Új vállalat alapítását jelentette be a Honda

A Striemo Inc. startup a japán márka IGNITION névre keresztelt, üzletfejlesztési programjának részeként jött létre

2022. június 14.

Striemo néven egy vadonatúj, elektromos mikromobilitási eszközt mutat be a Honda innovációs programján keresztül

Vadonatúj vállalat alapításáról döntöttek nemrégiben a Honda Motor Company vezetői. A Striemo Inc. névre keresztelt start-up az IGNITION üzletfejlesztési program során került a márka szakembereinek látókörébe.

A Striemo Inc. egyszemélyes, háromkerekű, elektromos hajtású mikromobilitási eszközt dolgozott ki, melynek neve azonos a vállalatéval, egyensúlyozásért felelős rendszere pedig a teljes sebességtartományban, azaz lépéstempótól a kerékpárosok iramáig abszolút stabillá teszi, így a felhasználónak nincs olyan érzése, hogy felborulhat. A Striemo forgalmazása Japánban az év elején, Európában 2023-ban kezdődik.

A Striemo legfőbb jellemzői

A Striemo legnagyobb előnye, hogy a teljes sebességtartományban (lépéstempótól a kerékpáros iramig) stabilan fut, ilyenformán a felhasználónak nincs az az érzete, hogy bármikor felborulhat, s még ösztönösebben irányíthatja az eszközt. A Sterimóhoz fejlesztett, egyedi szerkezeti megoldásoknak köszönhetően a tömegközéppont rendkívül precízen, tized-milliméteres pontossággal számolható.

  • Yotaro Mori, a Striemo Inc. társalapítója és elnök-vezérigazgatója elmondta:

„A mobilitás leginkább a felfedezések, az első találkozások okán szórakoztató. A Striemo fejlesztésekor arra törekedtem, hogy minél több ember élhesse át ezeket az élményeket, ehhez pedig az kell, hogy a közlekedés, a helyváltoztatás a lehető legkönnyebb legyen – mintha csak cipőt húzna az ember és kisétálna a lakásból. A Striemo egy új közlekedési eszköz, amelynek tervezéséhez az ember tanulmányozása adta az alapot. Megfigyeléseinket a Honda motorkerékpárok fejlesztésekor tettük, illetve tesszük, így egyedülálló tapasztalattal büszkélkedhetünk. Az a célunk, hogy a Striemo a leggyakrabban használt közlekedési eszközzé váljon az emberek körében, s még jobbá tegye hétköznapjaikat, egyszersmind szabadabbá, szórakoztatóbbá helyváltozatásukat.”

  • Shinji Aoyama, az IGNITION vezető zsűritagja, a Honda Motor Company senior ügyvezető igazgatója ügyvezető elmondta:

„A Hondánál rengetegen olyan ember dolgozik, akiben ott él az újító szellem. Mr. Mori az egyik közülük. Vágya, hogy segítséget nyújtson az embereknek és műszaki fejlesztésekkel járuljon hozzá a társadalom fejlődéséhez. IGNITION programunk keretein belül a Honda segítséget nyújt Mr. Morinak, hogy megvalósítsa álmait és saját üzleti vállalkozásba fogjon. A Honda továbbra is egyre erősebben támogatja az innovációs kezdeményezéseket, és igyekszik friss gondolatokkal, ötletekkel hatékonyabbá tenni üzletfejlesztési tevékenységét.”

  • A Honda nyitott innovációs kezdeményezése

A Honda mindig is nagyra értékelte az eredeti műszaki megoldásokat, ötleteket, és számtalan esetben segítette ezek kidolgozását, hogy társadalmi problémákat oldjon meg, illetve értéket teremtsen vásárlóinak és az emberiségnek.

 

Honda Xcelerator nyílt innovációs program*1

A Honda Xcelerator egy nyílt innovációs program, melyet azért hívtak életre, hogy elősegítse a Honda és a start-up vállalkozások közötti együttműködést. A Honda Innovations Inc. székhelye a kaliforniai Szilícíum-völgyben található, innen irányítják a nemzetközi folyamatokat. A kezdeményezés már számos alkalommal teremtett lehetőséget arra, hogy a Honda összevonhassa tudását és közösen dolgozhasson – fejlett technológiát kidolgozó – cégekkel, intézményekkel stb., ezáltal új értékek születhettek és komoly társadalmi problémák oldódhattak meg.

Információk az IGNITION vállalkozásindítási programról

A Honda által életre hívott IGNITION program célja, hogy olyan ötletek, álmok, műszaki elképzelések valósulhassanak meg, amelyek megoldást nyújtanak a társadalmi problémákra, egyszersmind valódi értéket teremtenek. A kezdeményezés 2017-ben indult, s 2020-ban már elkezdődhetett az új vállalkozások létrehozása, egyúttal az ötletek megvalósítása és bevezetése. Az első cég, ami az IGNITION-nek köszönhetően létrejött, a látássérültek tájékozódását segítő Ashirase, Inc.*2

Az IGNITION legfőbb jellemzői

  •     Minden fő állású Honda-alkalmazott részese lehet, függetlenül a vállalatnál eltöltött idő hosszától és a betöltött pozíciótól.
  •     Azok az ötletek, melyek sikerrel szerepelnek a végső elbíráláson, a Honda biztosította kereteken belül vagy önállóan alapított startup-vállalkozásként valósulhatnak meg.
  •  Az elbírálási folyamat hat hónapot vesz igénybe, mindeközben a Honda egy szakemberekből álló csoportja folyamatos, állandó segítséget nyújt a „pályázóknak”.
  • Ugyancsak tanácsokkal segíti őket egy befektetési cég,
  • s amennyiben azt javasolják, hogy az ötlet különálló start-up cégen keresztül öltsön formát, a Honda legfeljebb 20%-os részesedéssel lehet jelen az újonnan létrejött társaságban.

*1 Ha szeretne többet megtudni a Honda Xcelereatorról, kérjük, látogasson el ide: https://xcelerator.hondainnovations.com (angol nyelvű honlap)

*2 Az Ashirase, Inc. speciális érzékelőkkel ellátott cipőket fejleszt, melyek rendkívül hatékonyan segíthetik a vakok és gyengénlátók tájékozódását. Az első sorozatgyártású Ashirase lábbelik várhatóan 2023. március 31-ig megérkeznek a kereskedésekbe. További információért, kérjük, keresse fel az Ashirase hivatalos, japán nyelven elérhető honlapját: https://www.ashirase.com