Az autó takarítása és fertőtlenítése

Az elmúlt év során mindannyian rászoktunk a rendszeres kézmosásra és az alapos takarításra, de vajon Ön mikor takarította ki alaposan az autója belsejét?

Valószínűleg igen kicsi az esélye, hogy egy fertőzött felületről elkapjuk a koronavírust, ugyanakkor kizárni sem lehet az ilyen fajta terjedést, és más vírusokat, például influenzát könnyen elkaphat így. Ezért érdemes tisztán tartani az autó belső terét, különösen ha mások is használják a járművet.

Javasoljuk, hogy takarítsa ki a kocsit, mielőtt másik vezető ül a volán mögé, vagy ha olyan személy utazott benne, aki a betegség jeleit mutatja.

Az alábbiakban hasznos tanácsokkal segítjük Önt az autó takarításában és fertőtlenítésében.

Alapvető tisztítás

Ahhoz, hogy a fertőtlenítő kifejthesse hatását, közvetlen érintkezésbe kell kerülnie a vírussal. A por és a kosz meggátolja ezt, ezért a takarítás első lépése legyen mindig az, hogy eltávolítjuk a jól látható szennyeződéseket. Törölje le a port a műszerfalról és az ajtókról egy száraz, tiszta mikroszálas törlőruhával, és ügyeljen rá, hogy a burkolat réseit és sarkait is portalanítsa. Ezután porszívózza ki az üléseket, a középkonzolt és a szőnyegeket. Vegye ki a padlószőnyegeket (figyeljen a műanyag rögzítőfülekre), így a széleknél összegyűjt koszt is eltüntetheti. Az akkumulátoros vagy az autó 12 voltos elektromos aljzatáról működtetett kézi porszívókat egyszerű beüzemelni, a nagyobb, hálózatról működő gépek viszont sokkal jobb szívóerőt kínálnak.

Mit kell fertőtleníteni?

Töröljön át mindent, amihez a vezető vagy az utas hozzáért, és azokat a területeket is, ahová köhögéskor vagy tüsszentéskor váladék juthatott. Érdemes felállítani egy listát a letisztítandó dolgokról, és módszeresen végigmenni rajta. Így egyetlen fontos pontról sem fog elfeledkezni:

Tisztítandó részek

Milyen tisztítószereket érdemes használni?

Javasoljuk, hogy ne használjon hipót, sem más háztartási tisztítószereket, mivel ezek ammóniát tartalmazhatnak. Ez ugyan elpusztítja az autó belső terében megtelepedett káros organizmusokat, ugyanakkor a felületekben is kárt tehet, vagy elszínezheti őket.

A szennyeződések eltávolítására és a baktériumok és vírusok elpusztítására egy enyhe, melegvizes szappanos oldat is kiválóan megfelel. A bőrülések speciális kezelést igényelnek: használjon kifejezetten erre a célra készült bőrtisztító szert, és ne feledkezzen meg a bőr ápolásáról sem.

A mikroszálas törlőrongyok nedvesen és szárazon is kiválóan alkalmasak a por és a szennyeződés eltávolítására, és a legtöbb tisztítószerrel együtt használhatók. Használat után mossa ki mosógépben, de ne töltsön be öblítőt.

Ma már kifejezetten ebből a célból készült autós levegőfertőtlenítő termékek is kaphatók: az ember beindítja a motort, légkeringetési módba kapcsolja a klímát, megnyomja a flakonon található gombot, becsukja az ajtót, majd megvárja, hogy a flakon kiürüljön, és az anyag belepje a belső teret. Az autó belsejét azonban akkor is alaposan ki kell takarítani, ha ilyet használ.

Bármilyen módszert is választ, mindenképp viseljen egyszer használatos gumikesztyűt, és munka közben ne érjen az arcához és a szeméhez. Ha végzett, és elpakolta a palackokat, a szennyes rongyokat és a többi eszközt, vegye le és dobja a szemétbe a kesztyűt. Ha olyan autót takarít, amelyben koronavírusos tüneteket mutató személy utazott, érdemes lehet maszkot és védőszemüveget is felvenni. Mossa meg a kezét, ha végzett a takarítással!

Okos trükkök a takarításhoz

Ha folyadékot – valamilyen tisztítószert vagy akár egyszerű szappanos vizet – használ az autó belsejében, ügyeljen rá, hogy ne nedvesítse túl a felületeket. Ha túl sok folyadékot visz fel, rengeteget kell majd várnia a száradásra, a vezérlők csúszóssá válhatnak, és az elektronikus rendszerben is kárt tehet. A legjobb módszer, ha a folyadékot csak a törlőkendőre önti rá, nem közvetlenül az autó elemeire. Ez elegendő a hatékony takarításhoz, és a felületek sem lesznek túl nedvesek.

A szélvédő és a műszerfal találkozásánál lévő részeket nehéz lehet elérni. Most megosztjuk Önnél a profi autómosók trükkjét: helyezkedjen háttal a szélvédőnek, nyújtsa hátra a kezét tenyérrel felfelé, és így törölgesse át az üveget. Ezzel a módszerrel a szélvédő alsó részét is könnyedén elérheti.

Sokszor a légfúvó nyílások és a kapcsolók kis nyílásaiba is nehéz beférkőzni, de erre is van megoldás. Söpörje ki a port egy tiszta, száraz ecsettel! A műszerfal és a fogódzók texturált felületeiben meggyűlt szennyeződéseket dörzsölje ki egy régi fogkefével.

Segítség a profiktól

A profik, például az autókereskedések és az autókölcsönzők fertőtlenítő gépeket használnak, amelyek ózonnal és biocid vegyi anyagokkal kezelik az utastér minden pontját. Ma már számos cég és egyes kereskedők is kínálnak autófertőtlenítési szolgáltatásokat, ha inkább másra bízná a feladatot.

*A fentiek csak javaslatnak tekintendők, az eredmények a kiindulási feltételektől és más tényezőktől függően változhatnak.