Ötcsillagos Euro NCAP minősítést szerzett az új Honda CR-V

2024. április 10.

  • - A vadonatúj CR-V a legújabb, továbbfejlesztett Honda SENSING, illetve SENSING 360  rendszerrel kerül a szalonokba, mely egyebek mellett hangradarrendszer és széles látószögű első kamera segítségével szavatol 360˚-os biztonságot
  • - A CR-V karosszériaszerkezetének új nyúlványai a frontális, a ráfutásos és az oldalirányú ütközéseknél is nagyobb védelmet garantálnak
  • - A Honda célja, hogy 2050-ben már ne történhessenek olyan halálos kimenetelű balesetek, amelyekben a márka termékei is érintettek, így a CR-V is kategóriájának egyik legbiztonságosabb modelljeként mutatkozott be

Ötcsillagos, azaz kiváló minősítést szerzett az Euro NCAP menetbiztonsági vizsgálatán a vadonatúj, SENSING 360 rendszerrel felszerelt Honda CR-V e:HEV és CR-V e:PHEV modell – adta közre a töréstesztekre szakosodott nemzetközi szervezet.

A Honda célja, hogy 2050-ben már ne történhessenek olyan halálos balesetek, amelyekben a márka termékei is érintettek, ezért megannyi új, illetve továbbfejlesztett menetbiztonsági eszközzel szereli fel a CR-V hatodik nemzedékét. Ezek az utasokat és a gyalogosokat egyaránt oltalmazzák, így a Honda szabadidő-autója a szegmens egyik legbiztonságosabb modelljeként mutatkozhatott be.

A Honda SENSING 360 egy 100˚-os látószögű első kamerára, egy milliméter-hullámos radarra és négy – sarkokra helyezett – szenzorra épül, így 360˚-os szögben tarthatja szemmel az autó környezetét. A CR-V új, optimalizált első kamerája képalapú megfigyeléssel azonosítja a tárgyakat, így a gyalogosokat, az útburkolati jeleket, az útpálya széleit, a motorosokat, a kerékpárosokat és a többi járművet is könnyedén felismeri.

A Honda SENSING 360 részeként továbbfejlesztett Első Keresztirányú Forgalomra Figyelmeztető Rendszer (Front Cross Traffic Warning) is szerepel a felszereltségi listán. Ez folyamatosan monitorozza az autó előtti területet, és vizuális, illetve hangjelekkel, valamint rezgésekkel figyelmezteti a vezetőt, ha úgy ítéli meg, hogy egy másik jármű jobbról, balról vagy szemből túl gyorsan közelít.

Ha a pilóta nem reagál, akkor az Ütközés Erejét Mérséklő Fékrendszer automatikusan működésbe lép, és óvatosan fékezni kezd, hogy csökkentse az ütközés esélyét, illetve következményeit. Amennyiben a vezérlőelektronika elkerülhetetlennek ítéli meg a karambolt, erőteljesen lassít.

Hogy a CR-V megfeleljen az Euro NCAP támasztotta, rendkívül szigorú – felnőtt utasok védelmére vonatkozó – feltételeknek, nemcsak a Honda SENSING 360 rendszert fejlesztették tovább, hanem a karosszériaszerkezetet is számos passzív biztonságot fokozó elemmel egészítették ki.

 Az új oldalsó keret és felső nyúlvány még több irányba vezeti el az ütközési energiát az utascella felől, s átdolgozták, illetve megerősítették az A-oszlopot a bent ülők hathatósabb védelme érdekében.

 A strukturális változtatások révén a CR-V karosszériája megfelel az új Mobile Progressive Deformable Barrier (mobil, progresszív, alakváltozásra képes akadály), az Advanced European Mobile Deformable Barrier (fejlett, európai, mobil, alakváltozásra képes akadály) és a 32 km/órás oszlopütközéses törésteszt követelményeinek. A megnövelt akkumulátorméret okán a e:PHEV modellváltozat padlólemeze további keresztmerevítőket kapott, így oldalirányú ütközésnél kevésbé deformálódik a kocsitest.

 Az új CR-V utasait a masszív karosszéria mellett 11 darabos légzsákrendszer védi, ami többek között első térdlégzsákokat és első-hátsó oldallégzsákokat is magában foglal. Ráadásul az első ülések közé is szerelnek egy légzsákot, így a vezető és a mellette ülő utas teste nem csapódhat egymásnak oldalirányú ütközésnél.

 A CR-V természetesen gyermekvédelem terén is kimagasló teljesítmény nyújt. Ebben szerepet játszanak az integrált ISOFIX gyerekülés-rögzítő pontok is, amelyek megfelelnek a legújabb európai i-Size szabványnak.

 Magyarországon a CR-V e:HEV és e:PHEV minden modellváltozatának az  alapfelszereltségébe tartozik a Honda SENSING 360 rendszer, így mindegyik ötcsillagos minősítést ér el az új, szigorúbb NCAP-teszteken.

 Tudjon meg többet a Honda által fejlesztett Honda SENSING és Honda SENSING 360 rendszerről itt!