ELEKTROMOSAUTÓ-TANULMÁNYUNK

Üdvözöljük az autózás új korszakában! Izgalmas jövő elé nézünk, és sok kérdés merülhet fel bennünk. Reméljük, itt megtalálja a válaszokat.

Itt az elektromos autózás kora!

A Honda Urban EV Concept, amely a Tokiói Autókiállításon mutatkozott be, 2020-tól már megvásárolható. Hamarosan elektromos autóra válthat!

A Honda Urban EV Concept megújuló energiával elölről, háromnegyedes nézetben.

Vajon az elektromos autók jó hatással vannak a környezetre?

Az elektromos autók tényleg zöldek?

Az elektromos autók tényleg környezetbarátak, ha az energia, amellyel feltöltik, egy olajtüzelésű erőműből érkezik? Ha egy elektromos autót ilyen energiával töltenek, lehet, hogy valójában ugyanazt az üzemanyagot használja, mint egy benzines autó, de sokkal kevesebbet. Maga az elektromos autó nem bocsát ki káros anyagot, ami a légszennyezés csökkenése miatt jótékony hatással van a környezetre és az emberek egészségére is.

Újrahasznosíthatók az elektromos autók akkumulátorai?

Az elektromos (és hibrid) autók akkumulátorai újrahasznosíthatók. Az elektromos autók a korábbiaknál könnyebb és nagyobb kapacitású lítiumion akkumulátorokat használnak – ugyanolyan típusúakat, mint amelyek a laptopokban és mobiltelefonokban vannak; ezek újrahaszonosíthatók.

Az elektromos autók bocsátanak ki szennyező anyagokat?

Az elektromos autókon nincs kipufogó, tehát egyáltalán nem bocsátanak ki káros anyagot, így a zéró emissziós kategóriába sorolhatók – ami minden bizonnyal előnyös egy városi környezetben, ahol a légszennyezés valós probléma.

A Honda Urban EV Concept hátulról háromnegyedes nézetben.

Mik az elektromos autók tulajdonlásának előnyei?

Hatékonyabbak az elektromos autók?

Egy teljesen elektromos üzemű autó kilométerenkénti költsége a benzines vagy dízelautó költségének kevesebb mint harmada. Ezenkívül sokszor jelentős adó- és illetékkedvezmények, valamint állami támogatások is járnak hozzájuk.

Az elektromos autókban kell olajat cserélni?

Az elektromos autók karbantartása általában kevesebbe kerül, és nem kell olajat sem cserélni bennük, mint a benzines és dízelautókban, ahol ezt rendszeresen meg kell tenni, és sokszor elég sokba is kerül.

Az elektromos autókat kell szervizelni?

Általában a teljesen elektromos üzemű autóknak kevés fő alkatrésze van: a villanymotor, a beépített töltő, az akkumulátor és egy inverter. Ez a fő oka annak, hogy az elektromos autókat kevesebbszer kell szervizelni, és a szervizelésük is kevesebbe kerül, mint a hagyományos benzines és dízelautóké. A villanymotorok nagyon megbízhatóak, és nagyon kevés karbantartást igényelnek.

Az elektromos autók esetében szükség van műszaki vizsgára?

Az elektromos autókat - más autókhoz hasonlóan – műszaki vizsgáztatni kell. A fő különbség, hogy náluk nincs emissziómérés. Mindent mást ellenőriznek, így a fékeket, a felfüggesztést, a lámpákat, a kormányművet, a csapágyakat stb.

A Honda Urban EV Concept beltere elölről háromnegyedes nézetben.

Milyen vezetni egy elektromos autót?

Hogyan működnek az elektromos autók?

Az elektromos autókban nincs sebességváltó, mivel az erő közvetlenül jut a kerekekhez. Csak le kell nyomni a gázpedált, és a villanymotor azonnal, tisztán és hatékonyan biztosítja a kért teljesítményt. Tiszta, hatékony és zéró károsanyag-kibocsájtással biztosítja a kiváló teljesítményt.

Az elektromos autókban automata vagy manuális sebességváltó van?

Az elektromos autóknak nincs szükségük többsebességes kézi vagy automata sebességváltóra. A belső égésű motoroktól eltérően a villanymotorok teljesítmény-tartománya nagyon széles – mert magas fordulaton üzemelnek –, így csak egy egyszerű állandó áttétel szükséges.

Az elektromos autókban van sebességváltó?

Az elektromos autókban nincs szükség sebességváltóra, mivel a keréktengelyeket közvetlenül hajtja a motor. A motor fordulatszáma a kívánt gyorsulástól függ. Nincs szükség kuplungra sem, mivel a villanymotor nagyon alacsony fordulaton is kellő nyomatékot biztosít.

Mekkora az elektromos autók hatótávja?

Manapság az elektromos autók hatótávja folyamatosan nő az akkumulátortechnológiában elért fejlesztéseknek köszönhetően. Ma a teljesen elektromos üzemű autók hatótávja egyetlen töltéssel általában meghaladja a 100 km-t, míg a legújabb modellek meghaladhatják a 200 km-t is.

A Honda Urban EV Concept töltőre csatlakoztatva, elölről.

Hogyan tölthetők az elektromos autók?

Otthon is elvégezhető a töltésük?

Otthon egy töltőpontra van szükség, és úgy kell megterveznie útját, hogy hosszabb szakaszokon fel tudja tölteni az akkumulátort. Amikor az autó jelzi, hogy az akkumulátor kifogyóban van, csak csatlakozni kell a töltőre. Annyira egyszerű, mint egy mobiltelefon töltése.

Minden elektromos töltő egyforma?

Nem, két típusú van, Type1 és Type2, azonban az autók csatlakozóaljzata általában mindkettőt befogadja. Az új elektromos autók a J1772 nevű szabványt használják a 110 V-os és 240 V-os töltéshez, ugyanúgy, mint minden nyilvános töltőállomás.

Hogyan lehet saját töltőpontom?

Ajánlatos hivatalos villanyszerelőt hívni és biztos lehet abban, hogy a töltőpont meg fog felelni a legszigorúbb biztonsági szabványoknak.

Mennyi időbe telik egy elektromos autó feltöltése?

Egy elektromos autó feltöltése 30 perctől akár 12 óráig tarthat. Ez teljesen az akkumulátor kapacitásától és a töltőpont teljesítményétől függ.

Mi történik, ha lemerül egy elektromos autó akkumulátora?

Ugyanaz, mint mikor egy benzines vagy dízelautóból kifogy az üzemanyag: a jármű leáll. Azonban az elektromos autók tulajdonosai általában jobban figyelnek a hatótávolságra, mint a hagyományos autóké. Az elektromos autók ugyanúgy mérni tudják a fennmaradó kapacitást és hatótávolságot, és már jó időben hangos és látható jelzésekkel is figyelmeztetik a töltés szükségességére.