Milyen gyorsan tölt fel az elektromos járművek akkumulátora?

Szeretné tudni, hogy mennyi időt vesz igénybe egy elektromos autó feltöltése? Tudjon meg minden fontosat a töltési sebességről, a nyilvános és otthoni töltési lehetőségekről, valamint az elektromos járművek töltési idejét befolyásoló tényezőkről.

Olvasson tovább, és többet tudhat meg ebből a praktikus útmutatóból.

Mennyi időbe telik egy elektromos autó feltöltése?

Az elektromos autók töltési ideje nem egységes, 30 perctől több óráig terjedhet. Az akkumulátor méretétől, a töltőpont és a fedélzeti töltő teljesítményétől függően eltérő eredményeket fog tapasztalni. Az otthoni, éjszakai töltés lassabb, de alacsony költségekkel jár.

• A töltési idő általában akkor a leghosszabb, ha nagy méretű akkumulátort próbál kis teljesítményű töltőponttal feltölteni.
• Az elektromos hálózatról történő töltés általában lassabb, mintha töltőpontot használ, mivel ilyenkor általában csak 3,7 kW-os teljesítmény érhető el. Egy 60 kWh-s akkumulátor feltöltése így majdnem 16 órát vesz igénybe.
• Ha 11 kW-os otthoni töltőt használat, ugyanezt a járművet teljesen lemerült állapotból kevesebb mint 6 óra alatt fel lehet tölteni, és a legtöbb otthoni hálózat alkalmas erre.
•A vezetési szokásaitól függően az sem biztos, hogy mindennap teljesen lemeríti az autóját.
•Ma már egyre gyakoribbak a nagy teljesítményű, nyilvános elektromos töltőpontok. Ezek között találunk 50 kW-osakat, sőt akár több mint 100 kW-osakat is, amelyekkel körülbelül 30 perc alatt feltöltheti a járművet.

Az elektromos járművek töltési idejét befolyásoló tényezők

Az elektromos járművek töltési idejét számos tényező befolyásolja. Lesznek, amelyeket természetesnek talál, másokon azonban talán meg fog lepődni. Ezek ismerete azonban segít, hogy gyorsan és energiatakarékosan feltöltse autója akkumulátorát. Ismerje meg, milyen tényezők befolyásolják az elektromos autó feltöltésének hosszát!

Az akkumulátor mérete

Az akkumulátor mérete az elektromos jármű töltését befolyásoló egyik legfontosabb tényező. Minél nagyobb az akkumulátor, annál hosszabb lesz a töltés.

Az akkumulátor töltöttsége

A teljesen lemerült akkumulátor feltöltése hosszabb lesz, mintha részleges töltöttségből indul ki.

A jármű töltési sebességének korlátozása

A legtöbb gyártó korlátozza az elektromos autó töltési sebességét – nem számít, hogy milyen töltőt használ, ezt az értéket nem fogja tudni túllépni.

A töltőpontok töltési sebességének korlátozása

Egyes töltőpontoknál is alkalmaznak korlátozásokat – nem számít, hogy milyen töltőt használ, ezt a sebességértéket nem fogja tudni túllépni.

Hőmérséklet

Hideg időben és forróságban egyaránt lassabb lesz az elektromos autó akkumulátorának feltöltése.

Az elektromos autók töltési ideje

Nem létezik tökéletes megoldás a töltési idő percre pontos meghatározására. Az időjárás, a töltési teljesítmény, az akkumulátor állapota és a vezetési szokások egyaránt befolyásolják ezt, ami megnehezíti a pontos számítást. De hozzávetőleges becslésekre azért van lehetőség. A töltési időket bemutató táblázatban szereplő általános példák alapján képet kaphat arról, hogy nagyjából mennyi időbe fog telni a töltés. Ezek a példák jó állapotú akkumulátort, ideális időjárást és az akkumulátor 0-ról 100%-ra történő töltését feltételezik.

Az elektromos autók töltési ideje

Akkumulátor
3,7 kW-os töltő (otthoni töltő)
7 kW-os töltő (otthoni töltő)
22 kW-os töltő
50 kW-os töltő (nyilvános töltő)
150 kW-os töltő (nyilvános töltő)

107 kWh

28 óra

15 óra 17 perc

4 óra 51 perc

2 óra

0 óra 40 perc

83,7 kWh

25 óra 13 perc

13 óra 20 perc

4 óra 14 perc

1 óra 52 perc

0 óra 37 perc

77 kWh

23 óra 7 perc

12 óra 13 perc

3 óra 53 perc

1 óra 42 perc

0 óra 34 perc

74 kWh

22 óra 13 perc

11 óra 44 perc

3 óra 44 perc

1 óra 38 perc

0 óra 32 perc

67 kWh

20 óra 7 perc

10 óra 38 perc

3 óra 23 perc

1 óra 29 perc

0 óra 29 perc

 

Tájékoztató: Ezek az adatok a cikk írásakor az elektromos járművekben gyakran használt akkumulátorméreteken alapulnak. A számokat optimális kültéri hőmérséklet mellett kaptuk, és arra vonatkoznak, hogy mennyi időbe telik egy új akkumulátort 0-ról 100%-ra tölteni. https://www.homechargingstations.com/ev-charging-time-calculator/

A töltési idő megbecslése

A legtöbb gyártó kézikönyvében és weboldalán is megtalálja ezeket az információkat, de az alábbi módszerrel Ön is kiszámíthatja saját becslését:

· Tudja meg az akkumulátor méretét
· Ossza el ezt a töltési sebességgel
· Az eredmény a töltési idő

Sok szám szerepel a táblázatban, de látható, hogy a töltési idő 30 perctől 28 óráig is terjedhet, attól függően, hogy milyen töltőt használ. A töltési idők közötti eltérés exponenciálisan nő, minél kisebb a töltési teljesítmény.

Nyilvános és otthoni töltés

Életmódjától függ, hogy melyik módszert fogja a legtöbbet használni. Az otthoni töltés praktikus megoldás, de általában lassabb, mint a nyilvános állomások. A nyilvános töltés azonban többe kerül, vagy lehetséges, hogy regisztrálnia kell valamilyen alkalmazásba, hogy használhassa.

Otthoni töltés

Az otthoni töltési általában lassabb megoldás az elektromos autók feltöltésére. Ha egy gyors energiafröccsnél többre van szüksége, érdemes egész éjszakára a töltőn hagyni az autót. Az otthoni töltő a következő teljesítményopciókat kínálja:

2,3 kW – normál otthoni konnektor (schuko) átlagosan 20-40 órába telik a töltés.
11 kW – a leggyakoribb, háromfázisú otthoni töltőpontok, 5-10 óra alatt lehet feltölteni az elektromos járművet.
22 kW – ezek a töltők kevésbé elterjedtek az otthoni környezetben, mivel 32 ampert és megfelelő elektromos vezetékeket igényelnek.

Utántöltés

Az egyik legpraktikusabb megoldás, ha parkolás közben tölti fel az autóját. Ez lehet éjszaka, vagy amíg Ön dolgozik, edzőteremben van, vagy éppen bevásárol. Számos parkolóban találhatók töltőpontok. Ezek a következő előnyöket kínálják:

• Önnek nem kell aggódnia amiatt, hogy lemerül az autó, így ez egy rendkívül praktikus megoldás. • Ha a töltőpont ingyenes, akkor pénzt takaríthat meg, hiszen a töltés költsége nem növeli az otthoni villanyszámláját.
• A parkolókban található nyilvános töltőpontok általában alacsonyabb teljesítményűek, így hosszabb töltéshez optimálisak.
• Ha utazás közben felkeres egy ilyen töltőpontot, időt takaríthat meg.

Utcai töltés

A nyilvános töltőpontokon sokszor gyorstöltés is elérhető az elektromos autókhoz, ami ideális opció, ha hosszú út közben kell megállnia a töltés miatt. Ezek azonban nem minden helyzetben alkalmasak arra, hogy teljesen feltöltse az akkumulátort – erre nem mindig jut idő a nap során. A töltési idő a teljesítménytől függ. A két leggyakrabban használt töltőtípus a következő:

50 kW – az ilyen típusú töltőkkel még a nagyobb akkumulátorok is kevesebb mint két óra alatt feltölthetők.
150 kW – a 150 kW-os töltőpontok ritkábbak, de kevesebb mint egy óra alatt képesek feltölteni egy teljesen lemerült akkumulátort is.

Az elektromos autók töltési ideje: GYIK

Mennyi ideig képes elállni egy elektromos autó töltés nélkül?

Az adott modelltől is függ, de az elektromos autók akár hónapokon át is elállnak töltés nélkül. Az akkumulátor töltöttségi szintje is befolyásolja, hogy a jármű mennyi ideig tartja meg a töltést, és ez talán nem hangzik logikusnak, de az ideális szint 50% körül van.

Milyen messzire tud eljutni egy teljesen feltöltött elektromos autó?

Az elektromos autó üzemidejét több tényező is befolyásolja, de ez elsősorban az akkumulátor méretétől és állapotától függ. Hatótávolságnak nevezzük, hogy a jármű az adott töltöttséggel hány kilométert tud megtenni. A régebbi elektromos járművek átlagosan 160 km-t tudtak megtenni, sok modernebb modell azonban akár 400-560 km-es hatótávra is képes.

Töltődnek az elektromos autók vezetés közben?

Nem – de ez nem ilyene egyszerű. Az elektromos járművek energiát veszítenek haladás közben, de a regeneratív fékezés ebből valamit visszanyer. Így energiahatékonyabbak, de ezt a folyamatot nem nevezhetjük öntöltésnek. Inkább részleges újrahasznosításként gondoljon rá.

Mennyi az elektromos autók akkumulátorának élettartama?

Az elektromos járművek akkumulátorának élettartama számos tényezőtől függ, például a kémiai összetételtől, az éghajlattól, amelyben a járművet üzemeltetik, a töltési módszertől stb. Az akkumulátorok évekig tartó használat után némi degradációt mutatnak, de még sok év után is használható az autó néhány százalékkal csökkentett hatótávolsággal.

Kárt tehet az elektromos járművek akkumulátorában az utántöltés?

Általában nem – az utántöltés általában nem tesz kárt az elektromos jármű akkumulátorában. A legtöbb akkumulátorkezelő rendszer tartalmaz valamilyen biztonsági intézkedést, amely megóvja az akkumulátort a folyamatos gyorstöltés káros hatásaitól, és a legtöbb jármű más beépített korlátozásokkal is védi az akkumulátort. Néha azonban érdemes nem 100%-ra tölteni az akkumulátort, mivel ez segít meghosszabbítani az akkumulátor élettartamát.

Bent ülhetek az elektromos autóban töltés közben?

Általánosságban elmondható, hogy nyugodtan bent ülhet az elektromos autóban, amíg tölt. De ha használ valamilyen elektromos egészségügyi berendezést, például pacemakert, akkor ezt nem javasoljuk. Ennek oka, hogy az elektromágneses mezők megzavarhatják a készülék működését. Ha kétségei vannak, kérjen tanácsot egy egészségügyi szakembertől.

Nem kapott választ a kérdésére? Tudjon meg még többet az elektromos autókról a Hondával!

Kapcsolódó olvasmányok