Nyilatkozat - Man-szigeti TT

Több mint hat évtizede már, hogy Soichiro Honda megosztotta terveit a világgal, miszerint nyerni kíván a legnívósabb motorversenyen. Meglovagolva munkatársai lelkesedését, Mr. Honda egy világbajnok motorkerékpár megépítését tűzte ki célul. Olvassa el levelét!

Nyilatkozat

1954. március 20.

Öt év telt el, mióta megalapítottuk a Honda Motor Companyt, és örömmel tölt el, hogy munkatársaim erőfeszítései milyen korszakalkotó találmányokat hívtak életre.

Gyermekkorom óta arról álmodom, hogy nemzetközi versenyeken álljak rajthoz, illetve győzedelmeskedjek, méghozzá saját építésű járművel. Persze ahhoz, hogy legyőzhessem az egész világot, először biztos alapokra kell helyeznem üzleti vállalkozásom, precíz gyártási folyamatokat kell kialakítanom, tökéletes szerszámokat, illetve felszereléseket kell gyártanom és elsőrangú terveket kell készítenem. Ezért aztán minden percemet annak szenteltem, hogy ezek a dolgok megvalósuljanak, és olyan praktikus, kiváló gépeket igyekeztem gyártani, melyek valódi segítséget nyújtanak országom lakóinak. Ez persze azzal járt, hogy nem jutott időm a motorversenyzésre, de csak mostanáig!

Bár a legutóbbi nemzetközi versenyt São Paulóban rendezték, eleget láttam, hogy az európai és amerikai viszonyokról is képet kapjak. Azt hittem, kellőképpen reális a világképem és nem vagyok kényszerképzetek rabja, de elvakított Japán iránti végtelen rajongásom. Pedig a világ most is elképesztő sebességgel fejlődik...

Ennek megfelelően mindig úgy éreztem, hogy megingathatatlanul magabiztos vagyok a győzelmet illetően. A küzdőszellem, ami mindig is hajtott, most sem fogja hagyni, hogy visszaforduljak.

Immáron rendelkezésünkre áll a gyártási rendszer, én pedig maximálisan megbízom benne, eljött tehát az idő, hogy meghozzuk a döntést: jövőre rajthoz állunk a TT-n.

Eddig egyetlen japán sem indult japánban gyártott motorral ezen a versenyen, pedig a győztes nevét az egész bolygó megismeri, miként a sikeresen teljesítő motorkerékpár is világhírnévre számíthat. Az ismertség velejárójaként a gyártó eladásai megnövekednek, ezért koncentrálnak az előkészületekre oly' nagyon a főbb angol, német és olasz gyártók.

Én egy 250 köbcentis, középkategóriás versenymotort készítek a viadalra, ez lesz a Honda Motor Co. képviselője, amit rivaldafénybe állítunk. Biztos vagyok benne, hogy végsebessége meghaladja majd a 180 km/órát,

hiszen a legjobb repülőgépmotorok literteljesítménye is csak 1,00 lóerő körül mozog, ez a versenygép viszonyt közel megduplázza ezt, s nagyjából száz lóerőt ad majd le literenként. Ha vállalatunk kreativitásán alapulva megszületik ez az erőforrás, túlzás nélkül mondhatjuk majd, hogy a legmagasabb mérnöki színvonalat képviseli.

Mivel a motorkerékpár a modern nehézipar ragyogó csillaga, átfogó tudás szükségeltetik gyártásához. A kiváló mérnöki munka és a precizitás nem csak a motornál elengedhetetlen, hanem a gumiknál, a láncoknál, a porlasztóknál és minden egyéb alkatrésznél is. Hogy ezt elérjük, a lehető legnagyobb gondossággal kell eljárnunk a legkisebb összetevőre vonatkozóan is.

Mondataimat minden munkatársamnak címzem!

Itt az idő, hogy a Honda Motor Co. megmutassa teljes erejét, s - a TT kihívásával szembeszállva - elérje kitűzött céljait. A Honda Motor Co. jövője múlik ezen, és a teher az Önök vállára nehezedik. Azt szeretném, ha minden tudásukat beleadnák ebbe a munkába, azaz leküzdenének minden akadályt és minden egyes percüket fejlesztésre, illetve kísérletezésre szánnák. Szeretném, ha a kijelölt út közös lenne, mert a Honda Motor Co. növekedése minden munkatárs számára fejlődést jelent emberileg, az Önök fejlődése pedig a Honda Motor Co. sikerességének záloga.

Sebészi pontossággal kell eljárnunk a legutolsó csavar meghúzásánál is, és elkötelezettnek kell lennünk a vállalat iránt: ezek megnyitják majd az utat a Honda Motor Company előtt.

Szerencsére külsős üzletkötőink, ügynökeink, valamint pénzügyi partnereink nagylelkűségükről és együttműködésükről biztosítottak minket. Emellett hálás vagyok minden vásárlónak, aki csatlakozik hozzánk, s ezzel hozzájárul, hogy minden idegszálunkkal a kihívásra koncentráljunk.

Látom, hogy Németország, akárcsak mi, vesztett a háborúban, mégis újjáélesztette iparát, és minden eddiginél jobban él bennem a vágy, hogy a Honda Motor Company is beszálljon a versenybe és győzzön.

Meg kell mutatnunk, hogy milyen értéket képvisel a japán gépgyártás, és el kell jutnunk arra pontra, mikor alkotásainkat büszkén tárhatjuk a világ elé. A Honda Motor Co. legfőbb törekvése, hogy felvilágosítsa a japán ipart.

Bejelentem hát, hogy elköteleztem magam a TT-szereplés, illetve -győzelem mellett, s szívvel-lélekkel, minden kreativitásom és tudásom beleadva küzdök majd céljaink eléréséért.

Állításomat megerősítem.

Soichiro Honda
Elnök
Honda Motor Co., Ltd.