MEGFELELŐ VÁLASZTÁS NEKEM EGY HIBRID?

A bemutatótermekben több hibrid sorakozik, mint valaha. Járjon utána, hogy megfelel-e egy ilyen autó az Ön közlekedési igényeinek!

A hibrid autók az ezredforduló kezdete óta velünk vannak, az autósok túlnyomó többsége azonban még nem tapasztalta meg, hogy milyen egy ilyen autót vezetni. Ezért sokan nem tudják, mi különbözteti meg az ilyen gépkocsikat benzines vagy dízeles társaiktól, és kíváncsiak rá, hogy érdemes lenne-e legközelebb hibridet vásárolni.

A „hibrid” megnevezés arra utal, hogy az autó részlegesen elektromos üzemű, azaz az akkumulátor, az elektromotor (és bizonyos esetekben a generátor) mellett egy benzines vagy dízelmotor is dolgozik benne. Ezzel a módszerrel rendkívül hatékony autók születhetnek, amelyek minden korábbinál jobban megfelelnek több millió vezető igényeinek. Nézzük meg, hogy működik a dolog!

HEV-logó

Milyen egy hibrid gépkocsi?

A hibrid autókban a hagyományos (általában benzines) belső égésű motor mellett egy elektromotor is működik. Ezeket a járműveket nem kell folyton töltőre dugni, a rendszer ugyanis képes önmagát tölteni, és gondoskodik róla, hogy az akkumulátor megőrizze a vezetési körülményeknek megfelelő teljesítményét. Ezért Önnek mindössze annyi a dolga, hogy megtankolja a gépkocsit, a kifinomult elektronikai rendszer pedig gondoskodik a többiről.

Egy ilyen autó remek választás lehet azoknak, akik szeretnének alacsonyabb szén-dioxid-kibocsátású járművet, és egyúttal fokoznák az üzemanyag-hatékonyságot. A hibrid gépkocsikat nem szabad összekeverni a plug-in hibrid járművekkel. Utóbbiak esetében a vezetőnek az autó lehető leghatékonyabb működése érdekében hálózati tápellátásról kell töltenie az akkumulátort.

A hibrid autók három különböző típusának bemutatása:

HEV (Hibrid elektromos jármű): Olyan hibrid jármű, amelyben a hagyományos belső égésű motor mellett elektromos hajtásrendszer található, így hatékonyabb üzemanyag-fogyasztást nyújt. Ilyen például a Honda CR-V. Az „öntöltő hibridként” ismert járművek esetében az autó belső rendszereiből (például a regeneratív fékezésből) nyer energiát, valamint a belső égésű motor működtetésével képes aktiválni a generátort. Ezt az energiát az akkumulátor tárolja, amely szükség esetén hajtást biztosít a jármű elektromotorjának.

PHEV (Hálózatról tölthető hibrid jármű vagy plug-in hibrid): Ezeknél a hibrid járműveknél az akkumulátor a belső motor és generátor mellett kábelről, külső tápforrásról is tölthető. A rendszer ugyanúgy használja fel az elektromos energiát, mint a HEV esetében, de az akkumulátorok függetlenül is tölthetők, például hosszú ideig tartó inaktivitás esetén.

MHEV (kiegészítő hibrid technológiával felszerelt elektromos jármű vagy mild hibrid): Ezeket a járműveket alapvetően egy belső égésű motor hajtja, de egy elektromotorral/generátorral is fel vannak szerelve. Így a főmotor kikapcsol, amikor az autó gurul, lassít vagy megáll, és rendkívül gyorsan újraindítható. A kiegészítő hibrid technológiával szerelt járművekben általában megtalálható a regeneratív fékezés és bizonyos mértékű teljesítményrásegítés, de kizárólag elektromos hajtási módot nem kínálnak.

Hogy működnek a hibrid autók?

A hibrid autó akkumulátora által összegyűjtött és tárolt energia három intelligens módon használható fel a maximális hatékonyság érdekében:

Elektromos vezetési üzemmód – Ebben az üzemmódban az autó hajtását 100%-ban az elektromotor biztosítja, ami egyenletes és csendes vezetési élményt nyújt. Ebben az üzemmódban az elektromos járművek használatának minden előnyét élvezheti, ilyen például a gyors elindulást segítő azonnali nyomatékleadás.

Hibrid vezetési üzemmód – Az idő múlásával egy ponton bekapcsolhat a benzinmotor, ezt követően az elektromotor és a benzinmotor együtt dolgozik. Ez az üzemmód optimális teljesítményt és üzemanyag-hatékonyságot kínál, és olyan helyzetekben ideális, amikor a vezető gyorsít, hogy felvegye a tempót a forgalommal.

Benzines vezetési üzemmód – Nagyobb sebességen már kizárólag a belső égésű motor biztosítja a hajtást, a hibrid motorok leállnak. Ez a vezetési mód akkor hasznos, amikor a jármű egyenletesen, nagy sebességgel halad, így benzinmotor mellett is maximális üzemanyag-hatékonyságot tud elérni (például autópályán).

A legjobb hibrid autókban (amilyen például a legújabb Honda CR-V és Jazz) egy még intelligensebb megoldás is bekerült: a vezető a kormány mögött található kapcsolófülekkel beállíthatja, hogy a rendszer mennyi energiát regeneráljon, amikor leveszi a lábát a gázpedálról. Ha pedig szükséges, a motor is képes tölteni az akkumulátort.

A kifinomult sebességváltónak és elektronikának köszönhetően a Honda e:HEV modelljei zökkenőmentesen – sőt, lényegében észrevétlenül – váltanak az elektromos, a hibrid és a benzines üzemmód között. Emellett folyamatosan felügyelik a vezetési körülményeket, és azonnal reagálnak rájuk, így sokoldalú és magabiztos teljesítményt tesznek lehetővé.

Az elektromos vezetési mód alacsony és közepes sebesség esetén csendes, zéró károsanyag-kibocsátású autózásra nyújt lehetőséget. A vezetési körülményektől függően a hibrid rendszer mellett az EV gomb megnyomásával maga a vezető is eldöntheti, hogy ezt az üzemmódot szeretné-e használni. Hibrid vezetési üzemmód esetén a motor tölti az akkumulátort, a hajtásról pedig az elektromotor, vagy a két rendszer együttesen gondoskodik. A benzines vezetési módra általában autópályán van szükség, ahol nagy sebességgel kell haladni. Ilyenkor a benzinmotor veszi át az irányítást és gondoskodik az autó hajtásáról.

Háromnegyedes kép a hibrid CR-V hátuljáról

Mennyit lehet menni egy hibrid Hondával?

Sok vezető szeretne búcsút mondani benzines autójának, de teljesen elektromos modellre sem szeretne áttérni, mert fontos neki, hogy nagyobb távolságokat is meg tudjon tenni. A hibrid autókat pontosan nekik találták ki. A hibrid CR-V kombinált üzemanyag-fogyasztásának alsó határa 6,6 liter 100 km-en, ez a szám az új Jazz esetében 4,5 liter/100 km.

 Háromnegyedes kép a hibrid CR-V elejéről

Milyen vezetési körülmények között bontakoznak ki a legjobban a hibrid autók?

Korábban a legtöbben úgy gondolták, hogy a hibridek városi környezetben a leghasznosabbak. A technológia fejlődésének köszönhetően a hibridek mára rendkívül sokoldalúvá váltak, így nem csupán arra alkalmasak, hogy iskolába vigyük velük a gyerekeket, hanem az autópályán is megállják a helyüket.

Honda-változatok

Milyen típusú hibrid meghajtású autók érhetők el?

A Honda kínálatában a CR-V családi SUV és a vadonatúj Jazz és Jazz Crosstar érhető el.