Mivel foglaljuk le a gyerekeket a hosszú autóút során?

Hat ötletet osztunk meg olvasóinkkal, amelyek segítségével könnyebben lefoglalhatja a legkisebbeket a hosszú autóút során – megtudhatja például, hogy hol érdemes megállni, és mit érdemes bepakolni.

Ott vagyunk már? Ez a kérdés minden szülő rémálma. De nem törvényszerű, hogy ifjú utasaink végigunatkozzák a hosszú utat. Ismerje meg hat egyszerű tippünket, amelyekkel az egész család jobb hangulatban utazhat!

Egy autós kirándulás során táblagépen játszó fiú

1. Töltsön le műsorokat, játékokat és filmeket!

Az utazás előtt töltse le a gyerekek kedvenc filmjeit és műsorait, és játssza le nekik az ülés háttámlájára rögzített képernyőn vagy a saját táblagépükön.

A játékok, a filmek, az alkalmazások és a hangoskönyvek egyaránt nagyszerűen lekötik a gyerekek figyelmét néhány órára. Telepítse őket a gyerekek eszközére – fontos, hogy ezt még indulás előtt megtegye, így nem kell mobiladat-forgalomra támaszkodnia az utazás napján. Egy 256 GB-os tárhelyű táblagép körülbelül 8 órányi nagy felbontású videót tud lejátszani. 512 GB ennek a duplája – ami a leghosszabb utazásokhoz is elegendő.

A játékkonzolok évek óta segítenek elütni az otthon töltött időt. Manapság jóval fejlettebb készülékek állnak rendelkezésre, amelyeken számtalan szórakoztató és tanító célzatú játék érhető el – és ezekkel nem csak otthon lehet játszani.

2. Autós bingó

Sokan ismerhetik a "Keresgélő" („I spy”) nevű játékot. Próbálja ki a felturbózott változatot, játsszanak autós bingót az úton! Készítsen bingókártyákat azokról a dolgokról, amelyekkel az út során találkozhatnak, és adjon pontot annak, aki elsőként teljesít egy sort vagy tölti ki az egész kártyát.

Válasszon az út közben látható vagy hallható dolgok közül: például különböző színű vagy típusú autókat, a töltőállomáson látható márkaneveket, kutyákat, a szabadban felfedezhető állatokat vagy hangokat, például autódudát. Emelje a tétet: tűzzön ki kisebb díjakat, például finomságokat vagy rágcsálnivalót.

3. Ideje rajzolni!

Talán a gyerekek már magabiztosan használják a színes ceruzát, de lehet, hogy inkább nyomot nem hagyó filcet ad a kezükbe – egy biztos: az ablakon kikukucskáló gyermekek fantáziája könnyen meglódul.

A rajzolás hosszú időre lefoglalja a kicsiket, sőt előfordulhat, hogy úgy elfáradnak, hogy el is szundítanak. Rögzítsen egy asztalt vagy tálcát a gyermeküléshez, így valódi rajzstúdiót alakíthat ki nekik a hátsó ülésen, ahol mindent megtalálnak az alkotáshoz.

4. Megállók

Több megálló kitűzésével kezelhető szakaszokra oszthatja az utat, így mindenki kényelmesen és biztonságban tudhatja magát. Rengeteg mindent megnézhet az út során.

Használja ki a lehetőséget, és szerezzen friss finomságot, illetve meleg vagy hideg italokat. Ha már mindenki jóllakott, tankolni se felejtsen el! Ez a megálló bármelyik tevékenységbe beépíthető, legyen szó a „Keresgélő” játékról vagy a bingóról.

5. Ki lakik a szomszédban?

Dugóban ragadt? Mindannyiunkkal előfordult már. Ilyenkor segíthet a „Ki lakik a szomszédban” nevű játék.

1. Mindenkinek gyorsan ki kell néznie az ablakon, és meg kell néznie a szomszédos kocsiban ülőket (nem szabad túl sokáig kémlelni, nehogy észrevegyék, hogy bámulják őket).

2. Ha alaposan megnézték maguknak a szomszédot, találjanak ki neki egy háttértörténetet.

3. Adjanak neki vicces nevet, szólaltassák meg muris hangon, és mutassák be, hogy hová tart.

6. Fényképezés

Bárhová is utazik, ne hagyja otthon a fényképezőgépét! Ha gyermekeinek van okostelefonja vagy táblagépe, ösztönözze őket, hogy készítsenek fotókat az utazás során látott érdekességekről.

Az út végén hasonlítsák össze a fényképeket – vagy állítson fel kihívásokat. Például nézzék meg, hogy hány különböző állatot vagy autótípust tudnak lefényképezni (ügyeljenek rá, hogy a vaku ki legyen kapcsolva).

Mit csomagoljunk a családi kirándulásra?

1. Úti elemózsia

A rágcsálnivalók és finomságok minden utazás elengedhetetlen kellékei – a nyalánkságok a hosszú út során is képesek tartani a lelket a gyerekekben.

Vegyen elő egy több rekeszre osztott dobozt, és töltse meg más-más ízletes finomsággal az egyes részeket, ez lehet édesség, ropogtatnivaló, keksz és gyümölcs. Így könnyebben rendben tarthatja az autót, és kevesebbszer kell megállni benzinkutaknál.

2. Párnák és takaró

Ha hosszabb utazást terveznek, és szeretnének már a kora reggeli órákban elindulni, vagy egész éjszaka vezetni fognak, valószínű, hogy a gyerekek előbb-utóbb el fognak szundítani. Vigyenek magukkal egy utazópárnát és egy kis takarót, hogy a kicsik kényelmesen elhelyezkedhessenek.

3. Egy jó könyv

Egyszerű, de hatékony módszer: egy jó könyv a hosszú út során végig elszórakoztathatja a kicsiket. Ajándékozza meg őket egy új könyvvel az út előtt, vagy adja a kezükbe egy korábbi kedvencüket – de figyeljen oda, nehogy rosszul legyenek az autóban, amikor menet közben olvasnak.

4. Alapvető útravaló

Nem csupán a szórakozási lehetőségekről kell gondoskodni: ne felejtse el odatenni a legszükségesebb dolgokat az útra! Feltétlenül vigyék magukkal a következőket:

• Rosszullét elleni gyógyszer és ragtapasz

• Törlőkendő (a ragadós kezekre)

• Víz

• Naptej

• Kényelmes váltásruha

• Elsősegélydoboz