KÖRNYEZETKÍMÉLŐBBEK-E A HIBRID GÉPKOCSIK?

Az új autót vásárló vezetőkben gyakran felmerül egy kérdés, amelyet nehéz megválaszolni: milyen hatást gyakorolnak a környezetre a hibrid járművek a normál benzines vagy dízelautókhoz képest?

Sokan jól tudják, hogy a teljes értékű hibrid autók, amelyeket nem kell a hálózatról tölteni, számos előnyt kínálnak a hagyományos benzines vagy dízeles társaikhoz képest.

Elektromos módban gyakorlatilag nulla a károsanyag-kibocsátásuk. Ez egyértelműen pozitívum a forgalmas városi utcákon – és minden más környezetben. A hibrid autók akkumulátora ráadásul képes lassításkor töltődni, bizonyos körülmények között pedig csak az elektromotor hajtja az autót, ami igen hatékony megközelítés.

De vajon valójában mennyivel környezetkímélőbbek a hibrid járművek a benzines vagy dízelautókhoz képest? Olvasson tovább a részletekért!

Ellenőrizze az autó környezeti lábnyomát!

Sok vezető nem tudja, de az új autók környezeti lábnyoma viszonylag könnyen ellenőrizhető. Európában például a járműgyártók csak akkor értékesíthetik az új modelleket a piacon, ha tanúsítást kérnek hozzájuk.

Ehhez két tesztet végeznek: az egyik a Worldwide Harmonised Light Vehicle Test Procedure (WLTP), ezt egészíti ki a Real Driving Emissions (RED). Ezek célja ellenőrizni, hogy az autó környezeti teljesítménye megfelel-e az EU által meghatározott minimális küszöbértékeknek.

Ez a független kiértékelés meghatározza az új járművek üzemanyag-takarékosságát, szén-dioxid- (CO2), nitrogén-oxid- (NOx) és finomrészecske-kibocsátását (PM), így a fogyasztók könnyen összehasonlíthatják a különféle márkák és modellek értékeit. Az autógyártók ezeket a számadatokat az interneten és a modelljeikhez készült prospektusokban egyaránt közzéteszik, de független helyeken, például a médiában és az autókkal foglalkozó weboldalakon is gyakran olvashatunk róluk.

A legtöbb vezető az általában „kombinált” km/liter formában kifejezett üzemanyag-takarékosságra, valamint a szén-dioxid-kibocsátásra kíváncsi. Utóbbi ugyanis nemcsak a gépkocsi környezeti lábnyomára utal, hanem hatással van az autó után fizetendő útadóra, a céges autóknál pedig a béren kívüli juttatásra kirótt adókra is.

A hibrid Honda CR-V hátulról, miközben az utcán parkol

Hasonlót a hasonlóval érdemes összevetni!

Nagy családi autóra, például SUV-ra vagy hasonló méretű járműre van szüksége, amelyben öten is kényelmesen elférnek, a csomagtartóban pedig jut hely a kutyának és az összes elképzelhető csomagnak? Félrevezető lenne összevetni egy ilyen autó környezetvédelmi adatait egy jóval kisebbével – hasonló eredményt csak komoly kompromisszumok árán lehetne elérni.

A Honda hibrid autói a számok tükrében

A Honda két hibrid meghajtású autót kínál: a CR-V-t és a Jazzt.

Autó
Modell
Üzemanyag-fogyasztás
Kibocsátás
További információ
Honda CR-V Hybrid

CR-V

6,6 liter/100 km-től
CO2 151 g/km-től
Háromnegyedes elülső nézet a Honda Jazz Crosstar és a Honda Jazz modellekről

Jazz és Jazz Crosstar

4,5 liter/100 km-től
CO2 102 g/km-től

A hibridek a jövő autói

A Honda elkötelezte magát az elektromos hajtáslánc mellett. A Honda előrébb hozta az eredetileg 2025-re kitűzött tervei megvalósítását: most 2022-ig szeretnénk elérni, hogy összes európai modellünk elektromos hajtáslánccal kerüljön forgalomba. A vállalat a vadonatúj Jazz és Honda e mellett a következő három évben négy további elektromos modellt is bevezet az európai piacon. Ezek között lesz egy újabb akkumulátoros elektromos jármű, valamint több hibrid felszereltségű modell.

A Honda hibrid választéka
A Honda hibrid választéka Az elektromos átállás hatására jelentősen átalakítottuk a modellkínálatunkat. Szeretnénk minden modellünkre kiterjeszteni kétmotoros hibrid technológiánkat, és további akkumulátorról működő elektromos járműveket bevezetni. Tom Gardner, a Honda Motor Europe senior alelnöke