A Frankfurti Autószalonon ünnepli világpremierjét a Honda Urban EV Concept

2017. szeptember 12.

  • A Honda tanulmánymodellje tisztán elektromos hajtású
  • A modern belsőtér legfeltűnőbb eleme a kabint szinte teljesen körülölelő „panoráma-műszerfal”
  • Ez a modell a 2019-ben érkező, szériagyártású változat előfutára

Vadonatúj, tisztán elektromos üzemű tanulmányautóról rántották le a leplet a Honda munkatársai a 2017-es Frankfurti Autószalonon. Az Urban EV Concept névre keresztelt jármű teljesen új platformra épül, ami a Honda jövőbeni, akkumulátoros modelljeinek alapját is adja majd.

A technikai és formai újdonságokat egyaránt felvonultató modellt a Honda Motor Company elnök-vezérigazgatója, Takahiro Hachigo mutatta be a márka nagyszabású sajtótájékoztatójának keretein belül.

Ez nem afféle vízió a távoli jövőről – avatta be a közönséget, – a sorozatgyártású változat már 2019-ben, mindössze két éven belül elérhető lesz az európai piacon.

Külső megjelenés

A Honda Urban EV Concept egyszerű, szofisztikált karosszériája elképesztően fejlett hajtásláncot rejt. Alacsony, széles építésmódjának köszönhetően erőtől duzzadó, kiváló útfekvésű autó benyomását kelti, ami sportos vezetési élményt nyújt tulajdonosának. Kompakt mivoltáról árulkodik, hogy 100 mm-rel rövidebb, mint a Jazz szupermini.

A különleges, kék háttérvilágítású Honda-embléma nem csak a tanulmányautó sajátja, ez a díszítőelem a jövő elektromos Hondáin is megjelenik majd.

Az autó orr-részére, a fényszórók közé interaktív, többnyelvű, digitális kijelzőt helyeztek a Honda mérnökei, melynek révén a vezető üdvözölheti a többi közlekedőt, tanácsokat adhat számukra vagy veszélyekre figyelmeztetheti őket. Mindemellett az akkumulátor töltöttségi adatait is képes megjeleníteni, ezáltal még egyszerűbbé teszi az autó használatát.

Belső kialakítás

A karcsú A-oszlopoknak hála a vezető látómezeje páratlanul széles, a hatalmas szélvédő pedig olyan hatást kelt, mintha a teljes frontrészt kitöltené. Ehhez társul a különleges oldalajtó, melynek pántjai a B-oszlopra kerültek. Rendhagyó módon helyezték el a töltőkábel csatlakozóját is – ez a motorháztetőn kapott helyet.

A Honda Urban EV Concept négyszemélyes utastere lounge hangulatot áraszt. Első ülései szemet gyönyörködtető, természetes hatást keltő, szürke kárpitozást kaptak, míg a háttámlákon, a könyöktámaszokon és a műszerfalon rendkívül érdekes, kortárs stílusban fogant fabetétek figyelhetők meg. Hogy a biztonsági övek ne zavarják a hátsó utasokat a be- és kiszállásnál, a csévélődobokat az üléssor középrészébe építették a fejlesztők.

A műszerfalon csupán néhány gomb sorakozik, a főszerep a panorámahatást keltő, ajtókra is átnyúló digitális kijelzőé. Ennek központi része a menetinformációkat és az akkumulátor töltöttségi adatait jeleníti meg, míg a – külső tükröket kiváltó – széleken az autó mögötti részt figyelő kamerák képe látható.

Honda Automated Network Assistant rendszer

A Honda Urban EV Concept nemcsak a közlekedést, hanem a hétköznapokat is megkönnyíti.

A Honda Automated Network Assistant fedélzeti rendszer afféle személyi asszisztensként működik, azaz folyamatosan figyeli a pilóta viselkedését, illetve „érzelmeit”. Később – a tanultakat felhasználva – döntéseket hozhat, illetve ajánlásokat tehet a vezető számára.

Honda Power Manager

Az elektromos közműhálózatok és járművek, valamint otthonok és irodák közötti szabályozott energiaelosztás új lehetőségeket tartogat az EV-k tulajdonosai számára. A Honda által fejlesztett Power Manager Concept segítségével még hatékonyabbá tehető az áram tárolása és felhasználása, sőt a tulajdonosok eladhatják megújuló energiaforrásaikból (pl. napelem) származó energiájukat a szolgáltatóknak.

Electric Vision - a Honda „Elektromos látomása”

A Genfi Autószalonon meghirdetett Electric Vision stratégia új elektromos hajtásláncok és járművek kidolgozására irányul. További fontos eleme egy nagy sűrűségű, kis tömegű, integrált hőmérséklet-szabályozóval ellátott akkumulátorcsomag fejlesztése, ami forradalmasítja a  kétirányú energiaátvitelt az elektromos autók és közműhálózatok között.