együttese minden idők legdinamikusabb, leghatékonyabb és legbiztonságosabb Civicjét adja a vásárlóknak, méltó utódot állítva a közkedvelt elődöknek.

A modell 1972-ben jelent meg a Honda választékában, és azóta is a vásárlók egyik kedvence. Erről tanúskodik, hogy az elmúlt közel fél évszázadban 27,5 millió Civic kelt el és 170 országban értékesítették a típust. A felmenők sikereire építkező, 11. generációs Civic új mércét állíthat kategóriájában, első példányai várhatóan 2022 őszén érkeznek az európai és a hazai kereskedésekbe. 

Honda Civic e:HEV

   

1) Két villanymotor van – az egyik meghajt, a másik generátorként működik.

2) Az elektromotor teljesítményére vonatkozik.