Honda műszerfal visszajelző lámpák, szimbólumok útmutatója

Mindannyian jártunk már úgy, hogy hirtelen egy sárga vagy egy piros visszajelző lámpa kezdett el villogni a műszerfalon, pánikba estünk, és azon tűnődtünk: „mit is akar ez jelenteni?”

Ha nem biztos abban, hogy mit jelent egy adott visszajelző szimbólum, ne aggódjon – ebben a cikkben fényt derítünk azokra a műszerfali szimbólumokra, amelyeket ismernie kell. Ezek a szimbólumok a legtöbb Honda autóban megtalálhatók, beleértve a legújabb Honda Civic, Honda CR-V, Honda e, Honda Jazz és Honda HR-V modelleket is.

Alapszabályként gondoljon a közlekedési lámpák rendszerére: 

Zöld visszajelző lámpa – ezek a szimbólumok csak tájékoztató jellegűek, például csak a rendszer bekapcsolásakor kapcsolnak fel.

Sárga visszajelző lámpa – amikor ez a lámpa világít, mindig valamilyen beavatkozás szükséges. Ha szakembert igénylő problémát jelöl, akkor itt az ideje, hogy időpontot foglaljon a szervizben.

Piros visszajelző lámpa – a piros műszerfali ikon felvillanása esetén az első biztonságos helyen félre kell állnia az autóval.

Piros visszajelző lámpák és műszerfali szimbólumok

ABS visszajelző lámpa

ABS ikon

Ha a blokkolásgátló fékrendszer (ABS) jelzőfénye világít, az azt jelenti, hogy a blokkolásgátló fékrendszer nem működik megfelelően. Ne vezessen, ha ez a lámpa felkapcsolt, mert éles fékezés esetén az autó megcsúszhat.

Automatikus féktartó rendszer visszajelző ikon

Az automatikus féktartó rendszer be van kapcsolva – de előfordulhat, hogy nem működik. További részletekért lásd az „Automatikus féktartó rendszer visszajelzőjét”.

Akkumulátor visszajelző lámpa

Akkumulátor és a töltőrendszer

Minden autó rendelkezik akkumulátorral, legyen szó a benzinmotoros Honda Jazzről vagy a teljesen elektromos Honda e modellről. Ha az akkumulátor figyelmeztető lámpája felkapcsol, ez annak lehet a jele, hogy az autó akkumulátora kezdi elérni az élettartama végét. A lehető leghamarabb ellenőriztesse az akkumulátort.

Elektromos szervokormány szimbólum

Elektromos szervokormány-rendszer

Ez a figyelmeztető lámpa akkor jelenik meg, ha a jármű szervokormányával kapcsolatos probléma merül fel. Ez a jelzés különféle problémákra utalhat, például a szivattyú meghibásodására vagy szivárgásra, ezért mindenképpen ellenőriztesse a járművet egy szervizben.

Motorhűtés szimbólum

Motorhűtő rendszer

Ez a figyelmeztető szimbólum különböző hibákat jelezhet, előfordulhat például, hogy kevés a hűtőfolyadék, vagy túlmelegedést okozó eltömődés alakult ki. Az első biztonságos helyen állítsa le a járművet, keresse meg a hűtőfolyadék-tartályt a motortérben, és ellenőrizze, hogy a szint a minimum alatt van-e.

Motorolaj figyelmeztetés

Motorolajnyomás

Amikor ez a jelzőfény megjelenik, kapcsolja le a jármű motorját, és ellenőrizze az olajszintet (ha nem biztos a dolgában, a kézikönyv lépésről lépésre bemutatja az eljárás menetét). Az olajat akkor kell feltölteni, ha a szintje a minimum alatt van.

Olajnyomás felkiáltójellel

Motorolajnyomás (felkiáltójellel)

Ha a gyújtáson lévő motor mellett felkapcsol a felkiáltójellel megjelölt olajtartály jelzés, akkor az olajszint-érzékelőt szakembernek kell ellenőriznie.

Nyitott ajtó visszajelző szimbólum

Ajtó nyitva

Ha ez a szimbólum vezetés közben jelenik meg, akkor a lehető leghamarabb meg kell állnia, mivel ez azt jelenti, hogy valamelyik ajtó nyitva van.

A rögzítőfék vagy a kézifék szimbóluma

A rögzítőfék (kézifék) és a fékrendszer visszajelzője

Álló helyzetben: A rögzítőfék be van kapcsolva. A megállást követően a jelzés 30 másodperc után kikapcsol.

Vezetés közben: Ha a jelzés menet közben kapcsol fel, azonnal álljon félre, mivel a fékfolyadék szintje alacsony lehet, vagy a fékrendszerrel kapcsolatban probléma merülhetett fel.

Biztonsági öv szimbólum

Biztonsági övek

Ez a visszajelző szimbólum arra emlékezteti a vezetőt – és bizonyos modellek esetén az első utasokat is –, hogy a jármű mozgása közben kapcsolják be a biztonsági övet.

Kiegészítő utasvédelmi rendszer jelzés

Kiegészítő utasvédelmi rendszer

Az SRS figyelmeztető lámpa akkor kapcsol fel, ha a légzsák nem működik. A lehető leghamarabb figyelmet kell fordítani a problémára, mivel ez azt jelenti, hogy szükség esetén a légzsákok nem nyílnak ki.

Sárga műszerfal visszajelző lámpák és szimbólumok

Adaptív lengéscsillapító szimbólum

Adaptív lengéscsillapító rendszer visszajelző

Ha ez a visszajelző ikon jelenik meg, az azt jelentheti, hogy a felfüggesztés meghibásodott.

Állítható sebességkorlátozó

Állítható sebességkorlátozó

Amikor megnyomja az állítható sebességkorlátozó gombját, ez a lámpa felkapcsol, és a jármű nem lépi túl a megadott sebességet.

Automatikus alapjárat-leállítás

Automatikus alapjárati leállítás visszajelző

Ha a gépkocsi (pl. egy a Honda CR-V) alapjárati leállítás funkcióval is rendelkezik, a jármű alapjáraton az üzemanyag-takarékosság érdekében leáll. Ha a visszajelző lámpa zöld színnel jelenik meg, akkor a rendszer megfelelően működik. Sárga szín esetén a rendszer hibát észlelt.

Holttérfigyelő Rendszer szimbólum

Holttérfigyelő Rendszer

A Holttérfigyelő Rendszer figyelmezteti Önt, ha autót észlel a jármű valamelyik oldalán. A szimbólum a megfelelő visszapillantó tükörben jelenik meg, ezenfelül pedig egy figyelmeztető hang is megszólal.

Nappali menetvilágítás

Nappali menetvilágítás

A nappali menetvilágítás egy kiegészítő biztonsági intézkedés, amelynek köszönhetően nappal is jobban fog látszódni. Ez a szimbólum a rendszer bekapcsolását jelzi.

Dízel-részecskeszűrő

Dízel-részecskeszűrő

A dízel autók a káros részecskék szűrésére szolgáló szűrőkkel vannak felszerelve. Ha ez a visszajelző lámpa megjelenik a műszerfalon, akkor a szűrőt 60 km/h sebességgel haladva regenerálhatja egészen addig, amíg a jelzés el nem tűnik. Ha a jelzés ismét, de egy felkiáltójellel együtt jelenik meg, akkor előfordulhat, hogy ki kell cserélni a szűrőt.

Motor figyelmeztető jelzés

A motor számos érzékelővel rendelkezik a kipufogórendszer mentén. Ez a figyelmeztető jelzés számos különböző ok miatt felkapcsolhat, ezért a lehető leghamarabb vigye szervizbe a gépkocsiját.

Ráfutásos ütközésre figyelmeztető rendszer

Ráfutásos ütközésre figyelmeztető rendszer

Ez a rendszer a Sávelhagyásra Figyelmeztető Rendszerrel együtt működik, és automatikusan fékez, ha veszélyt észlel. Ez a jelzés a művelet során kapcsol fel.

Alacsony üzemanyagszint

Alacsony üzemanyagszint

Az üzemanyagszint visszajelző lámpájának a megjelenése a tankolásra figyelmezteti a járművezetőt. A tankban továbbra is van üzemanyag, de nem sok. Az üzemanyag visszajelző lámpája általában akkor kapcsol fel, ha a tankban az üzemanyag szintje 10% alá csökken.

Izzítógyertyák

Izzítógyertyák

Ez a lámpa csak dízel gépkocsik esetén kapcsol fel. Az izzítógyertyák elhasználódására figyelmeztet, amelyek hideg időben segítik a gépkocsi elindulását. Ha a lámpa a gépkocsi vezetése közben sem kapcsol le, akkor cserélni kell őket.

Sávelhagyásra Figyelmeztető Rendszer

Sávelhagyásra Figyelmeztető Rendszer

Ha a gépkocsija Sávelhagyásra Figyelmeztető Rendszerrel van felszerelve, ez a jelzés figyelmezteti a vezetőt, ha az autó kezdi elhagyni a sávot.

Borostyánsárga parkolófék-visszajelző

A rögzítőfék és a fékrendszer visszajelzője (sárga)

Ez a visszajelző akkor kapcsol fel, ha probléma merül fel az elektromos rögzítőfék rendszerében. Ha a jelzés bekapcsolva marad, kerülje a rögzítőfék használatát (ha meg kell állnia, manuális gépkocsik esetén hagyja sebességben a gépkocsit, míg automata váltó esetén használja a P fokozatot)

Elektromos rendszer visszajelző

Elektromos rendszer visszajelző

Azt jelzi, hogy probléma van a jármű elektromos rendszerével vagy bedugott töltőrendszerrel. Ellenőriztesse a márkakereskedővel.

Kész állapot visszajelző

Kész állapot visszajelző

A kész állapot jelzése akkor világít, amikor a jármű készen áll a vezetésre, például a teljesen elektromos Honda e esetén.

Hátsó ködfényszóró szimbólum

Hátsó ködfényszóró

Ez a figyelmeztető lámpa jelzi, hogy a hátsó ködlámpák be vannak kapcsolva.

Szervizemlékeztető

Szervizemlékeztető

Ennek a figyelmeztetésnek a megjelenése esetén eljött a gépkocsi kötelező szervizelésének az ideje, amely során olaj- és szűrőcserét, vagy teljes szervizt kell végezni. A szükséges munkát a szerviz fogja megerősíteni.

Kulcs nélküli nyitás/indítás

Kulcs nélküli nyitás/indítás

Ha a Honda kulcs nélküli nyitás/indítás funkcióval rendelkezik, ez a jelzés az indítógombhoz kapcsolódó problémát jelezhet.

Abroncsnyomás visszajelző lámpa

Abroncsnyomás

Az abroncsnyomás jelzőlámpája nagyon gyakori figyelmeztető szimbólum. Azt jelenti, hogy az egyik gumiabroncs nyomása alacsony. Minden gumiabroncsban ellenőrizze a levegőnyomást – a megfelelő levegőnyomást a kézikönyvben találja.

Menetstabilizátor

Menetstabilizátor

Minden új Honda rendelkezik ezzel a figyelmeztető szimbólummal. Ez egy olyan rendszer része, amely segít megelőzni a jármű megcsúszását. Ha a jelzés felkapcsol, az azt jelentheti, hogy a VSA ki van kapcsolva vagy annak ellenőrzése szükséges.

Mosófolyadékszint

Mosófolyadékszint

Ez a jel általában azt jelenti, hogy fel kell töltenie a mosófolyadékot. Veszélyes lehet piszkos szélvédővel vezetni – ezért fontos, hogy az ablakmosó folyadék mindig az optimális szinten legyen.

Zöld műszerfal szimbólumok

Sebességtartó automatika

Adaptív sebességtartó automatika

Ennek a jelzésnek akkor kell megjelennie, ha az adaptív sebességtartó automatika be van kapcsolva.

ECON üzemmód

ECON üzemmód

Az ECON üzemmód segít, hogy a Honda gépkocsiját a lehető leghatékonyabb tudja használni. Ennek a gombnak a megnyomásakor a rendszer különböző elemek beállításával, pl. a légkondicionáló beállításainak a módosításával maximalizálja a gépkocsi hatékonyságát.

Elektromos meghajtás visszajelző

Elektromos meghajtás visszajelző

A gyújtás ráadását követően néhány másodpercre felkapcsol, illetve akkor világít, amikor a az elektromos motort használja a hagyományos motor helyett.

EV-üzemmód visszajelző

EV-üzemmód visszajelző

Akkor világít, amikor a gyújtást felkapcsolja, a gépkocsi pedig EV üzemmódban van.

Első ködfényszórók

Első ködfényszóró

Ez a jelzés akkor jelenik meg, amikor felkapcsolja az első ködlámpákat.

Bekapcsolt lámpák visszajelzője

Bekapcsolt lámpák visszajelzője

Ez a visszajelző szimbólum akkor jelenik meg, amikor felkapcsolja a fényszórókat. A fényszórók kikapcsolásakor a jelzés is eltűnik.

Irányjelző

Irányjelző

Az irányjelző használatakor a kiválasztott iránynak megfelelő nyíl zölden villog. Általában kattogó hang is kíséri.

Kék műszerfal szimbólumok

Automatikus távolsági fényszóró bekapcsolva

Automata távolsági fényszóró visszajelző

Gyenge fényviszonyok észlelésekor a távolsági fényszóró automatikusan felkapcsol.

Távolsági fényszóró bekapcsolva

Távolsági fényszóró bekapcsolva

Ez a jelzés arra emlékeztet, hogy a távolsági fényszóró be van kapcsolva.