A Honda elindítja az NSX GT3 versenyautó-gyártó programját a privát csapatok részére

2017. július 27.

  • A Honda NSX GT3 versenyautók 2018-tól lesznek elérhetők a csapatok számára.
  • A karosszéria és a motor a Honda ohiói üzemegységében, a közúti modellekével párhuzamosan készül.
  • A versenyautók összeszerelését a JAS Motorsport végzi, és támogatja a az európai, ázsiai és dél-amerikai versenycsapatokat is.
  • Az észak-amerikai csapatok támogatását Honda Performance Development (HPD) vállalta magára.
  • Japánban az M-TEC (Mugen) segíti a vásárlókat, és rájuk hárul a motorokkal kapcsolatos segítségnyújtás a kínai futamokon is.

A Honda az olasz JAS Motorsporttal, a Honda Performance Developmenttel (HPD) és a Mugennel együttműködve fejleszti az új NSX GT3-at, amely 2018-ban lesz elérhető a versenycsapatok számára.

Az IMSA WeatherTech SportsCar Bajnokságban már többszörös futamgyőztesként számon tartott Honda NSX GT3 két tucat egyéb FIA által felügyelt versenysorozatban indulhatna, közöttük az alábbiakkal:

·         Blancpain GT-sorozat (24-órás verseny a Nürburgringen);

·         Pirelli World Challenge és IMSA SportsCar (Észak-Amerika);

·         Blancpain GT Asia sorozat és GT Asia bajnokság;

·         Super GT versenysorozat, GT300 géposztály (Japán);

·         Ausztrál GT-bajnokság

·         Intercontinental GT Challenge

Európában, Ázsiában (beleértve Kínát is) és Dél-Amerikában a JAS Motorsport végzi az NSX GT3 értékesítését, illetve a vevőtámogatással kapcsolatos feladatokat, míg Észak-Amerikában a HPD, Japánban pedig a Mugen áll az ügyfelek szolgálatában.

Az NSX GT3-at a Honda Japánban található kutatási és fejlesztési központjában (R&D) fejlesztették, méghozzá a milánói székhelyű JAS Motorsport és a HPD szakembereinek közreműködésével. A 2015-ben indított, hároméves folyamat keretein belül 85 ezer kilométert tesztelték a modellt hagyományos és versenykörülmények között, jelenleg pedig az első 12 példány készül, melyek a 2018-as szezonban állhatnak majd rajthoz.

A 3.5 literes, V6-os versenymotorok alapjául a közúti modell erőforrása szolgál, ezért is készülnek azonos helyen, a Honda ohiói motorgyárában (Anna Engine Plant). Az utcai és a futamokra szánt hajtóművek között több egyezés is megfigyelhető, például a hengerfej és -tömb, a szelepvezérlés, a dugattyúk kialakítása és a szárazkarteres kenési rendszer is. Az erőátvitelről hatfokozatú, szekvenciális váltó gondoskodik, ehhez társul a már ismert, ultramodern futómű és a különleges spoilerszett, ami aerodinamikai szempontból is a legmagasabb színvonalra emeli a modellt.

A szénszálas, versenyzésre kész NSX GT3 alapára 465 000 euró, azaz nagyjából 142 millió forinttól rendelhető meg a JAS Motorsporttól. Árát különféle kiegészítőkkel, illetve szolgálatatások igénybe vételével fokozhatják a vásárlók, tudniillik a Honda speciális alkatrészeket is kínál a versenyautóhoz, valamint, kérés esetén, értékesítési, képzési és mérnöki tevékenységet is végeznek az ügyfelek számára.

Hihetetlenül büszkék vagyunk az NSX GT3 vásárlói versenyprogramra – mondta el Robert Watherston, a Honda Motor Europe motorsportrészlegének vezetője. – Az amerikai győzelmek sora és a daytonai 24-óráson nyújtott teljesítmény kétséget kizáróan bebizonyította, hogy az NSX versenyváltozata rendkívül ütőképes. Akárcsak a rajongók, a Honda, a JAS Motorsport, a HPD és a Mugen munkatársai is tűkön ülve várják, hogy megkezdődjön a legendás GT3 sorozat 2018-as évada, és végre láthassák, ahogy a különleges szupersportkocsi a győzelemért küzd – fűzte hozzá.

Az NSX GT3-at úgy terveztük, hogy a legfelsőbb kategóriákban versenyezhessen – árulta el Alessandro Mariani, a JAS Motorsport elnök-vezérigazgatója. – Az álomszép kocsitest alatt ultramodern, egyedülállóan hatékony GT3-technika bújik meg, s hogy a pilótának ne eshessen baja, a FIA a legújabb, legszigorúbb menetbiztonsági elvárásainak is megfelel. Amerikában már láthattuk, mire képes a modell, itt az ideje, hogy a többi földrészen is megismerhessék az autóban rejlő potenciált! – fűzte hozzá sokat sejtetően.

Az NSX GT3 nem az első NSX, ami leteszi névjegyét a motorsportban, az ősmodell 1992-ben kategóriagyőzelmet (GT2) aratott a Le Mans-i 24-óráson, valamint 2000 és 2009 között háromszor diadalmaskodott a japán Super GT-bajnokságban, beleértve a korábbi All Japan GT-bajnokságot is.

Pár szóban a JAS Motorsportról

A JAS Motorsportot 1995-ben hívták életre Milánóban, majd 1998-ban vált a Honda hivatalos versenycsapatává, illetve technikai partnerévé. Többek között a német Super Touren Wagen Kupában, a Brit Túraautó-bajnokságban (BTCC) és az európai Super Touring Car Kupában is képviseltetik magukat, olyan prominens személyekkel kötelékükben, mint Tom Kristensen vagy Gabriele Tarquini. Emellett a JAS építette az első pályaversenyzésre és ralira szánt Civic Type R-t, és a FIA Túraautó-világbajnokságban is szorosan együttműködnek a Honda Racing versenycsapattal, méghozzá oly hatékonyan, hogy 2013-ban sikerült megszerezniük a konstruktőrök kupáját, jelenleg pedig vezetik a versenysorozatot. Minderre a koronát a közelmúltban bejelentett vadonatúj Civic Type R TCR-rel gyártásának bejelentésével tették föl.

A Honda Performance Developmentről (HDP)

A HPD-t 1993-ban alapították, hogy irányítsa a Honda szereplését az Indycar-versenyeken. Tevékenységükről sokat elárul, hogy a Honda minden egyéb márkánál eredményesebbnek bizonyult az Indy sorozatban – az évek során 225 versenyen győztek, 15-ször hódították el a versenyzői és hatszor a konstruktőri kupát, s 2004 óta 12 aranyérmet szereztek az Indianapolis 500-on.

A HPD, az Acura és a Honda elképesztő sikereket ért el közösen az endurance kategóriában. 1991 óta százszor (!) állhattak a dobogó legfelső fokára, s olyan viadalokon bizonyultak a legjobbnak, mint a Rolex 24, a Sebringi 12 órás, a Le Mans-i 24 órás vagy a Petit Le Mans. Az Acura-HPD duó tulajdonképpen nem is hagyta szóhoz jutni ellenfeleit a 2009-es American Le Mans Series-ben és a 2016-os észak-amerikai endurance-bajnokságon is diadalmaskodtak.

Mielőtt a HPD 1993-ben létre jött, az Acura 25 versenyt nyert és zsinórban háromszor utasította maga mögé riválisait az IMSA Camel Lights bajnokságban (1991 és 1993 között). A HPD által fejlesztett Acura- és Honda-motorok összesen 78-szor vívták ki az elsőséget a különféle nemzetközi endurance-versenyeken, ezek közül hetven a HPD prototípusaiban duruzsolt. Ha szeretne többet megtudni az HPD-ről és a vállalat versenyzéshez kapcsolódó tevékenységéről, kérjük, látogassa meg a http://hpd.honda.com címen található honlapot!

A Mugenről

A Mugen (magyarul: határtalanul) vállalatot Hirotoshi Honda jegyeztette be 1973-ban. Fő profiljuknak a belső égésű erőforrások teljesítménynövelése tekinthető, de a Honda Motor Company alkatrész-beszállítójaként is tevékenykednek. Mióta a cég 1986-ban megjelent a motorsport világában, sikert sikerre halmoz, ezt bizonyítja, hogy tuningolt motorjaik ötvennél is több nemzetközi viadalon segítettek elorozni a trófeát, közöttük olyan versenysorozatok futamaival, mint a Formula 3, a Formula 3000 vagy a Super GT. Persze mindez eltörpül amellett, hogy a Mugen-motorok négy Formula 1 győzelmet is hoztak a vállalatnak, sőt a Man-szigeti TT-n is bezsebeltek négy aranyérmet.