A 2014-es oshkoshi repülőnapon debütált a szériagyártású HondaJet

2014. július 30.
jet
jet

Idén még...

... a megszokottnál is több látogató érkezett az évente esedékes EAA AirVenture repülőnapra, a rendkívül népszerű wisconsini eseményen mutatta be ugyanis – első sorozatgyártott sugárhajtású repülőjét a Honda Motor Company. A HondaJet a megnyitóünnepséget követően emelkedett a magasba, és szórakoztató, lassú, valamint gyors elemeket egyaránt felvonultató bemutatót tartott a résztvevők nagy örömére.

- A próbák során már jó párszor tiszteletét tette a HondaJet az EAA AirVenture-ön, és most a sorozatgyártású változat első nyilvános megmérettetése is itt történt – mondta el Michimasa Fujino, a Honda Aircraft elnök-vezérigazgatója. - Ezzel megvalósult réges-régi álmunk, és a Honda immáron a légiközlekedésben is segítheti az emberiséget. Remélem ez másokat is arra inspirál majd, hogy soha ne adják fel álmaikat, s minden nehézség ellenére valósítsák meg, amit elterveztek. Az oshkoshi repülőnap szervezői rengeteg segítséget nyújtottak, szeretném megköszönni, hogy lehetőséget adtak rá, hogy itt mutassuk be elsőként a HondaJet sorozatgyártású változatát – zárta beszédét.

- Öröm és megtiszteltetés, hogy részesei lehettünk a HondaJet fejlesztésének, illetve piaci bevezetésének – osztotta meg gondolatait Jack J. Pelton, az EAA AirVenture Oshkosh szervezőbizottságának elnöke. – Különleges élmény látni, hogy egy ilyen rendkívül fejlett, innovatív műszaki alapokra épülő gép miként válik tervből prototípussá, majd sorozatgyártású járművé. Minden elismerésem a Honda szakembereinek, hogy olyan gépet sikerült alkotniuk, amit a repülés világára jellemző leleményesség hívott életre, ezt a különleges közeget keresik EAA AirVenture látogatói minden évben – fűzte hozzá.

jet

A légi bemutatót követően...

... a Honda Aircraft Company standján állították ki a HondaJetet, itt augusztus elsejéig közelről is megtekinthetik az EAA AirVenture látogatói. Emellett megismerkedhetnek a vadonatúj ASIMO-val is, a Honda továbbfejlesztett humanoid robotjával.

A HondaJet a világ legfejlettebb könnyűsúlyú sugárhajtású repülője, koncepciójában a legmodernebb formajegyek és műszaki megoldások egyesülnek. Szárny fölé helyezett hajtóművei (OTWEM - Over-The-Wing Engine Mount), természetes, lamináris áramlású szárnyai, különleges orrkiképzése és kompozit anyagokból készülő törzse rendkívül hosszú fejlesztés eredménye, nem meglepő tehát, hogy kategóriájának leggyorsabb, legtágasabb és legtakarékosabb gépeként mutatkozhatott be.

Az EAA AirVenture Oshkosh a világ legnagyobb repüléshez kapcsolódó rendezvénye, évente több mint félmillió embert vonz. Az eseménynek a Wittman Regional Airport ad otthon, és egészen augusztus 3-ig tart.

jet

Általánosságban HondaJetről

A HondaJet a világ legfejlettebb sugárhajtású kisrepülőgépe, teljesítményben, kényelemben, minőségben és hatékonyságban is felülmúlja a kategória többi szereplőjét. Saját szegmenségben ez a leggyorsabb, legnagyobb repülési magasságra képes és leghalkabb repülőgép, miként gazdaságosság terén is élen jár. Tervezésekor megannyi technikai innovációt alkalmaztak a Honda mérnökei, ilyen például az egyedülálló, szárny felett elhelyezett hajtómű (OTWEM), ami a légellenállás csökkentésével drámaian növeli a teljesítményt és az üzemanyag-fogyasztás hatékonyságát. A szárny felett elhelyezett hajtóműnek további előnyei is vannak, hangja kevésbé hallatszik az utastérben, illetve a földön, ugyanakkor kevesebb helyett vesz el az utasoktól, a poggyászoktól és a mellékhelyiségektől. A HondaJetet két nagy hatékonyságú GE Honda HF 120 turbólapátos sugárhajtómű mozgatja, míg a pilótafülkében a kategória legkifinomultabb digitális vezérlőrendszere várja az utasításokat. A biztos tájékozódásról a teljesen digitális Garmin G3000 repülési rendszer gondoskodik, amelyet minden szempontból a HondaJet paramétereihez igazítottak. A berendezés három 14 colos, fekvő formátumú LCD panelre épül, az adatbevitelt érintőképernyő teszi még kényelmesebbé. A HondaJet a márka legelső kereskedelmi célra szánt repülőgépe, célja, hogy a Hondákra jellemző átlagon felüli teljesítményt, hatékonyságot, minőséget és kedvező ár/érték arányt a légiutasok számára is elérhetővé tegye.

jet

Pár szó a Honda Aircraft Company-ről

Bár az - amerikai Honda Motor Company kizárólagos tulajdonában álló - Honda Aircraft Company csak 2006-ban jött létre, a márka repülésre irányuló kutatásai és fejlesztései immáron 20 évre tekintenek vissza. A cég központja a repülés bölcsőjeként is emlegetett Észak-Karolinában található, ahol egy közel 56 000 négyzetméteres kutatási és fejlesztési létesítményben zajlanak a tervezési, valamint gyártási munkálatok, s innen irányítják az értékesítést is. Soichiro Honda szellemisége a mai napig tovább él a vállalat működésében, ezt bizonyítja, hogy megvalósulhatott a márka alapítójának egyik nagy álma, és a Honda járművek immáron a légközlekedésben is segítik az emberiséget.