ÚJ ELEKTROMOS AUTÓNK

Az új technológia új vezetési módot és kifejezéseket hoz. Hogy segítsünk nagyobb jártasságot szerezni az elektromos autók témájában, összeállítottuk az elektromos és hibrid autókkal kapcsolatos legfontosabb kifejezések listáját.

A Honda Sports EV Concept elölről háromnegyedes nézetben.

Járműtípusok

Teljesen elektromos üzemű (Battery Electric Vehicle, BEV) és elektromos (Electric Vehicle, EV) járművek

A BEV és EV rövidítések a teljesen elektromos üzemű autókat jelentik, amelyeket lítiumion akkumulátorról táplált villanymotor hajt. Ilyen autók a 2019-es Tokiói Autókiállításon bemutatott Urban és Sports EV Concept modelljeink.

Hálózatról tölthető hibrid jármű (Plug-in Hybrid Electric Vehicle, PHEV)

Olyan autó, amelyben hagyományos belső égésű motor és újratölthető akkumulátor is van. Ez lehetővé teszi a teljesen elektromos hajtást, valamint a hosszabb utazást a benzines motorral, illetve a benzines és villanymotor kombinációjával.

Hálózatról tölthető jármű (Plug-in Vehicle, PiV)

Egy általános kifejezés, amelyet olyan autókra használnak, amelyek töltőcsatlakozóval rendelkeznek a lítiumion akkumulátoruk töltéséhez. Lehetnek elektromos és hálózatról tölthető hibrid autók.

Ultraalacsony károsanyag-kibocsátású jármű (Ultra-Low Emission Vehicle, ULEV)

Olyan autó, amelynek szén-dioxid-kibocsátása kevesebb mint 75 g/km. 

Hatótávnövelt (Range Extended) elektromos autó

Olyan elektromos autó, amelyben van egy kis benzines generátor, amelyet kizárólag az akkumulátor feltöltéséhez használ. Ezek a kis benzinmotorok nem képesek az autó közvetlen meghajtására.

Új elektromos jármű (New Energy Vehicle, NEV)

Ezt a kifejezést olyan autókra használják, amelyek teljesen vagy részlegesen elektromos üzeműek – ilyen például az elektromos és hálózatról tölthető hibrid autók.

Üzemanyacellás elektromos jármű (Fuel Cell Electric Vehicle, FCEV)

Az üzemanyagcellás elektromos járművek, mint amilyen a Honda Fuel Cell Clarity, nem igényelnek hálózatról való töltést. A motort meghajtó áramot sűrített hidrogén és oxigén felhasználásával állítják elő. A Honda Clarity egy nulla károsanyag-kibocsátású autó, mivel az elektromos áramot hidrogénből állítja elő.

Alternatív hajtású jármű

Ezt a kifejezést olyan autókra használják, amelyek nem benzinnel vagy dízellel működnek. Ilyenek például az elektromos és hálózatról tölthető hibrid autók, de a napelemes autók is.

A Honda műszaki rajza a töltőtípusokról.

Akkumulátorok és csatlakozók

A töltőkábelek csatlakozói

Type1: Öt villás csatlakozó kapoccsal. Type2: Hét villás csatlakozó, amelynek egyik oldala lapos. Általában ez a típus található meg az európai gyártású elektromos autókon. A CHAdeMO típus egy kerek, négy villás csatlakozó. Ezt a típust csak a villámtöltőpontok használják, és általában az ázsiai márkájú elektromos autókkal kompatibilis.

Combined Charging System (CCS)

Az EU-ban kidolgozott szabvány. Ezt a típust csak a villámtöltőpontok használják, és az európai márkájú elektromos autókkal kompatibilis. Ez ugyanolyan csatlakozó, mint egy szabványos egyesült királyságbeli konnektor, és bizonyos elektromos autók töltésére használható, de nem rendelkezik a speciális rendszerek biztonságával és sebességével.

Li-ion akkumulátor

A BEV és PHEV autókban használt újratölthető lítiumion akkumulátor rövidítése. Ugyanúgy újrahasznosítható, mint a laptopok és mobiltelefonok akkumulátorai.

A Honda Urban EV Concept elölről háromnegyedes nézetben egy töltőpont előtt.

Az elektromos autók töltése

Utántöltés

Az elektromos autó töltése parkolás közben, amíg Ön a dolgait intézi. A nyilvános töltőpontokat az interneten vagy erre kifejlesztett alkalmazásokban találhatja meg.

Otthoni töltés

Az elektromos autó otthoni, éjszakai töltése általában a legolcsóbb megoldás. Az otthoni töltés legjobb és legbiztonságosabb módja egy töltőpont telepítése.

Töltés útközben

Az Ecotricity cég már sok autópálya menti benzinkúton telepített és üzemeltet villámtöltőpontokat, amelyekkel csupán 30 perc alatt 80%-ig fel lehet tölteni az elektromos autók akkumulátorát. Regisztráljon az Ecotricity webhelyén egy ingyenes érintőkártyáért, amelynek segítségével hosszú utakat is megtehet az elektromos autójával.

ICEd

Ez a rövidítés azt jelenti, hogy a töltőpontot egy belső égésű motoros (internal combustion engine, ICE) jármű foglalja el, ezért nem tudja tölteni az elektromos autóját.

RFID-kártya

A régi töltőpontok – az érintés nélküli bankkártyákban is megtalálható – Radio Frequency Identification Devices (RFID) technológia segítségével engedélyezik az elektromos autók töltését.

Open Charge

Az ezt a technológiát használó töltőpontokon az elektromos autók RFID- vagy tagsági kártya nélkül tölthetők. „POD Point” hálózat néven is ismeretesek. A legközelebbi ilyen töltőpont megtalálásához és a töltés engedélyezéséhez használja a POD Point alkalmazást.

Hatótáv óránként (range per hour, RPH) és kilowattóra (kWh)

Az RPH a töltőpontok által óránként biztosított töltéssel elérhető hatótáv mérőszáma. A kWh az egy óra alatt egy kilowatt teljesítménnyel átadott energia mértékegysége. Minden elektromos autó akkumulátorának kapacitása kilowattórában van megadva.

Egyfázisú és háromfázisú töltés

Az Egyesült Királyságban a legtöbb háztartási és üzleti célú épületben található 3 tűs csatlakozók egyfázisú töltést biztosítanak. Egy egyfázisú hálózat legfeljebb 7 kW-os POD Point töltőpontokat tud ellátni, amelyek óránként akár 50 km-es hatótávot (RPH) tudnak biztosítani. A kereskedelmi és ipari létesítményekben gyakran háromfázisú hálózat található, amely három egyforma feszültségű váltóáramú vezetéket biztosít a gyors- és villámtöltők biztonságos használatához.

Közelkép a Honda Urban EV Concept akkumulátoráról.

Töltési típusok

Csepptöltés

A leglassabb típusú töltés. Az otthoni, éjszakai töltésekhez ajánlott, és a szabványos konnektorokról is végezhető. Azonban az ilyen töltés nem biztosítja a speciális, az elektromos autók töltéséhez tervezett töltőpontok biztonsági funkcióit.

Lassú töltés

Egy jobb és biztonságosabb mód az otthoni töltésre: top-up és éjszakai töltést is tud biztosítani. Ilyen töltőpont például a 3,7 kW-os POD Point Solo, amely gyorsabban tölti az elektromos autót, mint egy hagyományos csatlakozó.

Gyors töltés

Ideális az utántöltéshez: óránként akár 50 km-es hatótávot tud nyújtani, és néhány óra alatt teljesen feltölti az akkumulátort. A gyorstöltők akkor ideálisak, ha teendői elintézése közben szeretné tölteni az autóját. Az általában parkolókba telepített töltőket az Open Charge alkalmazással találhatja meg.

Villámtöltés

Ilyen töltőpontokat az autópálya menti benzinkutakon találhat. A villámtöltők akár 30 perc alatt 80%-ra töltik az akkumulátort. Ideálisak hosszú utazáskor, és amikor nem a megszokott környékén autózik.

Hatótáv miatti szorongás

Ez a kifejezés a hálózatról tölthető elektromos autók akkumulátorának lemerülésétől való félelmet jelenti. Ez érthető, de elkerülhető azzal, hogy lehetőleg minden parkolásnál utántölti az akkumulátort.