A Honda HR-V e:HEV hajtáslánca jobban teljesít valós körülmények között, mint a vetélytársak rendszerei

2022. február 15.

  • A konkurensek lágy és plug-in hibrid hajtásláncainál egyaránt hatékonyabbnak bizonyult a Honda által fejlesztett e:HEV hajtáslánc a kijelölt tesztútvonalon
  • Az e:HEV a legpraktikusabb megoldás a naponta autózóknak, hiszen nem szükséges hálózatról tölteni, nem okoz hatótávszorongást és elképesztően alacsony károsanyag-kibocsátás jellemzi
  • Az új Honda CR-V, HR-V és Jazz, valamint a hamarosan érkező, vadonatúj Civic kizárólag ezzel az öntöltő hajtáslánccal érkezik a kereskedésekbe

A Honda gondosan megtervezett, páratlanul fejlett e:HEV hibrid rendszere hatékonyabbnak és használhatóbbnak bizonyult a többi hibrid hajtásláncnál – mutatott rá a japán márka által valós körülmények között elvégzett belső tesztje1.

Persze ez nem csoda, a sok területen iparági elsőnek számító vállalat szakemberei ugyanis rengeteget dolgoztak az e:HEV tökélyre fejlesztésén. Ez a rendszer adja a Honda „Electric Vision” névre keresztelt elektrifikációs stratégiájának alapját és ez dolgozik a CR-V, a HR-V, a Jazz és a nemsokára érkező vadonatúj Civicben is. A rendszer lelke egy nagy teljesítményű, hihetetlenül takarékos, Atkinson-ciklusú, benzines erőforrás, ehhez kapcsolódik két villanymotor. A konstrukció olyannyira hatékony, hogy a rivális lágy hibrid hajtásláncot kétségkívül, a plug-in hibridet pedig felülmúlhatja.

Erről tanúskodott az előre megtervezett, 116 km-es tesztút is, melynek során változatos forgalmi és útviszonyok közepette fogták vallatóra az e:HEV-et és a többiek rendszereit. Itt nincs szükség konnektorra, illetve töltésre, a hibrid HR-V megalkuvás nélkül használható a hétköznapokon, és az elektromos autókra – többé-kevésbé - jellemző teljesítménnyel, takarékossággal, rugalmassággal, valamint magas használati értékkel segíti tulajdonosát.

A vadonatúj HR-V és a konkurens modellek hajtásláncát közúton összevetve arra jutottak a szakemberek, hogy az e:HEV rendszer messze túlteljesíti a 48 V-os, lágy másnéven mild hibrid rendszereket, amelyek egyre több járműben jutnak szerephez napjainkban. Ezeknél egy 48 V-os akkumulátor és egy integrált, önindítóként is szolgáló generátor segíti a belső égésű motort, így az fékezéskor és üresben guruláskor lekapcsolhat.

Az említett tesztkörülmények között a vadonatúj HR-V könnyedén ledolgozta 120 kg-os súlytöbbletből fakadó hátrányát, ami a teljes értékű hibrid rendszer beépítéséből adódik. Ez a gyakorlatban annyit tesz, hogy átlagban 1,1 literrel kevesebbet fogyasztott 100 km-en, mint vetélytársai, sőt városi környezetben megesett, hogy 4,5 literrel kért kevesebbet 100 km-en, mint 48 V-os riválisa, tehát a HR-V és az e:HEV hajtáslánc egyaránt rugalmasnak bizonyult.

Ami az e:HEV-et igazán különlegessé teszi, az a három menetüzemmód közötti váltások időzítése és mikéntje - ez olyasmi, amire a klasszikus lágy hibridek nem képesek. Az intelligens vezérlőegység automatikusan, a helyzetnek megfelelően, maximális üzemanyag-hatékonyságra törekedve vált az elektromos (Electric Drive), a hibrid (Hybrid Drive) és a belső égésű (Engine Drive) üzemmód között.

Miként a próbautak során kiderült, az e:HEV hatékonysága még a PHEV rendszerekével is összemérhető. Míg a plug-in hibridek tulajdonosai arra kényszerülnek, hogy lehető legnagyobb hatékonyság érdekében maximumon tartsák az akkumulátorok töltöttségét, a Honda öntöltő e:HEV rendszere folyamatosan a legmagasabb hatékonysági szinten áll, méghozzá anélkül, hogy a közműhálózatra kéne csatlakoztatnia az üzemeltetőnek. Szemben a riválisok PHEV-ekre vonatkozó szólamaival, a plug-in hibridek ugyanannyit voltak képesek elektromos üzemmódban közlekedni urbánus környezetben, mint a HR-V e:HEV, tehát nem igazán látszottak a komplex PHEV rendszer1 beépítésének valódi előnyei. Mi több, városon kívül, ahol a járművek többségét használják a HR-V elektromosüzem-ideje 3%-kal meghaladta a PHEV-ét.

A Honda által fejlesztett e:HEV hajtáslánc zökkenőmentes, egyszersmind magával ragadó vezetési élményt nyújt. Az üzemmódok közötti váltások elképesztően kifinomultak, azaz nincs megtorpanás, rángatás és egyéb kellemetlen kísérőjelenség, a HR-V e:HEV azonnal reagál a pilóta mozdulataira, lendületesen gyorsít, s miként a teszt is bebizonyította, kivételesen hatékony valós körülmények között.

A Honda hibrid rendszerekkel kapcsolatos tapasztalat és szakértelme több, mint 20 éve fennáll, ami az eredeti Insight 1999-es bemutatásával kezdődött. Ez persze csak az első lépés volt; ma már kétmotoros2  e:HEV rendszer dolgozik a Jazzben, a CR-V-ben és a vadonatúj HR-V-ben, hamarosan pedig a Civic 11. nemzedéke is megkapja ezt a különleges hajtásláncot.

[1] Kérjük, vegye figyelembe, hogy a PHEV-vetélytársat Charge Sustain (CS, töltésfenntartás) üzemmódban, nem teljesen feltöltött állapotban teszteltük. A valós körülmények között végrehajtott teszteket a Honda munkatársai irányították és hajtották végre. A teszt során elért eredmények a vezetési stílus és az útviszonyok miatt eltérhetnek a gyáritól, így hatótávolságra és az általános hatékonyságra vonatkozó értékek is.

[2] Két villanymotor van – az egyik meghajt, a másik generátorként működik